AKTS - Turizm Sektörü ve Stratejik Hedefler
Turizm Sektörü ve Stratejik Hedefler (TKİŞ102) Ders Detayları
| Ders Adı | Ders Kodu | Dönemi | Saati | Uygulama Saati | Laboratuar Hours | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Turizm Sektörü ve Stratejik Hedefler | TKİŞ102 | 2. Dönem | 1 | 0 | 0 | 3 | 5 |
| Ön Koşul Ders(ler)i |
|---|
| N/A |
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Türü | Zorunlu Bölüm Dersleri |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
| Ders Verilme Şekli | Uzaktan |
| Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri | Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt, Uygulama-Alıştırma. |
| Dersin Öğretmen(ler)i |
|
| Dersin Amacı | Dersin amacı, ülkemizde ve dünyada turizm sektörünün tarihsel gelişimi, turizm sektörü ve yapısal özellikleri, geleceğe yönelik eğilimler ile turizm sektöründe stratejik yönetim ve kriz yönetimi hakkında bilgi edinmektir. |
| Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
| Dersin İçeriği | Turizm ve turist kavramları, dünyada ve ülkemizde turizm gelişimi, geleceğe yönelik eğilimler, turizm sektörünün yapısı, turizmde stratejik yönetim ve kriz yönetimi. |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Turizm kavramı | Konu 1 |
| 2 | Dünyada turizmin tarihsel gelişimi | Konu 2 |
| 3 | Türkiye’de turizmin tarihsel gelişimi | Konu 3 |
| 4 | Turizm gelişimini etkileyen faktörler | Konu 4 |
| 5 | Turizmin ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel etkileri | Konu 5 |
| 6 | Turizmin ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel etkileri | Konu 6 |
| 7 | Ara Sınav | Ara Sınav |
| 8 | Turizm sektörü, özellikleri ve yapısı | Konu 7 |
| 9 | Turizm sektörü, özellikleri ve yapısı | Konu 8 |
| 10 | Turizm sektörü, özellikleri ve yapısı | Konu 9 |
| 11 | Turizm sektörü, özellikleri ve yapısı | Konu 10 |
| 12 | Turizmde yasal düzenlemeler | Konu 11 |
| 13 | Turizm planlaması | Konu 12 |
| 14 | Turizm sektörü ve stratejik yönetim | Konu 13 |
| 15 | Kriz yönetimi | Konu 14 |
| 16 | Final Sınavı | Final Sınavı |
Kaynaklar
| Ders Kitabı | 1. • Akşit, S. 2007. Doğal Ortam Duyarlılığı Açısından Sürdürülebilir Turizm. Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Say : 23 Yıl : 2007/2 (441-460 s.) |
|---|---|
| Diğer Kaynaklar | 2. • Argan, M. (2007). Eğlence Pazarlaması. Detay Yayıncılık, 502 s., Ankara |
Değerlendirme System
| Çalışmalar | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | 1 | 5 |
| Laboratuar | - | - |
| Uygulama | - | - |
| Alan Çalışması | - | - |
| Derse Özgü Staj | - | - |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | - | - |
| Ödevler | - | - |
| Sunum | - | - |
| Projeler | - | - |
| Rapor | - | - |
| Seminer | - | - |
| Ara Sınavlar/Ara Juri | 1 | 20 |
| Genel Sınav/Final Juri | 1 | 65 |
| Toplam | 3 | 90 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı | 35 |
|---|---|
| Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 65 |
| Toplam | 100 |
Kurs Kategorisi
| Temel Meslek Dersleri | X |
|---|---|
| Uzmanlık/Alan Dersleri | |
| Destek Dersleri | |
| İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | |
| Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi
| # | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 | Turizm ve Konaklama işletmeciliğinin temel kavramlarını anlama, açıklama ve kullanma becerileri | X | ||||
| 2 | Turizm ve Konaklama işletmelerinde, yönetim teknikleri ve uygulamalarını analiz etme ve tasarlama | X | ||||
| 3 | Turizm ve Konaklama işletmeciliğinin planlama, örgütleme, yöneltme, eşgüdüm ve denetim fonksiyonlarını açıklama ve uygulamalarıyla anlama. | X | ||||
| 4 | Turizm ve Konaklama işletmeciliğinin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını anlama | X | ||||
| 5 | Turizm endüstrisinin modern tekniklerini ve teknolojik araçlarını kullanma kabiliyeti. | X | ||||
| 6 | Bilgi ve becerileri, alternatif turizm alanlarında verimli bir şekilde uygulama kabiliyetini geliştirme. | X | ||||
| 7 | Turizm ve Konaklama işletmeciliğinin teorik çerçevesi yanında uygulamasına konsantre olma. | X | ||||
| 8 | İletişim becerilerini geliştirmek | X | ||||
| 9 | Turizm endüstrisindeki eğilimleri anlama. | X | ||||
| 10 | Turizm endüstrisinde kalite bilincine sahip olma. | X | ||||
| 11 | Turizm endüstrisinde çalışma etiği ve sosyal sorumluluğu benimsemek. | X | ||||
ECTS/İş Yükü Tablosu
| Aktiviteler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü |
|---|---|---|---|
| Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) | |||
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Alan Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 15 | 6 | 90 |
| Sunum/Seminer Hazırlama | |||
| Projeler | |||
| Raporlar | |||
| Ödevler | 1 | 10 | 10 |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi | |||
| Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi | |||
| Toplam İş Yükü | 100 | ||
