ECTS - - Endüstri Ürünleri Tasarımı 2016 öncesi

Zorunlu Bölüm Dersleri

ENG121 - Temel İngilizce I (4 + 0) 3

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler

ENG122 - Temel İngilizce II (4 + 0) 3

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveriş konuları.

EÜT101 - Temel Tasarım I (4 + 6) 12

Tasarımın temel kavramlarına giriş niteliğinde olan bu ders görsel ve yaratıcı düşünceyi geliştirmeyi hedefler. Verilen teorik altyapı ile paralel, soyut ve kavramsal düzeyde pratik uygulamalar içermektedir. Bu uygulamaların yardımıyla öğrencinin temel malzeme bilgisini ve yapısal prensipleri özümsemesi amaçlanır. Bu ders, verilen tasarım problemini farklı bakış açıları ile değerlendirme, bu probleme çözüm bulma ve çözümlerini eskiz ve maket yapımı gibi temel görselleme teknikleriyle sunmayı öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu süreçler ve sunumlar etkileşimli stüdyo ortamında gerçekleşir. Bu sayede öğrencinin görsel ve sözel sunum yeteneklerinin gelişmesi hedeflenir.

EÜT102 - Temel Tasarım II (4 + 6) 9

Tasarımın temel kavramlarına giriş niteliğinde olan EÜT 101 temel tasarım dersinin devamı niteliğindedir. Görsel ve yaratıcı düşünceyi geliştirmeyi hedefler. Verilen teorik altyapı ile paralel, soyut ve kavramsal düzeyde pratik uygulamalar içermektedir. Bu uygulamaların yardımıyla öğrencinin temel malzeme bilgisini ve yapısal prensipleri özümsemesi amaçlanır. Bu ders, verilen tasarım problemini farklı bakış açıları ile değerlendirme, bu probleme çözüm bulma ve çözümlerini eskiz ve maket yapımı gibi temel görselleme teknikleriyle sunmayı öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu süreçler ve sunumlar etkileşimli stüdyo ortamında gerçekleşir. Bu sayede öğrencinin görsel ve sözel sunum yeteneklerinin gelişmesi hedeflenir.

EÜT111 - Tasarımda Anlatım Teknikleri I (2 + 2) 6

Derste temel geometri ve çizim bilgisinin verilmesi amaçlanır. Çizgi, oran, kompozisyon gibi temel çizim kavramlarının üç boyutlu objeler üzerinden çalışılması ile iki boyut ve üç boyut algısının güçlendirilmesi amaçlanır. Teknik çizim; ortografik çizim; izometrik, aksonometrik ve oblik çizim; çizim üzerinde ölçülendirme ve bilgilendirme, pafta kullanımı konularını kapsar.

EÜT112 - Tasarımda Anlatım Teknikleri II (2 + 2) 6

Üç boyutlu ürün görsellemesi ve tasarı çizimleri için perspektif yöntemiyle ilgili temel bilgiler verilir. Tek nokta, iki nokta ve üç nokta perspektif yöntemleriyle üç boyutlu objeler üzerinden uygulamalar yapılır. Temel geometrik formlar kullanılarak geliştirilen yüzeyler; kesit çizimleri, üretim çizimleri ve ölçülendirme gibi yöntemlerle ifade edilir ve bu sayede tasarım ve sunum sürecinde kullanılacak olan anlatım becerisinin kazanılması hedeflenir.

EÜT121 - Endüstri Ürünleri Tasarımına Giriş (2 + 0) 2

Öğrencilere Endüstri Ürünleri Tasarımı mesleğini tanıtmayı amaçlayan teorik bir derstir. Mesleğin teknik, artistik ve sosyolojik içerikleri hakkında genel bilgiler içermek suretiyle öğrencinin tasarım tarihi ve kültürü hakkında bilgisinin inşasına temel oluşturması amaçlanmaktadır.

