ECTS - - Otomotiv Mühendisliği

Zorunlu Bölüm Dersleri

AE-AE4SP1-ÇokdisiplinliDersler - Alan Seçmeli (0 + 0) 5

AE-AE4SP1-ÇokdisiplinliDersler - Alan Seçmeli (0 + 0) 5

AE-AE4SP1-ÇokdisiplinliDersler - Alan Seçmeli (0 + 0) 5

AE-AE4SP2 - Alan Seçmeli (0 + 0) 5

AE-GE3FA1-GirişimcilikHavuzu - Alan Dışı Seçmeli (0 + 0) 4

AE-GE3FA1-GirişimcilikHavuzu - Alan Dışı Seçmeli (0 + 0) 4

AE-GE3FA1-GirişimcilikHavuzu - Alan Dışı Seçmeli (0 + 0) 4

AE-GE4FA1 - Alan Dışı Seçmeli (0 + 0) 4

AE111 - Otomotiv Mühendisliğinin Temelleri (3 + 0) 3.5

Tanımlar, tarihçe, rol ve sorumluluklar, otomotiv mühendisliğinin dalları ve temel kavramları; bir araçtaki çeşitli sistemler; araç bileşenleri ve işlevleri temel bir düzeyde sunulur.

AE112 - Otomotiv Mühendisleri İçin Temel İletişim ve Hesaplama Araçları (2 + 2) 3

MS EXCEL®, MATLAB® ve ARDUINO®.

AE207 - Otomotiv Laboratuvarı I (1 + 3) 4

Belirsizlik analizi; ölçme ve deneyde temel kavramlar; doğruluk ve hassasiyet; otomobilde ortak sensörler, sensör kontrol sistemleri.

AE214 - Yakıtlar ve Yanma (2 + 2) 4

Yakıt çeşitleri, yakıt özellikleri; yanma işlemi; yakıt katkı maddeleri; stokiyometrik tepkime, denklik oranı; yakıtların ısı değeri.

AE307 - Akışkanlar Mekaniği (3 + 1) 6

Akışkanlar mekaniği temel kavramlarına giriş; akışkan özellikleri; basınç ve akışkan statiği, akışkan kinematiği, Bernoulli ve enerji denklemleri, akış sistemlerinin momentum çözümlemesi, boyutsal çözümleme ve modelleme, iç akış, dış akış - sürükleme ve kaldırma.

AE308 - Otomotiv Endüstrisinde İmalat ve Malzeme Teknolojisi (3 + 1) 5

Otomobil tarihinde imalat sistemleri ve teknikleri geçmişi, otomotiv endüstrisinde kullanılan imalat teknikleri, otomobil parçaları ve imalat yöntemleri, sac metaller: mekanik özellikleri ve sac metal deformasyonunun analizi, sac metal otomobil parçalarının imalat yöntemleri, kütük metaller: mekanik özellikleri, deformasyon analizi.

AE312 - İçten Yanmalı Motorlar (3 + 1) 5

Motor tarihi, ideal motor döngüleri, SI ve CI motor çalışma prensipleri, 2-zamanlı ve 4-zamanlı motorlar, gerçek döngüler, performans karakteristikleri, yakıt tedarik sistemleri, ateşleme sistemleri, soğutma sistemleri, ısı transferi, salınım, ve sürtünme.

AE399 - Yaz Stajı I (0 + 0) 6

(1) Bir otomotiv/taşıt şirketinde [servisinde, üreticisinde, yönetim ofisinde], veya bir endüstriyel parça/teçhizat/ürün üretim tesisinde, ve (2) parça tasarımı ve imalatı hakkında veya hizmet/şirket yönetimi ve organizasyonu hakkında, en az dört hafta (20 iş günü) süren birinci yaz dönemi stajı.

