AKTS - Beslenme İlkeleri I

Beslenme İlkeleri I (NUT101) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Beslenme İlkeleri I NUT101 1. Dönem 2 2 0 3 6
Ön Koşul Ders(ler)i
N/A
Dersin Dili İngilizce
Dersin Türü Zorunlu Bölüm Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Takım/Grup Çalışması, Rol Oynama/Dramatize Etme.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
  • Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Nur Balcı
  • Dr. Öğr. Üyesi İrem Çağla Özel
  • Dr. Öğr. Üyesi Özlem Çetiner
Dersin Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini öğretmek, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirilmesini, farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını öğretmek, beslenme durumunun saptanmasında, bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerinin uygulanmasını ve sağlıklı beslenme için öneriler geliştirmek.
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
  • Besinleri enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirir.
  • Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını bilir.
  • Besin ögelerinin günlük tüketim miktarlarını saptar ve önerilere göre karşılaştırma yapar, genel beslenme durumu, beslenme alışkanlıklarını değerlendirir, diyet örüntüsünü yorumlar.
  • Sağlıklı beslenme için öneriler geliştirir.
Dersin İçeriği Enerji metabolizması, karbonhidratların, lipidlerin ve proteinlerin beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu, bireysel diyet kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemleri.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Kurs oryantasyonu
2 Beslenmenin temelleri Beslenme rehberleri Laboratuar hijyen kuralları Nutrition & You Chapter 1 (syf.2-18) - Discovering Nutrition Chapter 2 (syf.28-67)
3 Karbonhidratlar Discovering Nutrition Chapter 5 (syf.136-149) - Nutrition & You Chapter 4 (syf.98-113)
4 Karbonhidratlar Discovering Nutrition Chapter 5 (syf.150-160) - Nutrition & You Chapter 4 (syf114-129)
5 Karbonhidratlar Discovering Nutrition Chapter 5 (syf.161-167) - Nutrition & You Chapter 4 (syf.130-143)
6 Yağlar Discovering Nutrition Chapter 6 (syf.193-206) - Nutrition & You Chapter 5 (syf.144-157)
7 Yağlar Discovering Nutrition Chapter 6 (syf.207-220) - Nutrition & You Chapter 5 (syf.158-171)
8 Yağlar Discovering Nutrition Chapter 6 (syf.221-232) - Nutrition & You Chapter 4 (syf.172-185)
9 Ara Sınav
10 Proteinler Discovering Nutrition Chapter 6 (syf.233-238) - Nutrition & You Chapter 6 (syf.186-199)
11 Proteinler Discovering Nutrition Chapter 7 (syf.239-244) Nutrition & You Chapter 6 (syf.200-213)
12 Proteinler Discovering Nutrition Chapter 7 (syf.245-247) - Nutrition & You Chapter 6 (syf.214-225)
13 Protein kalitesi hesaplamaları Discovering Nutrition Chapter 7 (syf.248-256)
14 Alkol ve sağlık etkileri Discovering Nutrition Chapter 5 (syf.168-191) Nutrition & You Chapter 9 (syf.340-367)
15 RDA ve DRI Nutrition & You Chapter 1 (syf.2-18) - Discovering Nutrition Chapter 2 (syf.28-67)
16 Genel Sınav

Kaynaklar

Ders Kitabı 1. Discovering Nutrition (Sixth Edition), Insel, P., Ross, D., McMahon, K., Bernstein, M. Joan&Bartlett Learning, 2018.
2. Nutrition and You, My Plate Edition (Second Edition), Blake, J.S. Pearson, 2016.

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım - -
Laboratuar 3 15
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği 2 10
Ödevler 4 20
Sunum - -
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri 1 20
Genel Sınav/Final Juri 1 35
Toplam 11 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı 65
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 35
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Beslenme ve Diyetetik alanında güncel literatüre dayalı kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinir ve kullanır. X
2 Bireysel ve toplumsal düzeydeki beslenme sorunlarını tanımlar, analiz eder ve kanıta dayalı çözüm üretir. X
3 Bilimsel araştırmalarda veri toplar, analiz eder, yorumlar ve raporlar; ulusal/uluslararası, disipliner ve multidisipliner ekiplerde çalışma becerisi kazanır. X
4 Bireylerin ve toplumun yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik ve sağlık durumlarını dikkate alarak uygun beslenme müdahaleleri ile eğitimleri planlar, uygular ve politikalar geliştirir. X
5 Alana özgü teknolojik ekipmanları ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. X
6 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili konularda Türkçe ve ikinci bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi kazanır. X
7 Öğrenim sırasında ve sonrasında yaşam boyu öğrenme, bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye erişebilme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır. X
8 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile hareket eder, diyetisyenlik mesleğinin evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık gösterir. X
9 Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir.
10 Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir.
11 Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir.

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) 16 2 32
Laboratuar 16 2 32
Uygulama
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 16 2 32
Sunum/Seminer Hazırlama
Projeler
Raporlar
Ödevler 4 5 20
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği 2 5 10
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi 1 10 10
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi 1 15 15
Toplam İş Yükü 151