AKTS - Çocuk Hastalıklarında Beslenme

Çocuk Hastalıklarında Beslenme (NUT302) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Çocuk Hastalıklarında Beslenme NUT302 6. Dönem 3 2 0 4 5
Ön Koşul Ders(ler)i
N/A
Dersin Dili İngilizce
Dersin Türü Zorunlu Bölüm Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Tartışma, Soru Yanıt, Uygulama-Alıştırma.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
  • Öğr. Gör. Dr. Gülşah ŞAHİN
Dersin Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Çocuklarda görülen çeşitli hastalıkları ve bu hastalıklarda görülen beslenmeye ilişkin sorunları öğrenmek, çocukluk çağı hastalıklarında uygulanan güncel beslenme tedavilerini öğrenmek ve pratikte uygulanmasını kavramak
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Bebek ve çocukluk çağında görülen akut ve kronik hastalıkları tanımlar
  • Bu hastalıklara sahip çocukların enerji ve besin ögesi gereksinimlerini belirler
  • Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan güncel diyet tedavilerini uygulamalı olarak tartışır
  • Bu hastalıkların diyet tedavisinde kullanılan özel ürünleri inceler ve araştırır
  • Bu hastalıklara ilişkin vakaları ele alır, hastalıkları ve beslenme durumları açısından inceler
Dersin İçeriği Klinikte vaka izlemi, akut gastroenteritler, malnütrisyon, laktoz intoleransları-diğer karbonhidrat malabsorpsiyonları, çölyak hastalığı ve diğer protein malabsorpsiyonları, besin alerjileri, enteral-parenteral beslenme, onkolojik hastlıklarda beslenme tedavileri.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Karbonhidrat Emilim Bozuklukları ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 8: Gastroenterology, K2: Bölüm 3.10: Intestinal Failure and Malabsorption, K3: Bölüm 12: Gastrointestinal Disorders
2 Protein Emilim Bozuklukları ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 8: Gastroenterology, K2: Bölüm 3.10: Intestinal Failure and Malabsorption, Bölüm 3.11 Celiac Disease, K3: Bölüm 12: Gastrointestinal Disorders
3 Yağ Emilim Bozuklukları ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 12: Cystic Fibrosis, K2: Bölüm 3.22: Nutrition in Cystic Fibrosis
4 Protein Metabolizması Bozuklukları ve Beslenme Tedavisi K1 Bölüm 27: Inherited Metabolic Disorders: Introduction and Rare Disorders, Bölüm 28: Disorders of Amino Acid Metabolism, Organic Acidaemias and Urea Cycle Disorders K2: Bölüm 3.19: Inborn Errors of Metabolism
5 Protein Metabolizması Bozuklukları ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 28: Disorders of Amino Acid Metabolism, Organic Acidaemias and Urea Cycle Disorders, K2: Bölüm 3.19: Inborn Errors of Metabolism
6 Karbonhidrat Metabolizması Bozuklukları ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 29: Disorders of Carbohydrate Metabolism, K2: Bölüm 3.19: Inborn Errors of Metabolism
7 Yağ Metabolizması Bozuklukları ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 30: Disorders of Mitochondrial Fatty Acid Oxidation and Lipid Metabolism, K2: Bölüm 3.19: Inborn Errors of Metabolism, Bölüm 3.20: Hypercholesterolemia,
8 Ara Sınav
9 Sindirim Sistemi Hastalıkları ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 8: Gastroenterology, K2: Bölüm 3.21: Enteral nutrition in Inflammatory Bowel Disease
10 Nörolojik Hastalıklar ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm: 17 Ketogenic Diets, Bölüm 21: Feeding Children with Neurodisabilities, K3: Chapter 10: Developmental Disabilities
11 Böbrek Hastalıkları ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 13: Kidney Diseases, K2: Bölüm 3.24: Nutritional Managemnet in Children with Chronic Kidney Diseases
12 Böbrek Hastalıkları ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 13: Kidney Diseases, K2: Bölüm 3.24: Nutritional Managemnet in Children with Chronic Kidney Diseases
13 Doğumsal Kalp Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 14: Congenital Heart Disease, K2: Bölüm 3.23: Congenital Heart Disease
14 Onkolojik Hastalıklar ve Beslenme Tedavisi K1: Bölüm 18: Childhood Cancers and Immunodeficiency Syndromes, K2: Bölüm 3.25: Diet in Children with Malignant Disease
15 Çocuklarda Enteral ve Parenteral Beslenme K1: Bölüm 4: Enteral Nutrition, Bölüm 5: Parenteral Nutrition, K2: Bölüm 3.4: Enteral Nutrition Support, Bölüm 3.5: Parenteral Nutrition Support
16 Genel Sınav

Kaynaklar

Ders Kitabı 1. Shaw V. Clinical Paediatric Dietetics. John Wiley & Sons, 2020.
2. Koletzko B. Pediatric Nutrition in Practice. Karger Medical and Scientific Publishers, 2022.
3. King K. Essentials of Pediatric Nutrition, Jones & Bartlett Publishers, 2013
4. Köksal G, Gökmen Özel H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Nobel Kitabevi, 2019.
5. Karaağaoğlu N, Gökmen Özel H. Pediatride Tıbbi Beslenme Tedavisi. Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2021.
6. Şanlıer N. Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, WOPPHO Yayınevi, 2024
Diğer Kaynaklar 7. Çocuk hastalıklarında beslenme alanında yayınlanan bilimsel dergi ve makaleler/Scientific journals and articles published in the field of nutrition in pediatric diseases

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım - -
Laboratuar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği 5 10
Ödevler - -
Sunum 2 10
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri 1 40
Genel Sınav/Final Juri 1 40
Toplam 9 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı 60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 40
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Beslenme ve Diyetetik alanında güncel literatüre dayalı kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinir ve kullanır.
2 Bireysel ve toplumsal düzeydeki beslenme sorunlarını tanımlar, analiz eder ve kanıta dayalı çözüm üretir. X
3 Bilimsel araştırmalarda veri toplar, analiz eder, yorumlar ve raporlar; ulusal/uluslararası, disipliner ve multidisipliner ekiplerde çalışma becerisi kazanır. X
4 Bireylerin ve toplumun yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik ve sağlık durumlarını dikkate alarak uygun beslenme müdahaleleri ile eğitimleri planlar, uygular ve politikalar geliştirir. X
5 Alana özgü teknolojik ekipmanları ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. X
6 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili konularda Türkçe ve ikinci bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi kazanır. X
7 Öğrenim sırasında ve sonrasında yaşam boyu öğrenme, bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye erişebilme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır. X
8 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile hareket eder, diyetisyenlik mesleğinin evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık gösterir. X
9 Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir.
10 Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir.
11 Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir.

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) 16 3 48
Laboratuar
Uygulama 14 2 28
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Sunum/Seminer Hazırlama
Projeler
Raporlar
Ödevler 2 2 4
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi 1 10 10
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi 1 10 10
Toplam İş Yükü 128