AKTS - Genel Beslenme Bilgisi
Genel Beslenme Bilgisi (NUT409) Ders Detayları
| Ders Adı | Ders Kodu | Dönemi | Saati | Uygulama Saati | Laboratuar Hours | Kredi | AKTS | 
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Genel Beslenme Bilgisi | NUT409 | Alan Dışı Seçmeli | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 | 
| Ön Koşul Ders(ler)i | 
|---|
| N/A | 
| Dersin Dili | İngilizce | 
|---|---|
| Dersin Türü | Seçmeli Dersler | 
| Dersin Seviyesi | Lisans | 
| Ders Verilme Şekli | Yüz Yüze | 
| Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri | Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt, Sorun/Problem Çözme, Beyin Fırtınası. | 
| Dersin Öğretmen(ler)i | 
                        
  | 
                
| Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilerin güncel bilimsel veriler ışığında beslenmenin temel ilkelerini anlamalarını sağlamaktır. Öğrenciler, gıda-sağlık etkileşimlerini biyokimyasal, metabolik ve klinik boyutlarıyla değerlendirebilecek; güncel beslenme yaklaşımlarını ve bağırsak mikrobiyotasının sağlık üzerindeki rolünü inceleyebilecek; ve bireyler için kanıta dayalı beslenme önerileri geliştirebilme becerisi kazanacaklardır. | 
| Dersin Eğitim Çıktıları | 
                        Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  | 
                