EÜT141 - Sanat Tarihi (2 + 0) 2

İnsanın ilk ortaya çıkışından, günümüze dek olan uygarlıkların sanatını, geçirmiş oldukları evreler ve sanat tarzları ele alınarak; sanatın oluşumunda ve gelişiminde insanın yaşadığı doğal çevre, sosyo-ekonomik yapı, siyasi ve sosyal düzen, teknoloji, din ve uygarlıkların birbirleriyle olan ilişkileri ve etkileşimleri irdelenmektedir. Prehistorik, Protohistorik, Erken Tarihi ve Tarihi Dönemler, Mezopotamya, Mısır, Antik Yunan ve Roma sanat eserleri tanıtılıp Roman Gotik, Rönesans, Maniyerizm, Barok, Rokoko, 19. Ve 20. yy. sanat akımları ve üslupler örneklerle incelenmektedir.

EÜT142 - Serbest El Çizim Teknikleri (1 + 2) 3

Ürün tasarımı kapsamında görsel anlatım becerilerinin hızlı ve etkin biçimde kullanımının geliştirilmesi.

EÜT190 - Staj I (Bilgisayar) (0 + 0) 4

EÜT201 - Endüstri Ürünleri Tasarımı I (4 + 6) 12

Temel tasarım derslerinde elde edilen yaratıcı düşünme alışkanlığının geliştirilerek sürdürülmesini, ilke ve kavramların ürünler üzerinden okunmasını amaçlar. Ürünlerin fonksiyonel ve fiziksel gereklilikleri odağında verilen bir tasarım probleminin yenilik, estetik, ürün dili, ürün kullanıcı etkileşimi gibi tasarım kıstaslar göz önünde bulundurularak çözümlenmesi sürecidir. Bu süreçte sistematik düşünceyle ürün kullanım senaryoları geliştirilir. Bu kavramsal yöntemlerle üretilebilir ve kullanılabilir ürün tasarım çözümlerinin geliştirilmesi hedeflenir.

EÜT202 - Endüstri Ürünleri Tasarımı II (4 + 6) 13

Temel nesne tasarımı problemi çözümü, temel sistem, bir kaç parçadan oluşan nesne, üç boyutlu form geliştirme, temel model yapımı, malzeme kullanımı. Basit tüketim ürünleri tasarımı, malzeme denemeleri, basit mekanizmaların kullanımı. Tasarım probleminde kavram geliştirme, kavrama dönük proje uygulaması.

EÜT211 - Tasarımda Anlatım Teknikleri III (2 + 2) 5

Ürün tasarımı geliştirme sürecinde el-göz-beyin koordinasyonunu geliştirmeye yönelik perspektif çizimler yapılır. Işık, yansıma, gölge ve gölgelendirme prensipleri konularını kapsar. Günlük hayatımızda karşılaştığımız pek çok farklı yüzey ve malzemeye sahip üç boyutlu örneklerin perspektif görünüşleri yapılandırılır ve bu ilkeler kapsamında renklendirme ve gölgelendirme çalışmaları yapılır. Uzay geometri, kesişimler ve açılımlarla ilgili uygulamalar yapılır.

EÜT212 - Strüktür (3 + 0) 3

Ders, temel strüktür kavramlarının tanıtılması ve basit malzemelerle uygulama projeleri oluşturulmasına yöneliktir. Malzemelerin fiziksel ve mekanik özelliklerini; objelere uygulanan yük ve kuvvet çeşitlerini; basınç ve basınca bağlı şekil bozulmalarını; objelerin ve malzemelerin sertlik ve esneklik gibi özellikleri; germe, sıkıştırma, bükme ve kıvırma gibi eylemlerin etkilerini konu alan teorik bir derstir.

EÜT221 - Tasarım Tarihi I (3 + 0) 3

Ders tarih öncesi dönemlerden endüstriyel devrime ve günümüze kadar geçen süreç içinde ürün tasarımının gelişimini, dünyadan ve Türkiye’den örneklerle anlamaya yöneliktir.

EÜT222 - Tasarım Tarihi II (3 + 0) 3

Bu ders iki dünya savaşı arasındaki dönemden günümüze kadar ki zaman dilimini kapsamaktadır. Bu süreç içinde ürün tasarımının gelişimini, dünyadan ve Türkiye’den örneklerle öğrenmeye yöneliktir

EÜT232 - Ergonomi (3 + 0) 3

Endüstriyel tasarım kapsamında, temel ergonomi kavramlarına ek olarak, fiziksel ve bilişsel ergonomi, evrensel tasarım, kullanıcı deneyimi gibi kavramların teorik ve uygulamalı olarak tartışılmasını kapsar.

