AKTS - Beslenme Biyokimyası I

Beslenme Biyokimyası I (NUT201) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Beslenme Biyokimyası I NUT201 3. Dönem 3 0 0 3 6
Ön Koşul Ders(ler)i
N/A
Dersin Dili İngilizce
Dersin Türü Zorunlu Bölüm Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
  • Dr. Öğr. Üyesi Melike EROL DEMİRBİLEK
Dersin Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Beslenme ve metabolizma arasındaki ilişkiyi homeostaz, metabolik regülasyon ve enerji ile makro besin öğeleri düzeyinde öğrenmek.
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Canlı organizmaların kimyasal yapılarını ve yaşamları boyunca meydana gelen kimyasal olayları inceler.
  • Karbonhidratlar, lipitler ve proteinlerin nasıl metabolize oldukları, hücreler tarafından nasıl alınıp yararlanıldığı, enerjiye dönüşüm yolları, enerjinin kullanılışı ve makro besin öğelerinin entegrasyon basamakları konularında bilgi edinir.
  • Enzim ve hormonların sınıflandırılmaları, fonksiyonları ve beslenmedeki önemleri hakkında bilgi edinir.
  • Beslenmeyle ilgili çeşitli anormallikler ve bunların biyokimyasal temelleri hakkında bilgi edinir.
Dersin İçeriği Karbonhidrat, lipit, protein ve enerji metabolizması, hormon ve enzim fonksiyonları, nükleik asit metabolizması, metabolik regülasyon ve entegrasyon.  

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Metabolizmaya giriş, temel kavramlar (Anabolizma, katabolizma, enerji, enerji birimi, enerji dengesi, farklı besin öğelerinin enerji değeri) K1-UNIT II: Bioenergetics and Carbohydrate Metabolism Chapter 6:Bioenergetics and Oxidative Phosphorylation K1- UNIT VI: Medical Nutrition Chapter 27:Nutrition: Overview and Macronutrients K2- SECTION I, Biochemistry & Medicine 1
2 Biyoenerjetik ve biyolojik oksidasyon (Serbest enerji, ATP, elektron taşıma zinciri, oksidatif fosforilasyon) K1-UNIT II: Bioenergetics and Carbohydrate Metabolism Chapter 6:Bioenergetics and Oxidative Phosphorylation K2- SECTION III, Bioenergetics
3 Karbonhidratlar ve ilgili metabolizmaları (Karbonhidratların sınıflandırılması, yapısı ve reaksiyonları) K1-UNIT II: Bioenergetics and Carbohydrate Metabolism Chapter 7:Introduction to Carbohydrates K2- SECTION IV, Metabolism of Carbohydrates K3-4. Carbohydrates
4 Karbonhidratlar ve ilgili metabolizmaları (Karbonhidratların sindirimi, emilimi ve taşınması, glikoliz ve Krebs döngüsü) UNIT II: Bioenergetics and Carbohydrate Metabolism Chapter 7:Introduction to Carbohydrates Chapter 8:Introduction to Metabolism and Glycolysis Chapter 9:Tricarboxylic Acid Cycle and Pyruvate Dehydrogenase Complex K2- SECTION IV, Metabolism of Carbohydrates K3-4. Carbohydrates
5 Karbonhidratlar ve ilgili metabolizmaları (Glikoneogenez, glikogenez, glikojenoliz ve glikoz oksidasyonunun alternatif metabolik yolları) K1- UNIT II: Chapter 10:Gluconeogenesis Chapter 11:Glycogen Metabolism Chapter 12:Monosaccharide and Disaccharide Metabolism Chapter 13:Pentose Phosphate Pathway and Nicotinamide Adenine Dinucleotide Phosphate K2- SECTION IV, Metabolism of Carbohydrates K3-4. Carbohydrates
6 1.Ara Sınav
7 Lipitler ve ilgili metabolizmaları (Lipitlerin sınıflandırılması ve yapısı) K1-UNIT III: Lipid Metabolism Chapter 15:Dietary Lipid Metabolism Chapter 16:Fatty Acid, Triacylglycerol, and Ketone Body Metabolism Chapter K2- SECTION V, Metabolism of Lipids K3-2. Lipids
8 Lipitler ve ilgili metabolizmaları (Lipitlerin sindirimi, emilimi ve taşınması, dokular tarafından yağ asitlerinin kullanımı ve plazma lipoproteinleri) K1-UNIT III: Lipid Metabolism Chapter 16:Fatty Acid, Triacylglycerol, and Ketone Body Metabolism Chapter 18:Cholesterol, Lipoprotein, and Steroid Metabolism K2- SECTION V, Metabolism of Lipids K3-2. Lipids
9 Amino asitler, proteinler ve ilgili metabolizmaları (Proteinlerin sınıflandırılması, yapısı ve genel fonksiyonları) K1- UNIT I: Protein Structure and Function Chapter 1:Amino Acids Chapter 2:Protein Structure Chapter 3:Globular Proteins Chapter 4:Fibrous Proteins K2-Section I, Structures & Functions of Proteins & Enzymes. 3.Amino Acids & Peptides K3- 3. Amino Acids and Proteins
10 Proteinler ve ilgili metabolizmaları (Proteinlerin sindirimi, amino asitlerin emilimi ve taşınması) K1-UNIT I: Protein Structure and Function Chapter 1:Amino Acids Chapter 2:Protein Structure Chapter 3:Globular Proteins Chapter 4:Fibrous Proteins K2-Section I, Structures & Functions of Proteins & Enzymes. 3. Amino Acids & Peptides 4 Proteins: Determination of Primary Structure K3- 3. Amino Acids and Proteins
11 II. Ara Sınav
12 Enzimler ve ilgili metabolizmaları (Enzimlerin sınıflandırılması, yapısı, fonksiyonları ve reaksiyonları) K1-UNIT I: Protein Structure and Function Chapter 5:Enzymes K2- SECTION II. Enzymes: Kinetics, Mechanism, Regulation K3- 10 Enzymes
13 Hormonlar ve ilgili metabolizmaları (Hormonların sınıflandırılması, yapısı, fonksiyonları ve reaksiyonları) K2- SECTION VIII. The Diversity of the Endocrine System. Hormone Action & Signal Transduction
14 Besin alımı ve enerji metabolizmasının düzenlenmesi K1- UNIT V: Integration of Metabolism K2- SECTION IX. Nutrition, Digestion, & Absorption
15 Metabolik Entegrasyon ve Klinik Biyokimya K1- UNIT V: Integration of Metabolism K2- SECTION IX. Nutrition, Digestion, & Absorption K2- SECTION IX. Clinical Biochemistry
16 Genel Sınav

