Atılım Üniversitesi Meme Kanseri Farkındalığı Eğitimi
14.10.2018

Atılım Üniversitesi Meme Kanseri Farkındalığı Eğitimi

Üniversitemizce düzenlenen Meme Kanseri Farkındalığı Eğitimi'nde dekanımız Prof. Dr. Füsun Terzioğlu kendisiyle yapılan röportajda şunları söyledi:

"Atılım Üniversitesi son 2 yıldır sağlık alanına girmiş bulunuyor. Pek çok alanda çok nitelikli bölümleri olmasının yanında şimdi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Tıp Fakültesiyle birlikte sağlık alanında da hızla ilerleme yolunda. Bu kapsamda doğal olarak sağlığı ilgilendiren konularla ilişkili çok daha farklı yapılanmanın içerisine giriyor. Hem öğrencilerimize yönelik, hem topluma yönelik, hem idari ve akademik personelimize yönelik farkındalık eğitimine başladık.''

Meme kanseri farkındalığı haftası dolayısıyla bu seminerin düzenlendiğini belirten dekanımız şunları aktardı: ''Meme kanseri ülkemiz için de çok önemli sorunlara neden olabilen bir kanser türü. Artık ülkemizde de bütün dünyada da kadınlarda en fazla görülen kanserlerden birini oluşturmakta ve maalesef 8 kadından biri meme kanseriyle hayatının bir döneminde karşılaşabilmekte. Meme kanseri erken teşhis tanı ve tedaviyle tedavi edilebilen ve kişinin hayatının kurtarılmasına neden olabilen bir kanser türü. Meme kanseri kişiyi sadece fiziksel olarak etkilemiyor. Aynı zamanda ruhsal açıdan ve seksüel açıdan da etkileyebilen bir kanser, çünkü kadının beden bilincinde bozulmalara neden olması nedeniyle hem kadının psikolojik durumunda hem de cinsel yaşantısında olumsuz değişikliklere neden olabiliyor. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde kadını bütün yönüyle etkileyen bir kanser türü olması nedeniyle de kansere ilişkin erken tanı eğitimlerini, meme muayenesi yapmanın öneminin vurgulanması kritik önem kazanmakta."

Özellikle 50 yaş üzerindeki kadınların meme kanseri açısından en riskli gurubu oluşturduklarına dikkat çeken dekanımız röportajına şöyle devam etti: ''Meme kanseri açısından en riskli gurubu oluşturan kişilere baktığımızda da genellikle 50 yaş üzerindeki kadınlar. Bunun yanında ailesinde meme kanseri öyküsü olan bireyler. Aslında her kanser türünde olduğu gibi istenmeyen alışkanlıklardan, sigara ve alkol alışkanlıkları meme kanseri riskini artıran faktörler arasında. Sağlıkla ilgili bölümlerin en önemli özelliği de buna ilişkin farkındalıkları artırmada bir lider rolü üstlenmeleri. Özellikle biz bu farkındalığın artırılmasında öğrencilerde akran eğitimiyle, birbirlerini meme kanseri konusunda daha çok bilgilendirmeyi onların farkındalıklarını artırmaya, birbirlerini eğitmelerini sağlamaya yönelik birtakım girişimler planlıyoruz. Bunun için de meme kanseriyle çalışan bütün profesyonel kuruluşlarla ve sağlık kuruluşlarıyla da iş birliği halinde çalışmaktayız. 50 yaş üzerindeki kadınların yıllık muayenelerini yaptırmaları çok önemli. Kendi kendine muayene etmeyi bilmek çok önemli. Bu son derece basit bir işlem. Ayda bir kez menstrüasyon zamanlarında bir meme muayeneleri yapması kişinin hayatının kurtarılmasında, meme kaybının önlemesinde son derece kritik öneme sahip. Sağlıklı beslenme de çok önemli faktörlerden birisi.

İhlas Haber Ajansının ilgili haber detayına ulaşmak için tıklayınız.