EÜT241 - Bilgisayar Destekli Tasarım I (2 + 2) 4

Ders, iki boyutlu projelendirme bilgisinin aktarılması ile başlar. Üç boyutlu modelleme tekniklerinden katı modelleme ve NURBS modelleme kullanılarak öğrencilerin tasarımlarını dijital ortamda üçüncü boyuta taşımayı öğrenmeleri amaçlanır. Modellemenin yanı sıra malzeme düzenlemesi ve projelerin render teknikleriyle sunuma hazırlanması konularını kapsamaktadır. Rhinoceros, 3D Studio Max ve Solidworks programları ders kapsamında öğretilecektir.

EÜT242 - Bilgisayar Destekli Tasarım II (2 + 2) 4

Ders, öğrencilerin tasarımlarını bilgisayar programları yardımı ile en iyi şekilde modelleyebilmesine yöneliktir.

EÜT251 - Malzeme Bilgisi ve Üretim Yöntemleri (3 + 0) 3

Tasarım sürecinde doğru malzemeyi ve üretim yöntemini seçmek için malzemelerin genel özellikleri ve malzeme odaklı üretim yöntemleri üzerinde durulur. Öğrencinin ders kapsamında teorik olarak aldığı bilgilerin pekiştirilmesi amacıyla çeşitli malzeme ve üretim yöntemleri ile imalat yapan sanayi kuruluşlarına geziler düzenlenecektir.

EÜT261 - Model Yapımı (1 + 2) 3

Ders boyunca, ürün tasarım sürecinde model yapımının önemi ve gerekliliği üzerinde durulur. Model Yapımı dersinde Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrencilerine farklı malzemeler kullanılarak model yapımı teknikleri gösterilmektedir. Öğrencilerin profesyonel gelişimlerine yardımcı olmak amacıyla, model yapımı sürecinde el becerisi, hatasızlık, hassaslık ve temizlik konularına dikkat edilir.

EÜT290 - Staj II (Üretim) (0 + 0) 4

EÜT301 - Endüstri Ürünleri Tasarımı III (4 + 6) 16

Kurumsal kimlik, ürün kimliği, sistem tasarımları, yeni teknolojiler ve teknolojik uygulamaları kapsayan tasarımlar ve arayüz tasarımı gibi alanlarla ilgili tasarım problemleri tanımlanır. Kavramsal olarak geliştirilen projelerin kullanılabilirlik, üretilebilirlik, estetik, inovasyon, kullanıcı ile etkileşim, ürün dili gibi temel tasarım gerekliliklerini yerine getirmesi beklenir. Projeler etkileşimli stüdyo ortamında jüriler tarafından değerlendirilir.

EÜT302 - Endüstri Ürünleri Tasarımı IV (4 + 6) 15

Kurumsal kimlik, ürün kimliği, sistem tasarımları, yeni teknolojiler ve teknolojik uygulamaları kapsayan tasarımlar ve arayüz tasarımı gibi alanlarla ilgili tasarım problemleri tanımlanır. Kavramsal olarak geliştirilen projelerin kullanılabilirlik, üretilebilirlik, estetik, inovasyon, kullanıcı ile etkileşim, ürün dili gibi temel tasarım gerekliliklerini yerine getirmesi beklenir. Projeler etkileşimli stüdyo ortamında jüriler tarafından değerlendirilir.

EÜT312 - Tasarım Yönetimi (3 + 0) 3

Tasarımın işletmelerdeki tanımı, farklı tasarım disiplinleri, tasarım yönetiminin gelişimi ve değişimi, rekabet aracı olarak tasarımın rolü, tasarımın kurumsal stratejilerdeki yeri, kurumsal kimlik imgesi ve yönetimi, tasarım mesleği için insan kaynakları, tasarımda proje yönetimi gibi konuları kapsamaktadır.

