AKTS - Hastalıklarda Beslenme ve Diyet Tedavisi II

Hastalıklarda Beslenme ve Diyet Tedavisi II (NUT306) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Hastalıklarda Beslenme ve Diyet Tedavisi II NUT306 6. Dönem 3 2 0 4 5
Ön Koşul Ders(ler)i
N/A
Dersin Dili İngilizce
Dersin Türü Zorunlu Bölüm Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt, Sorun/Problem Çözme, Beyin Fırtınası.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
  • Dr. Öğr. Üyesi Kübra Yurtseven
  • Dr. Öğr. Üyesi Özlem Çetiner
Dersin Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Bu ders, yetişkin hastalıklarında beslenme terapisini kapsamaktadır. Yetişkin hastalıklarının tıbbi beslenme tedavisi konusunda teorik bilgi ve pratik uygulamaları öğrenmek ve deneyim kazanmak amaçlanmaktadır.
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Yetişkin hastalıklarının patofizyolojik süreçlerini, tanı ve tedavilerini anlar ve beslenmeyle olan ilişkisini kurar.
  • Yetişkin hastalıklarının tıbbi beslenme terapisinin ilkelerini anlar.
  • Yetişkin hastalıklarına özgü tıbbi beslenme terapisi çözümleri planlar.
  • Yetişkin hastalıkları için menüler ve beslenme önerileri yazar.
Dersin İçeriği Enfeksiyon hastalıkları, AIDS, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları, safra kesesi ve pankreas hastalıkları, yanık, ameliyat öncesi, sırası ve sonrası beslenme, metabolik stres, tanısal test diyetleri, besin ve ilaç etkileşimleri, enfeksiyon, alerji, nörolojik bozukluklar, kas-iskelet sistemi hastalıkları, gut ve beslenme, akciğer hastalıkları ve beslenme.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisine Giriş 2 - İlk Dönem Genel Tekrar Kaynak 1 Bölüm 1-8
2 GIS hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 1 Kaynak 1 Bölüm 7 Medical Nutrition Therapy in Gastrointestinal System Diseases
3 Kemik Eklem Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 2 Pironi, L., Sasdelli, A.S. (2023). Bone and Joint Disease. In: Nightingale, J.M. (eds) Intestinal Failure. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-22265-8_28
4 Karaciğer Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 3 Bischoff, S.C.; Bernal, W.; Dasarathy, S.; Merli, M.; Plank, L.D.; Schütz, T.; Plauth, M. ESPEN Practical Guideline: Clinical Nutrition in Liver Disease. Clin. Nutr. 2020, 39(12), 3533–3562. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.09.001
5 Alkolizm, Safra ve Pankreas Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 4 Klochkov A, Kudaravalli P, Lim Y, et al. Alcoholic Pancreatitis. [Updated 2023 May 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537191/ - Cúrdia Gonçalves, T., Capela, T. L., & Cotter, J. (2023). Nutrition in Pancreatic Diseases: A Roadmap for the Gastroenterologist. GE Portuguese journal of gastroenterology, 31(1), 1–13. https://doi.org/10.1159/000530835 - Arvanitakis, M.; et al. ESPEN Practical Guideline on Clinical Nutrition in Acute and Chronic Pancreatitis. Clin. Nutr. 2024, 43(2), 395–412. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2023.10.003
6 Alkolizm, Safra ve Pankreas Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 5 Klochkov A, Kudaravalli P, Lim Y, et al. Alcoholic Pancreatitis. [Updated 2023 May 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537191/ - Cúrdia Gonçalves, T., Capela, T. L., & Cotter, J. (2023). Nutrition in Pancreatic Diseases: A Roadmap for the Gastroenterologist. GE Portuguese journal of gastroenterology, 31(1), 1–13. https://doi.org/10.1159/000530835 - Arvanitakis, M.; et al. ESPEN Practical Guideline on Clinical Nutrition in Acute and Chronic Pancreatitis. Clin. Nutr. 2024, 43(2), 395–412. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2023.10.003
7 Böbrek Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 6 Cupisti, A., Gallieni, M., Avesani, C. M., D'Alessandro, C., Carrero, J. J., & Piccoli, G. B. (2020). Medical Nutritional Therapy for Patients with Chronic Kidney Disease not on Dialysis: The Low Protein Diet as a Medication. Journal of clinical medicine, 9(11), 3644. https://doi.org/10.3390/jcm9113644 - MacLaughlin, H.L.; Cook, S.A.; Kariyawasam, D.; Price, S.R.; Forsythe, J.L. Nutrition in Kidney Disease: Core Curriculum 2022. Am. J. Kidney Dis. 2022, 79(3), 437–449.
8 Kidney Diseases and Medical Nutrition Therapy - Pratik 7 Healthy Eating for Adults with Chronic Kidney Disease https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/healthy-eating-adults-chronic-kidney-disease
9 Diyaliz Tedavileri ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 8 Kistler, B.M.; et al. Eating during Hemodialysis Treatment: A Consensus Statement from the International Society of Renal Nutrition and Metabolism. J. Ren. Nutr. 2018, 28(1), 4–12. https://doi.org/10.1053/j.jrn.2017.10.003
10 Böbrek Nakli ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Böbrek taşları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Diyaliz Sırasında Parenteral Beslenme - Pratik 9 Stoler, S.T.; et al. Nutrition in the Management of Kidney Transplant Recipients. J. Ren. Nutr. 2023, 33(6, Suppl.), S67–S72. https://doi.org/10.1053/j.jrn.2023.07.006 Fuhrman MP. Intradialytic parenteral nutrition and intraperitoneal nutrition. Nutr Clin Pract. 2009 Aug-Sep;24(4):470-80. doi: 10.1177/0884533609339072. PMID: 19605801.
11 Nörolojik ve Psikiyatrik Bozukluklar ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 10 Burgos, R.; Breton, I.; Cereda, E.; Desport, J.C.; Dziewas, R.; Genton, L.; Gomes, F.; Jésus, P.; Leischker, A.; Muscaritoli, M.; et al. ESPEN Guideline: Clinical Nutrition in Neurology. Clin. Nutr. 2018, 37(1), 354–396. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.09.003 - Adan, R.A.H.; van der Beek, E.M.; Buitelaar, J.K.; Cryan, J.F.; Hebebrand, J.; Higgs, S.; Schellekens, H.; Dickson, S.L. Nutritional Psychiatry: Towards Improving Mental Health by What You Eat. Eur. Neuropsychopharmacol. 2019, 29(12), 1321–1332. https://doi.org/10.1016/j.euroneuro.2019.10.011
12 Kanser ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 11 Muscaritoli, M.; Arends, J.; Bachmann, P.; Baracos, V.; Barthelemy, N.; Bertz, H.; Bozzetti, F.; Cederholm, T.; Fearon, K.; Hütterer, E.; et al. ESPEN Practical Guideline: Clinical Nutrition in Cancer. Clin. Nutr. 2021, 40(5), 2898–2913.
13 Yanık Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 12 Berger, M. Basics in Clinical Nutrition: Nutritional Support in Burn Patients. Eur. e-J. Clin. Nutr. Metab. 2009, 4(6), e308–e312. https://doi.org/10.1016/j.eclnm.2009.07.014
14 Enfeksiyon Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Solunum Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 13 Farhadi, S.; Ovchinnikov, R.S. The Relationship between Nutrition and Infectious Diseases: A Review. Biomed. Biotechnol. Res. J. 2018, 2(3), 168–172. https://doi.org/10.4103/bbrj.bbrj_69_18
15 Gıda Alerjisi - Test Diyetleri - Genel Tekrar Venter, C., & Fleischer, D. M. (2016). Diets for diagnosis and management of food allergy: The role of the dietitian in eosinophilic esophagitis in adults and children. Annals of allergy, asthma & immunology : official publication of the American College of Allergy, Asthma, & Immunology, 117(5), 468–471. https://doi.org/10.1016/j.anai.2016.08.003
16 Genel Sınav