| Dersin İçeriği | Makro ve mikro besin öğelerinin sağlıklı beslenmedeki önemi, yapısı, özellikleri, sınıflaması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksisiteleri; özel durumlarda beslenme ve besin gruplarında yer alan besinlerin tanımlanması. | 
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık | 
|---|---|---|
| 1 | Giriş | |
| 2 | PCOS ve Tıbbi Beslenme Tedavisi | Farshchi, H., Rane, A., Love, A., & Kennedy, R. L. (2007). Diet and nutrition in polycystic ovary syndrome (PCOS): Pointers for nutritional management. Journal of Obstetrics and Gynaecology, 27(8), 762–773. https://doi.org/10.1080/01443610701667338 | 
| 3 | Aralıklı Oruç ve Sağlık Etkileri | Vasim, I., Majeed, C. N., & DeBoer, M. D. (2022). Intermittent Fasting and Metabolic Health. Nutrients, 14(3), 631. https://doi.org/10.3390/nu14030631 | 
| 4 | Obezite ve Mikrobiyata | Liu BN, Liu XT, Liang ZH, Wang JH. Gut microbiota in obesity. World J Gastroenterol. 2021 Jul 7;27(25):3837-3850. doi: 10.3748/wjg.v27.i25.3837. PMID: 34321848; PMCID: PMC8291023. | 
| 5 | IDDSI Diyeti | Chttps://www-stgeorges-nhs-uk.translate.goog/service/therapies/speech-and-language-therapy/our-new-fluid-and-diet-terminology/iddsi-diet-levels-information/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=tc | 
| 6 | Sürdürülebilir Beslenme | Sustainable nutrition security – Restoring the bridge between agriculture and health, FAO, https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/agn/pdf/N-interno-rev2.pdf | 
| 7 | Glutensiz Diyet | Saturni, L., Ferretti, G., & Bacchetti, T. (2010). The Gluten-Free Diet: Safety and Nutritional Quality. Nutrients, 2(1), 16-34. https://doi.org/10.3390/nu2010016 | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Yavaş Besinler/Yavaş Beslenme | Chrzan, J. (2004). Slow Food: What, Why, and to Where? Food, Culture & Society, 7(2), 117–132. https://doi.org/10.2752/155280104786577798 | 
| 10 | Fonksiyonel Besinler ve Besin Destekleri | Cencic, A., & Chingwaru, W. (2010). The Role of Functional Foods, Nutraceuticals, and Food Supplements in Intestinal Health. Nutrients, 2(6), 611-625. https://doi.org/10.3390/nu2060611 | 
| 11 | Fonksiyonel Besinler ve Besin Destekleri-II Süper Besinler (chia, spirulina, matcha) | Fernández-Ríos, N., Laso, J., Hoehn, D., Amo-Setién, F. J., Abajas-Bustillo, R., Ortego, C., Fullana-i-Palmer, P., Bala, A., Batlle-Bayer, L., Balcells, M., Puig, R., Aldaco, R., & Margallo, M. (2022). A critical review of superfoods from a holistic nutritional and environmental approach. Journal of Cleaner Production, 379(Part 1), Article 134491. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.134491 | 
| 12 | Beslenme ve Dijitalleşme | Shuhei Nomura, Hiroaki Miyata, Digitization of the approach to food and nutrition respecting individual health values, Nutrition Reviews, Volume 78, Issue Supplement_3, December 2020, Pages 46–48, https://doi.org/10.1093/nutrit/nuaa073 | 
| 13 | Beslenme ve Kronobiyoloji | Tahara, S., & Shibata, S. (2013). Chronobiology and nutrition. Neuroscience, 253, 78–88. https://doi.org/10.1016/j.neuroscience.2013.08.049 | 
| 14 | Geleceği Beslemek, Yeni Besin Kaynakları, Yapay Et | Peshuk, L. V., & Prykhodko, D. Y. (2025). New technologies: Artificial meat as a new source of protein products in the nutrition of modern people. Journal of Chemistry and Technologies, 31(3). https://doi.org/10.15421/jchemtech.v31i3.288736 | 
| 15 | Genel Tekrar | |
| 16 | Genel Sınav | 
Kaynaklar
| Diğer Kaynaklar | 1. Ders Notları/Lecture Notes | 
|---|---|
| 2. Bilimsel Veritabanları (Pubmed) Sunumlar/Websites, Articles | 
Değerlendirme System
| Çalışmalar | Sayı | Katkı Payı | 
|---|---|---|
| Devam/Katılım | - | - | 
| Laboratuar | - | - | 
| Uygulama | - | - | 
| Alan Çalışması | - | - | 
| Derse Özgü Staj | - | - | 
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | - | - | 
| Ödevler | - | - | 
| Sunum | 1 | 20 | 
| Projeler | - | - | 
| Rapor | - | - | 
| Seminer | - | - | 
| Ara Sınavlar/Ara Juri | 1 | 30 | 
| Genel Sınav/Final Juri | 1 | 50 | 
| Toplam | 3 | 100 | 
| Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı | 50 | 
|---|---|
| Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 50 | 
| Toplam | 100 | 
Kurs Kategorisi
| Temel Meslek Dersleri | X | 
|---|---|
| Uzmanlık/Alan Dersleri | |
| Destek Dersleri | |
| İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | |
| Aktarılabilir Beceri Dersleri | 
Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi
| # | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 | Birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini bireysel ve bütüncül yaklaşımla hemşirelik süreci doğrultusunda karşılayabilecek gerekli güncel bilgi ve beceriye sahiptir. | |||||
| 2 | Bilimsel bilgiye ulaşır ve hemşirelik bakımında bilimsel bilgiyi kullanır. | |||||
| 3 | Kuramsal, kanıta dayalı ve uygulamalı bilgileri kullanarak hemşirelik bakımını gerçekleştirir. | |||||
| 4 | Hemşirelik bakımını gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | |||||
| 5 | Hemşirelik uygulamalarını ve araştırmalarını mevzuata, mesleki değerlere, standartlara, etik ilkelere ve insan haklarına uygun şekilde gerçekleştirir | |||||
| 6 | Hemşirelik bakımı sürecinde eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | |||||
| 7 | Birey, aile, toplum, sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle etkili iletişim ve iş birliği içerisinde rollerini gerçekleştirir. | |||||
| 8 | İngilizceyi yazılı ve sözlü iletişimde, hemşirelik sürecinde ve araştırmalarında kullanır. | |||||
| 9 | Kişisel ve mesleki gelişimi için yaşam boyu öğrenme felsefesini benimseyerek inovasyon ve değişime liderlik eder. | |||||
| 10 | Birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini bireysel ve bütüncül yaklaşımla hemşirelik süreci doğrultusunda karşılayabilecek gerekli güncel bilgi ve beceriye sahiptir. | |||||
ECTS/İş Yükü Tablosu
| Aktiviteler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü | 
|---|---|---|---|
| Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 | 
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Alan Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 15 | 2 | 30 | 
| Sunum/Seminer Hazırlama | 13 | 1 | 13 | 
| Projeler | |||
| Raporlar | |||
| Ödevler | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 10 | 10 | 
| Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi | 1 | 15 | 15 | 
| Toplam İş Yükü | 100 | ||
