KA.DER’den Ezgi Koçak KASAUM HUM 211’in Konuğu Oldu
30.03.2017

Atılım Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin tüm kampüse açık olan HUM 211 Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Hakları Dersi’nin 29 Mart 2017 tarihli ders konuğu Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Üyesi ve Aktivist Ezgi Koçak idi. “Feminist Mücadele Pratikleri: Türkiye’de Kadın Hareketi Örneği” konulu derse kendi hikayesini anlatarak başlayan Koçak, örgütlenmenin önemine ve örgütlenmek için neler yapılabileceğine dair bilgilendirmeler yaptı. Geçmişten günümüze kadın hareketini ve kadın mücadelesini özetleyen Koçak, bu mücadeleye Cumhuriyet’ten itibaren değil Osmanlı’dan itibaren bakmak gerektiğini, Osmanlı’da birçok kadının toplandığını ve grevler yaptığını belirtti.

Kadınların feminist mücadelede birden fazla kola ve örgüte ayrılmasının sebebinden de bahseden Koçak bu ayrılmanın kadınların aslında ayrımcılığa karşı mücadele eden bir örgüte dahilken bile “cinsiyete dayalı” ayrımcılığa maruz kalarak buna karşı da mücadele etmek zorunda kalmasından kaynaklandığına değindi. Birinci dalga, ikinci dalga ve post-yapısalcı feminizm’in içeriğinden bahsettikten sonra feminist hareketin 1980’den günümüze kadar devam eden kısmına değinen Koçak, özellikle 90 kuşağının daha radikal olduğunu düşündüğünü söyledi. 2000’ler de ise çeşitlenmenin artık yalnızca kimlik çeşitlenmesi olmadığını, aynı zamanda sınıfsal ve politik çeşitliliğin de ortaya çıktığını, LGBTİ hareketi’nin bu dönemde kendi görünürlüğünü arttırabilmek adına öne çıktığını belirtti.

Spivak, Arendt ve Halberstam’ın düşüncelerinin kendi örgütlenme sürecini etkilediğini söyleyen Koçak, Arendt’in birine yıkılmadan, yük olmadan aynı alanı paylaşarak yaşamak zorunda olduğumuzu beyan ettiğini ve kendisinin de kendi örgütlenme sürecine motto olarak bu cümleyi seçtiğini belirtti. Birlikle özgürleşmenin, birine rağmen özgürleşmenin, farklılıklarımızla bir arada mücadele etmenin, yaşam alanı tanımanın, saygı göstermenin ve bir başkasının varlığını tanımanın feminist siyasetin de temelini oluşturduğunu söyleyen Koçak, örgütlendiğinde kimsenin deneyiminin diğerinden fazla ya da üstün olmadığını fark ettiğini söyledi. Örneğin “Karadeniz’de iş makinelerinin önünde duran Havva Teyze’den öğrenecek çok şeyim var, sizden öğrenecek çok şeyim var” diyen Koçak, birbirimize saygı duymanın ve birbirimize yük olmadan birlikte hareket edebilmenin önemini vurguladı. 

İnsan hakları mücadelesinde bir sorunla karşı karşıya kalınınca yapılması gerekenleri de anlatan Ezgi Koçak; öncelikle bir hedef ya da sorun belirlenmesi gerektiğini, ulaşacağımız makam büyük bir makamsa ikincil ve alt hedefler belirlenmesini, alternatif çözümler üreterek ve devamında birlikte hareket ederek sorunun üzerine gidilmesi gerektiğini ve bunun en sonunda problem için sonuç vereceğini söyledi. Ders, Ezgi Koçak’ın sunumunun soru-cevap bölümünün ardından son buldu.