AKTS - Anne ve Çocuk Beslenmesi

Anne ve Çocuk Beslenmesi (NUT301) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Anne ve Çocuk Beslenmesi NUT301 5. Dönem 3 2 0 4 5
Ön Koşul Ders(ler)i
N/A
Dersin Dili İngilizce
Dersin Türü Zorunlu Bölüm Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt, Uygulama-Alıştırma.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
  • Öğr. Gör. Dr. Gülşah ŞAHİN
Dersin Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Sağlıklı anne ve çocuk beslenmesinin önemini kavramak, gebelik ve emziklilik dönemindeki fizyolojik, metabolik ve endokrin değişiklikleri ve beslenme ile ilgili etkileşimlerini belirlemek, bebeklerde, okul öncesi-okul çağı çocuklarda ve adolesan dönemdeki fizyolojik ve metabolik değişiklikleri ve beslenme ile ilgili etkileşimlerini belirlemek, enerji ve besin ögeleri gereksinmelerini saptamak, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini öğrenmek, klinik ve toplum beslenmesine yönelik eğitim ve uygulamaları yorumlamak, uygulama alanlarına dahil edebilmek amaçlanmıştır.
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Yenidoğan, bebek, okul öncesi, okul çağındaki çocuk, adölesan, gebe ve emziren kadınların beslenme ihtiyaçları hakkında bilgi verir.
  • Toplumun bu birincil risk gruplarının nasıl besleneceğini tanımlar ve bu gruplara beslenme eğitimi verir.
  • Anne sütü ve tamamlayıcı beslenmenin önemi hakkında bilgi verir.
  • Çocukluk beslenmesinde kullanılan formülleri inceler ve hangi formülün hangi durumda beslenme tedavisi olarak kullanıldığını açıklar.
  • Çocukluk çağındaki beslenme sorunlarını araştırır ve güncel beslenme müdahalelerini uygulamalı derslerle tartışır.
Dersin İçeriği Dünyada ve Türkiyede anne ve çocuk beslenmesinin önemi, gebelik ve laktasyonda oluşan fizyolojik değişiklikler, problemler ve beslenme gereksinmeleri, 0-1 yaş bebek beslenmesi, anne sütü, tamamlayıcı beslenme ve bebek formülleri.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Anne ve Çocuk Beslenmesinin Önemi Likhar A, Patil MS. Importance of Maternal Nutrition in the First 1,000 Days of Life and Its Effects on Child Development: A Narrative Review. Cureus. 2022 Oct 8;14(10):e30083. doi: 10.7759/cureus.30083.
2 Gebelik Döneminde Beslenme K2: Bölüm 2.8: Nutrition in Pregnancy and Lactation, K4: Kısım III, Bölüm 14: Nutrition in Pregnancy and Lactation
3 Emziklilik Döneminde Beslenme K2: Bölüm 2.8: Nutrition in Pregnancy and Lactation, K4: Kısım III, Bölüm 14: Nutrition in Pregnancy and Lactation
4 Bebek Beslenmesi K1: Bölüm 2: Healthy Eating, K2: Bölüm 2: Nutrition of Healthy Infants, Childrren and Adolescent K4: Kısım III, Bölüm 15: Nutrition in Infancy
5 Bebek Beslenmesi-Bebek Formülleri K1: Bölüm 2: Healthy Eating, K2: Bölüm 2: Nutrition of Healthy Infants, Childrren and Adolescent, K4: Kısım III, Bölüm 15: Nutrition in Infancy
6 Prematüre Bebek Beslenmesi K1: Bölüm 7: Preterm Infants, K2: Bölüm 2: Nutrition of Healthy Infants, Children and Adolescent, K3 Bölüm 4: Premature Infant Nutrition
7 Çocukluk Döneminde Beslenme K1: Bölüm 2: Healthy Eating, K2: Bölüm 2: Nutrition of Healthy Infants, Children and Adolescent K4: Kısım III, Bölüm 16: Nutrition in Childhood, Bölüm 17: Nutrition in Adolescence
8 Ara Sınav
9 Protein-Enerji Malnütrisyonu ve Beslenme Tedavisi K2: Bölüm 3.1: Moderate and Severe Acute Malnutrition in Young Children
10 Çocukluk Çağı Obezitesi ve Beslenme Tedavisi K2: Bölüm 3.6: Managment of Child and Adolescent Obesity, K3: Bölüm 8: Weight Managment
11 Akut Gastroenteritler ve Beslenme Tedavisi K2: Bölüm 3.7: Acute and Prolonged Childhood Diarrhea
12 Diyabet ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 11: Endocrinology, K2: Bölüm 3.18: Nutrition in Children with Diabetes Mellitus
13 Gebelik Döneminde Diyabet ve Beslenme Tedavisi K4: Kısım III, Bölüm 14: Nutrition in Pregnancy and Lactation
14 Karbonhidrat Sayımı K1: Bölüm 11: Endocrinology
15 Genel Tekrar
16 Genel Sınav

Kaynaklar

Ders Kitabı 1. Shaw V. Clinical Paediatric Dietetics. John Wiley & Sons, 2020.
2. Koletzko B. Pediatric Nutrition in Practice. Karger Medical and Scientific Publishers, 2022.
3. King K. Essentials of Pediatric Nutrition, Jones & Bartlett Publishers, 2013
4. Raymond JL, Morrow K. Krause’s and Mahan’s Food & the Nutrition Care Process, 15th edition, 2021.
5. Köksal G, Gökmen Özel H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Nobel Kitabevi, 2019.
6. Karaağaoğlu N, Gökmen Özel H. Pediatride Tıbbi Beslenme Tedavisi. Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2021.
7. Şanlıer N. Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, WOPPHO Yayınevi, 2024
Diğer Kaynaklar 8. Çocuk hastalıklarında beslenme alanında yayınlanan bilimsel dergi ve makaleler/Scientific journals and articles published in the field of nutrition in childhood diseases

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım - -
Laboratuar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği 5 10
Ödevler - -
Sunum 2 10
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri 1 40
Genel Sınav/Final Juri 1 40
Toplam 9 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı 60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 40
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Beslenme ve Diyetetik alanında güncel literatüre dayalı kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinir ve kullanır.
2 Bireysel ve toplumsal düzeydeki beslenme sorunlarını tanımlar, analiz eder ve kanıta dayalı çözüm üretir. X
3 Bilimsel araştırmalarda veri toplar, analiz eder, yorumlar ve raporlar; ulusal/uluslararası, disipliner ve multidisipliner ekiplerde çalışma becerisi kazanır. X
4 Bireylerin ve toplumun yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik ve sağlık durumlarını dikkate alarak uygun beslenme müdahaleleri ile eğitimleri planlar, uygular ve politikalar geliştirir. X
5 Alana özgü teknolojik ekipmanları ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. X
6 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili konularda Türkçe ve ikinci bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi kazanır. X
7 Öğrenim sırasında ve sonrasında yaşam boyu öğrenme, bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye erişebilme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır. X
8 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile hareket eder, diyetisyenlik mesleğinin evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık gösterir. X
9 Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir.
10 Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir.
11 Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir.

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) 16 3 48
Laboratuar
Uygulama 14 2 28
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Sunum/Seminer Hazırlama
Projeler
Raporlar
Ödevler 2 2 4
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi 1 10 10
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi 1 10 10
Toplam İş Yükü 128