Dersin Eğitim Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
-
Dolaşım sisteminin anatomisi ve fizyolojisi ile ilgili temel kavramları hatırlar.
-
Dolaşım sistemi hastalıklarının nedenlerini (genetik, gelişimsel, çevresel, otoimmün, neoplastik, vb) ve fizyopatolojisini açıklar.
-
Dolaşım sistemi hastalıklarının sık görülen semptom ve bulgularını (göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, bayılma, ödem) sıralar ve ayırıcı tanısını yapar.
-
Dolaşım sistemi yakınması ile başvuran hastadan etkili iletişim becerilerini kullanarak anamnez alır ve fizik muayene (inspeksiyon, temel oskültasyon, palpasyon ve nabız değerlendirmesi, kan basıncı ölçüm tekniği ve değerlendirmesi, sistemik muayene) yapar.
-
Dolaşım sistemi hastalıklarının tanısında ve izleminde kullanılan testleri (elektrokardiyografi, eforlu elektrokardiyografi, miyokart perfüzyon sintigrafisi raporu, telekardiografi, ekokardiyografi raporu, bilgisayarlı tomografi, ayak bileği-brakiyal indeks ölçümü, vasküler doppler ultrason raporu, konvansiyonel anjiyografi değerlendirme, elektrofizyolojik çalışma, tam kan, biyokimyasal testler) açıklar, uygun sırada seçer ve sonuçlarını yorumlar.
-
Anamnez ve fizik muayene bulguları ile tanısal inceleme sonuçlarını değerlendirerek dolaşım sistemi hastalıklarına ön tanı/tanı koyar.
-
Arteriyel hipertansiyon ve hipertansif acillerin tanısını koyar, korunma önlemlerini uygular, birinci basamak düzeyinde acil ve temel tedavini ve izlemini yapar.
-
Anjina pektoris ve miyokart infarktüsüne tanı koyar, korunma önlemlerini uygular, acil tedavisini yapar ve uygun şekilde sevk eder.
-
Koroner arter hastalığının girişimsel, cerrahi tedavi yöntemleri ve takip süreci hakkında bilgi sahibi olur.
-
Kardiyovasküler riski hesaplar, yorumlar ve koruma yöntemlerini uygular (ana risk faktörleri ve korunma, metabolik sendrom ve diğer yeni risk faktörlerini tanıma).
-
Kalp kapak hastalıklarına ve konjenital kalp hastalıklarına ön tanı koyar, korunma önlemlerini uygular ve uygun şekilde sevk eder (aort, mitral, triküspit, pulmoner kapak edinsel ve izole konjenital sorunlarında tanı, tedavi, fizyopatoloji ve takip).
-
Kalp kapak hastalıkları ile konjenital dolaşım sistemi hastalıklarının girişimsel, cerrahi tedaviler ve takip süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
-
Endokardit, perikardit, miyokardit/kardiyomiyopatilere ön tanı koyar ve uygun şekilde sevk eder (semptomlar, muayene, tanı, tedavi, takip, korunma).
-
Endokardit proflaksisini öğrenir ve uygular.
-
Takipli kalp kapak hastalarının acil klinik durumlarına tanı koyar, temel tedavileri uygular ve uygun şekilde sevkini sağlayacak bilgi sahibi olur.
-
Perikardiyal effüzyon, tamponat, konstriktif perikardit ön tanısını koyar, ilaç tedavisi ile girişimsel/cerrahi yöntemler hakkında bilgi sahibi olur.
-
Kalp yetersizliğine tanı koyar, korunma önlemlerini uygular, acil tedavisini yapar, uygun şekilde sevk eder ve birinci basamak düzeyinde izlemini yapar (tanı, sınıflandırma, tedavi, takip).
-
Kalp yetmezliğinde girişimsel (ICD vb.), cerrahi tedaviler (dolaşım destek cihazları, kalp nakli vb.) ve takip süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
-
Kalp ritm bozukluklarına tanı koyar, acil tedavisini yapar ve uygun şekilde sevk eder (sınıflandırma, semptomlar, muayene, tanı, tedavi ve takip).
-
Kalp ritim bozukluklarında girişimsel, cerrahi tedaviler ve takip süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
-
Aort anevrizması ve aort disseksiyona ön tanı koyar ve uygun şekilde sevk eder.
