AKTS - Serbest Seramik Şekillendirme

Serbest Seramik Şekillendirme (ART252) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Serbest Seramik Şekillendirme ART252 Güz ve Bahar 3 0 0 3 4
Ön Koşul Ders(ler)i
Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Türü Seçmeli Dersler
Dersin Seviyesi Lisans
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Uygulama-Alıştırma.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
Dersin Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Öğrencilere bir sanat disiplini olan seramiğin, temel üretim tekniklerini uygulamalı olarak göstermek ve kendilerinin de uygulama becerisi kazanmalarını sağlamaktır.
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Ders alan bilgisinin genel olarak açıklanması. Ders içeriğinin ve gereçlerinin bilgisinin verilmesi.
  • Seramik sanatı tarihi hakkında genel bilgi, geçmişten günümüze seramik gereçleri, Ulusal ve uluslararası seramik sanatçıları hakkında genel bilgi.
  • Seramik çamuru ile tanışma, seramik materyalini ve şekillendirme gereçlerini tanıma.
  • Serbest seramik şekillendirmeye giriş, plaka hazırlama.
Dersin İçeriği Seramik çamuru; elle şekillendirmeye yardımcı malzemeler; form tasarımları örnek alınarak seramik çamurunu serbest elle şekillendirme; bireysel yaratıcılığı sınırlamadan özgün seramik formlar oluşturabilme; seramik çamurunu kullanarak serbest şekillendirme yöntemi ile iki veya üç boyutlu biçim tasarımları oluşturma.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Seramik nedir, insan hayatına katkıları ve önemi ve seramik sanatının sanat tarihindeki yerinin kısaca gözden geçirilmesi, geçmişten günümüze seramik gereçler, Ulusal ve uluslararası seramik sanatçıları hakkında genel bilgi. Ders alan bilgisinin genel olarak açıklanması. Ders içeriğinin ve gereçlerinin bilgisinin verilmesi.
2 Seramik çamuru ile tanışma, seramik materyalini ve şekillendirme gereçlerini tanıma. Temel seramik tekniklerinin genel olarak anlatılması. Gerekli materyallerin temin edilmesi
3 Temel seramik şekillendirme tekniklerinin bilgisi ve örnekler ile uygulatılması. 1.Parmak yöntemi 2.Sosis tekniği 3.Plaka tekniği 4.Bordür tekniği 5.Boyama ve fırınlama bilgisi.
4 Hedeflenen asıl çalışma için eskiz tasarımının yapılması.
5 Hazırlanan eskizlerin seçilen teknik/teknikler doğrultusunda uygulanması.
6 Hazırlanan eskizlerin seçilen teknik/teknikler doğrultusunda uygulanması. Eskiz yapılması
7 Ara Değerlendirme
8 Negatif pozitif biçimlerin uyumu bilgisi. İki ve daha fazla farklı biçimin kompozisyonu bilgisi ve uygulaması. Uygulamaya devam edilmesi
9 Hazırlanan eskizlerin seçilen teknik/teknikler doğrultusunda uygulanması. Uygulamaya devam edilmesi
10 Hazırlanan eskizlerin seçilen teknik/teknikler doğrultusunda uygulanması. Uygulamaya devam edilmesi
11 Rölyef çalışması. Tasarladıkları eskizlerin uygulatılması.
12 Rölyef çalışması. Tasarladıkları eskizlerin uygulatılması.
13 Yapılan çalışmaların tamamlanması (kurutulması, boyanması, sırlanması…)
14 Yapılan çalışmaların pişirilmesi.
15 Sergi hazırlıkları ve yapılan çalışmaların sergilenmesi. Sergi hazırlıkları.
16 Genel Değerlendirme

Kaynaklar

Diğer Kaynaklar 1. Arcasoy, A. (1983). Seramik Teknolojisi. İstanbul: M.Ü., G.S.F., Seramik Bölümü Yayınları, No:1.
2. Barnard, M. (2002). Sanat Tasarım ve Görsel Kültür. Ankara: Ütopya Yayınları.
3. Fischer, E. (1995). Sanatın Gerekliliği. (Çev: Cevat Çapan). İstanbul: Payel Yayınları.
4. Flynn, M. (2002). Ceramics Figures. London: A&C Black.
5. Mansfield, J. (1991). Salt-Glaze Ceramics. London: A&CBlack.
6. May, R. (2001). Yaratma Cesareti. İstanbul: Metis Yayınları.
7. Mülayim, S. (1994). Sanata Giriş. İstanbul: Bilim Teknik Yayınevi.
8. Tansuğ, S. (1988). Sanatın Görsel Dili. İstanbul: Remzi Kitabevi.
9. Yılmabaşar, J. (1980). Jale Yılmabaşar Seramikleri ve Yöntemleri. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.
10. Watson, O. (2004). Ceramics From Islamic Lands. London: Thames&Hudson.

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım 15 10
Laboratuar - -
Uygulama 12 40
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği - -
Ödevler - -
Sunum - -
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri 1 20
Genel Sınav/Final Juri 1 30
Toplam 29 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı 70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 30
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Diyetisyenlik eğitiminde edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bireysel ve toplumsal düzeyde, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde tedavisi için kullanabilir.
2 Beslenme ve diyetetik alanında bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye ulaşır, bu alana özgü bilgisayar programlarını ilgili teknoloji ve eğitim araçlarını kullanarak değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşabilir.
3 Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını bireysel ve toplumsal düzeyde belirleyebilir, sorunların çözümü için mesleki ve etik değerleri gözeterek ve toplum katılımını sağlayarak çözümü için stratejiler plan ve programlar geliştirebilir.
4 Bireylerin besin tüketim durumlarını analiz edebilir, yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık, kişisel özellikler ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak bireye özgü beslenme planları oluşturabilir ve onları bu yönde eğitebilir.
5 Besinlerin içerdiği tüm ögeleri tanımlayıp bu ögelerin sağlık ve hastalıklarla ilişkilerini kurabilir ve bireylere besin seçiminde yardımcı olabilir.
6 Edindiği bilgiler yardımıyla çalışmalarını bağımsız olarak yürütebilir, uygulamada karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alabilir ve sağlık ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği yapabilir.
7 Ailesel ve kurumsal besin hazırlama ve pişirme sırasında oluşabilecek besin kayıplarını en aza indirecek yöntemleri açıklayabilir.
8 Özel beslenme gerektiren durumlarda kullanılabilecek diyet düzenlemeleri yapabilir.
9 Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir.
10 Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir.
11 Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir.

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) 16 3 48
Laboratuar
Uygulama 12 2 24
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 6 2 12
Sunum/Seminer Hazırlama
Projeler
Raporlar
Ödevler
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi 1 6 6
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi 1 10 10
Toplam İş Yükü 100