AE431 - Otomotiv Mühendisliğinde Bitirme Projesi I (1 + 4) 4

Kurallara, düzenlemelere, standartlara, teknik şartnamelere uygun bir şekilde, gerçekçi kısıtlama ve koşullar gözetilerek bir ekip çalışması ile gerçekleştirilen bir projenin mühendislik tasarım aşamaları; proje yönetimi, iş programı, maliyet analizi, satınalma planlaması, sponsorluk faaliyetleri gibi temel konular bu dersin tamamlayıcı kavramları; yarıyıl sonunda kapsamlı bir rapor ve tüm etkinlik faaliyetlerini kapsayan bir sunum.

AE432 - Otomotiv Mühendisliğinde Bitirme Projesi II (1 + 4) 8

Otomotiv alanındaki üretim faaliyetleri; imalat, montaj, iş programı, maliyet analizi, ödeme programı, sponsorluk, test, pazarlama, dokümantasyon; kapsamlı bir dönem sonu raporu ve sunumu.

AE434 - Elektrikli ve Hibrit Taşıtlar (3 + 1) 5

Elektrikli/hibrit taşıt elemanları; elektrikli/hibrit taşıtların tarihçesi; elektrikli/hibrit taşıtlarınçeşitleri;bataryalar ve batarya modelleme;alternatif enerji kaynakları (volanlar, kapasitörler ve yakıt hücreleri) ve depolanması; DC ve AC elektrik motorları, fırçalı DC motorlar ve fırçasız elektrik motorlar; hibrit güç hattındahız/tork birleşimi.

AE435 - Taşıt Dinamiği (3 + 1) 5

Motor karakteristikleri ve aktarma organı parçaları, lastik ve teker temelleri; çekiş gücü ve hareket direnci; maksimum hız ve ivmelenme performansı; kavrama dinamiği, tork dönüştürücü karakteristiği, frenleme dinamiği ve performansı; yol tutuş kabiliyeti, direksiyon dinamiği, süspansiyon mekanizmaları, taşıtların düzlemsel dinamiği, yuvarlanma dinamiği.

AE436 - Transmisyon Sistemleri ve Tasarımı (3 + 1) 5

Güç aktarım sistemlerine genel bakış; güç akışı ve güç dönüşümü; kavrama/eşleşme ve güç aktarımı; otomotiv şanzıman sistemleri; dişli (çark) tasarımı, şaft tasarımı, rulman tasarımı, debriyaj tasarımı, tork dönüştürücüleri tasarımı ve diğer tasarım öğeleri; otomotiv şanzıman geliştirme işlemi/süreci.

AE499 - Yaz Stajı II (0 + 0) 6

Bir otomotiv/taşıt şirketinde [servisinde, üreticisinde, yönetim ofisinde], veya bir endüstriyel parça/teçhizat/ürün üretim tesisinde, parça tasarımı ve imalatı hakkında veya hizmet/şirket yönetimi ve organizasyonu hakkında, en az dört hafta (20 iş günü) süren ikinci yaz dönemi stajı.

CHE105 - Genel Kimya (3 + 2) 5

Madde ve ölçüm; atomlar, moleküller ve iyonlar; stokiyometri: kimyasal formüller ve eşitliklerle ilgili hesaplamalar; yükseltgenme indirgenme tepkimeleri; termokimya (ısı kimyası); atomlarıın elektronik yapısı; elementlerin periyodik özellikleri; kimyasal bağların temel kavramları; molekül geometrisi ve bağ teorileri; gazlar; moleküller arası kuvvetler, sıvılar ve katılar; kimyasal hız; kimyasal termodinamik; elektrokimya.

CMPE102 - Bilgisayar Programlama (2 + 2) 4

Programlama kavramları: veri tipleri, aritmetik ifadeler, atama ifadeleri; girdi/çıktı fonksiyonları; kütüphane fonksiyonları; seçme ve tekrarlı ifadeler; yerleşik veri saklama tipleri; kullanıcı tanımlı fonksiyonlar.