-
Aort anevrizma ve disseksiyonunun girişimsel, cerrahi tedavileri ve takip süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
-
Periferik arter hastalığına tanı koyar, korunma tedbirlerini ve temel tedavisini uygular ve uygun şekilde sevk eder.
-
Kronik ve akut periferik arteriyel hastalıklarda girişimler, cerrahi tedaviler ve takip süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
-
Karotis arter hastalığı ve mezenter arter hastalığı konusunda bilgi sahibi olur, tanısal ve girişimsel/cerrahi yöntemleri kavram olarak öğrenir.
-
Kronik venöz hastalık, vasküler malformasyon ve lenfödeme ön tanı koyar ve uygun şekilde sevk eder.
-
Kronik venöz hastalık, vasküler malformasyon ve lenfödem hastalıklarına girişimler, cerrahi tedaviler ve takip süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
-
Akut venöz tromboz, kronik venöz tromboz ve pulmoner trombo-emboli ön tanısını koyar, temel tedavi sürecini düzenler, hastanın sevkini sağlar. Venöz trombozun ve pulmoner tromboembolinin medikal ve güncel girişimsel/cerrahi tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
-
Pulmoner hipertansiyon nedenlerini sıralar, ön tanı koyar ve uygun şekilde sevk eder (tanı, sınıflandırma, tedavi, takip).
-
Arter ve ven yaralanmalarında acil müdahaleyi yapar ve uygun şekilde sevk eder.
-
Çoklu travmalı hastayı sistematik olarak değerlendirir, acil müdahaleyi yapar ve uygun şekilde sevk eder.
-
Akciğer ödemine tanı koyar, acil tedavisini yapar ve uygun şekilde sevk eder.
-
Şok tanısı koyar, ayırıcı tanısını ve acil tedavisini yapar ve uygun şekilde sevk eder (kardiyojenik şok, inotrop ve vazopressör ilaçlar).
-
Sepsise tanı koyar, ayırıcı tanısını ve acil tedavisini yapar, korunma önlemlerini uygular ve uygun şekilde sevk eder.
-
Ani ölüm nedenlerini sıralar.
-
Kardiyopulmoner arrest tanısı koyar, temel ve ileri yaşam desteği basamaklarını uygular.
-
Gebelik ile ilişkili kalp ve dolaşım sistemi sorunlarını tanır.
-
Dolaşım sistemi hastasının tıbbi ya da cerrahi tedavi sürecinde yoğun bakımda takibi, monitörizasyonu ve girişimleri ile yoğun bakımda kullanılan ilaçlar ve cihazlar (intra-aortik balon pompası, ventilatör, perfüzör, ekstrakorporeal membran oksijenatör) konusunda bilgi sahibi olur.
-
Kalp ve damar sisteminin cerrahi tedavi prensipleri (miyokard korunması), cihazları (kalp-akciğer makinası, dolaşım destek sistemleri, yapay kalp) ve malzeme (kapak seçimi, greftler vb) gibi konularda bilgi sahibi olur.
-
Dolaşım sistemi yakınmaları olan hastanın anamnez, fizik muayene ve tanısal test bulgularını yazılı olarak düzenler ve sunar.
-
Toplumda sık görülen dolaşım sistemi hastalıklarının sıklığının azaltılmasına yönelik önlemleri açıklar ve uygular.
-
Hasta yönetimi sırasında (tanı, tedavi, izlem) kanıta dayalı tıp ve hasta merkezli bakım ilkelerini uygular.
-
Hasta ve hekim ilişkilerinde etik kuralları uygular.
-
Hasta ve yakınları ile etkili iletişim becerileri kullanarak iletişim kurar.
-
Sağlık ekibinin bir parçası olarak ekibin diğer üyeleri ile etkin iletişim kurar.
-
Farklı kaynaklardan bilimsel bilgiye ulaşır, organize eder ve sunar.
-
Dolaşım sistemi sorunu olan bireylere multidisipliner yaklaşımın önemini kavrar.
|
Dersin İçeriği |
Semptomlar, anamnez, fizik muayene, tanı yöntemleri, kardiyopulmoner by-pass, aterosklerotik kardiyovasküler hastalık, koroner arter hastalığı, endokardit, kapak hastalıkları, perikardiyal hastalıklar, aritmi, anevrizma, kalp yetmezliği, miyokardit, kardiyomiyopati, tromboz, hipertansiyon, kardiyopulmoner resustasyon. |