EÜT321 - Pazarlama (3 + 0) 3

Bu ders, Endüstri ürünleri tasarımı öğrencileri için hazırlanmıştır ve pazarlamanın belli başlı özelliklerini ve büyük ticari kurumlardaki önemini anlatmaktadır. İş organizasyonlarında pazarlamanın rolünü ve pazarlamanın temel kavram ve tanımlarını kapsamaktadır.

EÜT322 - Tasarımda Anlam (3 + 0) 3

Tasarım dilinin oluşumunda biçimden kaynaklanan anlam araştırılarak, biçim ve içerik arasındaki bağlantının kuruluşu üzerinde durulur. Tasarım, görsel bir metin olarak ele alınarak, göstergebilim kavram ve kuramları çerçevesinde incelenir. Biçim yaratımında kültürlerarası benzerlik ve farklılıkları oluşturan etkenlerde imgenin gelişimi, imajlar üzerinde tartışılır. Başka bir deyişle; tasarım dili araştırılır.

EÜT390 - Staj III (Büro) (0 + 0) 4

EÜT401 - Endüstri Ürünleri Tasarımı V (4 + 6) 16

Endüstri Ürünleri Tasarımı sürecinin yüksek bilinç düzeyi ile planlandığı ve uygulandığı firmalar ile uyumlu bir proje geliştirme sürecinde, kavramsal olarak geliştirilen projelerin kullanılabilirlik, üretilebilirlik, estetik, inovasyon, kullanıcı ile etkileşim, ürün dili gibi temel tasarım gerekliliklerini yerine getirmesi beklenir. Projeler etkileşimli stüdyo ortamında jüriler tarafından değerlendirilir.

EÜT402 - Mezuniyet Projesi (4 + 6) 18

Endüstri işbirliğiyle gerçekleştirilir. Öğrencilerin her biri bir firma ile birlikte çalışır ve firmanın tasarım stratejisi, ürün gamı, malzeme ve üretim yöntemleri doğrultusunda yaşanan tasarım süreciyle öğrenciye profesyonel hayat deneyimi kazandırılması hedeflenir.

EÜT411 - Mesleki Uygulamalar (3 + 0) 5

Profesyonel meslek hayatı ile ilgili konuları ve pratik uygulamaları kapsar.

EÜT412 - Portfolyo Tasarımı (1 + 2) 5

Portfolyonun hedef kitlesinin ve sunulacak çalışmaların saptanmasına, sunum biçim ve tekniklerinin belirlenmesine yönelik bilgiler verilir. Özgeçmiş hazırlama ve farklı formatlarda profesyonel portfolyo oluşturma ve iş yaşamına yönelik çalışmalarda tasarımcı-müşteri ilişkisini içeren uygulamalar yer alır. Öğrenilen bilgiler doğrultusunda öğrenciler, bir dijital ve bir basılı portfolyo hazırlarlar.

HIST101 - Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (2 + 0) 2

Fransız İhtilali; Osmanlı Devletinin yapısı ve jeopolitik konumu, çöküş nedenleri; Batılılaşma hareketleri ve I. Meşrutiyet; II. Meşrutiyet; Trablusgarp ve Balkan savaşları; I. Dünya Savaşı; Kurtuluş Savaşı öncesi dönemi, kongreler, Misak-ı Milli ve TBMM`nin açılışı.

HIST102 - Atatürk İlke ve İnkilâp Tarihi II (2 + 0) 2

Kurtuluş Savaşı; Lozan Antlaşması; Cumhuriyetin ilanı; saltanatın ve halifeliğin kaldırılması; Atatürk devrimleri; milli ekonominin kurulması; II. Dünya Savaşı, öncesi ve sonrası; 1960 aonrası Türkiye Cumhuriyeti.

ORY400 - Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (0 + 0) 1

Öğrenciler bir dönemde Üniversite genelinde düzenlenecek en az bir ya da bir akademik yılda en az iki sosyal ve kültürel etkinliğe katılmak zorundadır. Etkinlikler bölümlerin web sayfalarından ilan edilmektedir. Öğrenciler katıldıkları her bir etkinlik için katılım sertifikası alırlar. Bu dersten geçer bir not almak için, öğrencilerin bu sertifikaları danışmanlarına teslim etmeleri gerekmektedir.

Seçmeli Dersler

- TEORİK SEÇMELİ DERS (2 + 0) 2