AKTS - Toplu Beslenme Yapan Kurumlarda Beslenme II
Toplu Beslenme Yapan Kurumlarda Beslenme II (NUT304) Ders Detayları
| Ders Adı | Ders Kodu | Dönemi | Saati | Uygulama Saati | Laboratuar Hours | Kredi | AKTS | 
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Toplu Beslenme Yapan Kurumlarda Beslenme II | NUT304 | 6. Dönem | 3 | 0 | 0 | 3 | 5 | 
| Ön Koşul Ders(ler)i | 
|---|
| N/A | 
| Dersin Dili | İngilizce | 
|---|---|
| Dersin Türü | Zorunlu Bölüm Dersleri | 
| Dersin Seviyesi | Lisans | 
| Ders Verilme Şekli | Yüz Yüze | 
| Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri | Anlatım, Takım/Grup Çalışması, Beyin Fırtınası. | 
| Dersin Öğretmen(ler)i |  | 
| Dersin Amacı | Toplu beslenme sistemlerinde geniş çapta hazırlama ve pişirme yöntemleri, besin güvenliğini sağlama yolları, HACCP-ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi ve toplu beslenme yönünden ticari işletmelerle ticari olmayan işletmeler arasındaki farklılıkların öğretilmesi amaçlanmaktadır | 
| Dersin Eğitim Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 
 | 
| Dersin İçeriği | Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler ve bu işletmelerde organizasyon/mutfak personeli, ticari işletmelerde mutfak/restoran planı, geniş çapta hazırlama ve pişirme yöntemleri, servis yöntemleri, hijyen/HACCP, ISO 22000, maliyet kontrolü. | 
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık | 
|---|---|---|
| 1 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Ticari İşletmeler | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 2 | Ticari İşletmelerde Organizasyon ve Mutfak Personeli | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 3 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri, Soslar, Çorbalar, Garnitürler ve Sebze Kesimleri I | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 4 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri, Soslar, Çorbalar, Garnitürler ve Sebze Kesimleri II | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 5 | Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri I | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 6 | Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri II | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 7 | 1. Ara Sınav | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 8 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen I | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 9 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen II | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 10 | Toplu Beslenme Sistemlerinde HACCP- TS EN ISO 22000 Yaklaşımı | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 11 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Denetim Listeleri ( check-list'ler) | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 12 | 2. Ara Sınav | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 13 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 14 | Proje Sunumu | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 15 | Genel Değerlendirme | Konunun kaynaktan okunmasi | 
| 16 | Genel Sınav | Konunun kaynaktan okunmasi | 
Kaynaklar
| Ders Kitabı | 1. Gisslen W, Essentials of Professional Cooking ,John Wiley & Sons Inc, USA, 2004. | 
|---|---|
| 2. Marriott N G, Principles of Food Sanitation, Fourth Edition, An Aspen Publication, Gaithersburg, Mayland, 1999. | |
| 3. Axler B H, Litrides CA. Ctyles of Food Service ,Food and Beverage Service, John Willey& Sons, USA 1990. | 
Değerlendirme System
| Çalışmalar | Sayı | Katkı Payı | 
|---|---|---|
| Devam/Katılım | - | - | 
| Laboratuar | - | - | 
| Uygulama | - | - | 
| Alan Çalışması | - | - | 
| Derse Özgü Staj | - | - | 
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | - | - | 
| Ödevler | 3 | 5 | 
| Sunum | 1 | 5 | 
| Projeler | 1 | 5 | 
| Rapor | - | - | 
| Seminer | - | - | 
| Ara Sınavlar/Ara Juri | 2 | 35 | 
| Genel Sınav/Final Juri | 1 | 50 | 
| Toplam | 8 | 100 | 
| Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı | 50 | 
|---|---|
| Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 50 | 
| Toplam | 100 | 
Kurs Kategorisi
| Temel Meslek Dersleri | X | 
|---|---|
| Uzmanlık/Alan Dersleri | |
| Destek Dersleri | |
| İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | |
| Aktarılabilir Beceri Dersleri | 
Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi
| # | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 | Beslenme ve Diyetetik alanında güncel literatüre dayalı kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinir ve kullanır. | |||||
| 2 | Bireysel ve toplumsal düzeydeki beslenme sorunlarını tanımlar, analiz eder ve kanıta dayalı çözüm üretir. | X | ||||
| 3 | Bilimsel araştırmalarda veri toplar, analiz eder, yorumlar ve raporlar; ulusal/uluslararası, disipliner ve multidisipliner ekiplerde çalışma becerisi kazanır. | X | ||||
| 4 | Bireylerin ve toplumun yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik ve sağlık durumlarını dikkate alarak uygun beslenme müdahaleleri ile eğitimleri planlar, uygular ve politikalar geliştirir. | X | ||||
| 5 | Alana özgü teknolojik ekipmanları ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | X | ||||
| 6 | Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili konularda Türkçe ve ikinci bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi kazanır. | X | ||||
| 7 | Öğrenim sırasında ve sonrasında yaşam boyu öğrenme, bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye erişebilme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır. | X | ||||
| 8 | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile hareket eder, diyetisyenlik mesleğinin evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık gösterir. | X | ||||
| 9 | Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir. | |||||
| 10 | Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir. | |||||
| 11 | Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir. | |||||
ECTS/İş Yükü Tablosu
| Aktiviteler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü | 
|---|---|---|---|
| Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 | 
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Alan Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 2 | 28 | 
| Sunum/Seminer Hazırlama | 1 | 10 | 10 | 
| Projeler | 1 | 10 | 10 | 
| Raporlar | |||
| Ödevler | 2 | 5 | 10 | 
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi | 2 | 5 | 10 | 
| Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 10 | 10 | 
| Toplam İş Yükü | 126 | ||
