AKTS - Hastalıklarda Beslenme ve Diyet Tedavisi I

Hastalıklarda Beslenme ve Diyet Tedavisi I (NUT305) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Hastalıklarda Beslenme ve Diyet Tedavisi I NUT305 5. Dönem 3 2 0 4 5
Ön Koşul Ders(ler)i
N/A
Dersin Dili İngilizce
Dersin Türü Zorunlu Bölüm Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt, Sorun/Problem Çözme, Beyin Fırtınası.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
  • Dr. Öğr. Üyesi Kübra Yurtseven
  • Dr. Öğr. Üyesi Özlem Çetiner
Dersin Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Bu ders, yetişkin hastalıklarında beslenme terapisini kapsamaktadır. Yetişkin hastalıklarının tıbbi beslenme tedavisi konusunda teorik bilgi ve pratik uygulamaları öğrenmek ve deneyim kazanmak amaçlanmaktadır.
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Yetişkin hastalıklarının patofizyolojik süreçlerini, tanı ve tedavilerini anlar ve beslenmeyle olan ilişkisini kurar.
  • Yetişkin hastalıklarının tıbbi beslenme terapisinin ilkelerini anlar.
  • Yetişkin hastalıklarına özgü tıbbi beslenme terapisi çözümleri planlar.
  • Yetişkin hastalıkları için menüler ve beslenme önerileri yazar.
Dersin İçeriği Şişmanlık, zayıflık, anorexia nervoza, blumia nervoza, diabetes mellitus, hipoglisemi, metabolik sendrom, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, gastrointestinal sistem hastalıkları, enteral-parenteral beslenme, posa ve sağlıkla etkileşimi.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisine Giriş - Değişim Listesi Temel İlkeleri Dworatzek, P. D., Arcudi, K., Gougeon, R., Husein, N., Sievenpiper, J. L., & Williams, S. L. (2013). Nutrition therapy. Canadian Journal of Diabetes, 37(Suppl. 1), S45–S55. https://doi.org/10.1016/j.jcjd.2013.01.019
2 Obezite ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 1 Kaynak 1 bölüm 3 Obezitede Tıbbi Beslenme Tedavisi
3 Obezite ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 2 Kaynak 1 bölüm 3 Obezitede Tıbbi Beslenme Tedavisi
4 Yeme Bozuklukları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 3 Kaynak 1 bölüm 4 Yeme Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi
5 Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 4 Kaynak 1 bölüm 5 Diabetes Mellitus'ta Tıbbi Beslenme Tedavisi
6 Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 5
7 Ara Sınav - Pratik 6
8 Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 7 Kaynak 1 bölüm 5 Diabetes Mellitus'ta Tıbbi Beslenme Tedavisi
9 Kardiyovasküler Hastalıklar ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 8 Kaynak 1 bölüm 6 Kardiyovasküler Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi
10 Kardiyovasküler Hastalıklar ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 9 Kaynak 1 bölüm 6 Kardiyovasküler Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi
11 Metabolik Sendrom ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 10 Kaynak 1 bölüm 7 Metabolik Sendromda Tıbbi Beslenme Tedavisi
12 Metabolik Sendrom ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 11 Kaynak 1 bölüm 7 Metabolik Sendromda Tıbbi Beslenme Tedavisi
13 Gastrointestinal Sistem Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 12 Kaynak 1 bölüm 7 Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi
14 Gastrointestinal Sistem Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi - Pratik 13 Kaynak 1 bölüm 7 Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi
15 Genel Tekrar
16 Genel Sınav

Kaynaklar

Ders Kitabı 1. Akbulut G., Aydın A., Clinical Nutrition in Adults, Istanbul Tıp Kitabevi
2. Lecture notes (will be downloadable from Moodle)
3. Mahan. KL., Escott-Stump S. editors. Krause’s Food. Nutrition & Diet Therapy. Philedelphia: Sounders Company.
4. Gibney MJ, Elia M, Ljungqvit O, Dowset J (edds). Clinical Nutrition. Blacwell Publishing.
Diğer Kaynaklar 5. Güncel Makaleler/Articles

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım - -
Laboratuar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği 3 15
Ödevler 1 10
Sunum - -
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri 1 30
Genel Sınav/Final Juri 1 45
Toplam 6 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı 55
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 45
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Beslenme ve Diyetetik alanında güncel literatüre dayalı kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinir ve kullanır.
2 Bireysel ve toplumsal düzeydeki beslenme sorunlarını tanımlar, analiz eder ve kanıta dayalı çözüm üretir. X
3 Bilimsel araştırmalarda veri toplar, analiz eder, yorumlar ve raporlar; ulusal/uluslararası, disipliner ve multidisipliner ekiplerde çalışma becerisi kazanır. X
4 Bireylerin ve toplumun yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik ve sağlık durumlarını dikkate alarak uygun beslenme müdahaleleri ile eğitimleri planlar, uygular ve politikalar geliştirir. X
5 Alana özgü teknolojik ekipmanları ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. X
6 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili konularda Türkçe ve ikinci bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi kazanır. X
7 Öğrenim sırasında ve sonrasında yaşam boyu öğrenme, bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye erişebilme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır. X
8 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile hareket eder, diyetisyenlik mesleğinin evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık gösterir. X
9 Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir.
10 Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir.
11 Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir.

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) 16 3 48
Laboratuar
Uygulama 16 2 32
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 10 1 10
Sunum/Seminer Hazırlama
Projeler
Raporlar
Ödevler 1 5 5
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği 1 5 5
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi 1 10 10
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi 1 15 15
Toplam İş Yükü 125