Kaynaklar

Ders Kitabı 1. Lippincott’s Illustrated Reviews: Biochemistry R. Ferrier Richard A. Harvey (Series Editor) Wolters Kluver
2. Harpers Illustrated Biochemistry Victor V. Rodwell David A. Bender
3. Principles of Food Chemistry Food Science Text Series, John M. deMan John W. Finley W. Je rey Hurst Chang Yong Lee
Diğer Kaynaklar 4. Lehninger Principles of Biochemistry David L. Nelson Michael Cox
5. Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition M.H. Stipanuk, M.A. Caudill
6. Modern Nutrition in Health and Disease M.E. Shils
7. Metabolic Regulation, A Human Perspective K.N. Frayn

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım - -
Laboratuar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği - -
Ödevler 1 10
Sunum - -
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri 2 40
Genel Sınav/Final Juri 1 50
Toplam 4 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 50
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Beslenme ve Diyetetik alanında güncel literatüre dayalı kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinir ve kullanır.
2 Bireysel ve toplumsal düzeydeki beslenme sorunlarını tanımlar, analiz eder ve kanıta dayalı çözüm üretir. X
3 Bilimsel araştırmalarda veri toplar, analiz eder, yorumlar ve raporlar; ulusal/uluslararası, disipliner ve multidisipliner ekiplerde çalışma becerisi kazanır. X
4 Bireylerin ve toplumun yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik ve sağlık durumlarını dikkate alarak uygun beslenme müdahaleleri ile eğitimleri planlar, uygular ve politikalar geliştirir. X
5 Alana özgü teknolojik ekipmanları ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. X
6 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili konularda Türkçe ve ikinci bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi kazanır. X
7 Öğrenim sırasında ve sonrasında yaşam boyu öğrenme, bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye erişebilme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır. X
8 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile hareket eder, diyetisyenlik mesleğinin evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık gösterir. X
9 Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir.
10 Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir.
11 Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir.

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) 16 3 48
Laboratuar
Uygulama
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 16 3 48
Sunum/Seminer Hazırlama
Projeler
Raporlar
Ödevler 1 5 5
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi 2 15 30
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi 1 25 25
Toplam İş Yükü 156