Kaynaklar

Ders Kitabı 1. Akbulut G., Aydın A., Clinical Nutrition in Adults, Istanbul Tıp Kitabevi
2. Lecture notes (will be downloadable from Moodle)
3. Mahan. KL., Escott-Stump S. editors. Krause’s Food. Nutrition & Diet Therapy. Philedelphia: Sounders Company.
4. Gibney MJ, Elia M, Ljungqvit O, Dowset J (edds). Clinical Nutrition. Blacwell Publishing.
Diğer Kaynaklar 5. Güncel Makaleler/Articles

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım - -
Laboratuar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği 3 15
Ödevler 1 10
Sunum - -
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri 1 30
Genel Sınav/Final Juri 1 45
Toplam 6 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 50
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Diyetisyenlik eğitiminde edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bireysel ve toplumsal düzeyde, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde tedavisi için kullanabilir. X
2 Beslenme ve diyetetik alanında bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye ulaşır, bu alana özgü bilgisayar programlarını ilgili teknoloji ve eğitim araçlarını kullanarak değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşabilir. X
3 Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını bireysel ve toplumsal düzeyde belirleyebilir, sorunların çözümü için mesleki ve etik değerleri gözeterek ve toplum katılımını sağlayarak çözümü için stratejiler plan ve programlar geliştirebilir. X
4 Bireylerin besin tüketim durumlarını analiz edebilir, yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık, kişisel özellikler ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak bireye özgü beslenme planları oluşturabilir ve onları bu yönde eğitebilir. X
5 Besinlerin içerdiği tüm ögeleri tanımlayıp bu ögelerin sağlık ve hastalıklarla ilişkilerini kurabilir ve bireylere besin seçiminde yardımcı olabilir. X
6 Edindiği bilgiler yardımıyla çalışmalarını bağımsız olarak yürütebilir, uygulamada karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alabilir ve sağlık ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği yapabilir. X
7 Ailesel ve kurumsal besin hazırlama ve pişirme sırasında oluşabilecek besin kayıplarını en aza indirecek yöntemleri açıklayabilir. X
8 Özel beslenme gerektiren durumlarda kullanılabilecek diyet düzenlemeleri yapabilir. X
9 Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir. X
10 Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir. X
11 Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir. X

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) 16 3 48
Laboratuar
Uygulama 16 2 32
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 10 1 10
Sunum/Seminer Hazırlama
Projeler
Raporlar
Ödevler 1 5 5
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği 1 5 5
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi 1 10 10
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi 1 15 15
Toplam İş Yükü 125