EE234 - Elektrik Mühendisliğine Giriş (3 + 1) 5

Akım, gerilim, direnç, güç, Kirchoff kanunları ve resistif DC devreler, Thevenin Norton eşdeğerlikler, AC devreler, fazörler, filtreler, reaktif güç, üç fazlı temel tanımlar, bütünleşik ve sıralı sayısal devreler ve örnekler, diyot ve transistörler.

ENE203 - Termodinamik I (3 + 0) 6

Temel kavramlar ve tanımlar, saf maddenin özellikleri, hal denklemleri, iş ve ısı etkileşimleri, termodinamiğin birinci yasası, iç enerji ve entalpi, termodinamiğin ikinci yasası, entropi, tersinir ve tersinmez süreçler, süreçlerin termodinamik analizi, termodinamiğin üçüncü yasası.

ENE301 - Isı Aktarımı (3 + 1) 6

Isı aktarımının temel kavramları; ısı aktarım mekanizmaları (iletim, taşınım, ışınım).

ENG101 - Akademik İngilizce I (4 + 0) 3.5

İngilizce dil becerileri ve akademik becerileri geliştirme; okuduğunu anlama, kelime bilgisi geliştirme ve okuma metinlerinin eleştirel incelenmesi; dinleme ve not alma, sınıf içi tartışmalar, sunumlar, yazma çalışmaları ve teknoloji kullanımı.

ENG102 - Akademik İngilizce II (4 + 0) 3.5

İleri akademik dil becerileri, okuduğunu anlama, sınıf içi tartışmalar, akademik kelime bilgisi geliştirme ve okuma metinlerinin eleştirel incelenmesi; araştırma ödevleri, İngilizce dil yapılarının gözden geçirilmesi, dinleme ve not alma, yazılı ürünlerin incelenmesi, yazma çalışması, ürün dosyası tutma, sunumlar yapma ve teknoloji kullanımı.

ENG201 - Akademik İngilizce III (3 + 0) 3

Eleştirel okuma teknikleri ile tartışmalı kompozisyon yazma becerileri; bir okuma parçasının yapısını belirleme, metnin ya da durumun ana fikrini ve önemli noktalarını çıkarma, özetini yazma, tartışmalı kompozisyonun taslağını çıkarma ve yazma.

ENG202 - Akademik İngilizce IV (3 + 0) 3

Etkin bir şekilde araştırma yapma, raporlama ve sunma becerileri; bilgi derleme ve düzenleme, uygun teknikler kullanarak rapor oluşturma, etki uyandıracak yazılı/sözlü bilgilendirici ya da ikna edici sunumlar yapma, süreçte doğru alıntılama teknikleri ve görsel kullanma ve gerektiğinde Evrik Öğrenme Modeli kullanma.

ENG301 - İş Yaşamı için İngilizce I (3 + 0) 3

İş ortamı iletişim becerileri;iş ortamı ilişikileri, performans ölçme ve geribildirim kavramları ve süreçleri,planlama ve düzenlemeler,sosyal medya,işe alım testleri,mülakat,bir servis veya ürün üzerine sunum, websitelerini değerlendirme, iş ile ilişkili e-posta yazma konuları

ENG302 - İş Yaşamı için İngilizce II (3 + 0) 3

Daha gelişmiş iş ortamı becerileri: toplantı düzenleme, çeşitli kültürel ortamlarda iletişim tekniklerini geliştirme, hatalar ile baş etme ve özür dileme, çeşitli ortamlarda iletişim biçimleri ve tanıtımla ile ilgili konularda bilgi sahibi olma, çeşitli sözel sunumlar hazırlayıp sunma ve iş ile ilişkili e-posta yazma

HIST111 - Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (İngilizce) (2 + 0) 2

Fransız İhtilali; Osmanlı Devletinin yapısı ve jeopolitik konumu, çöküş nedenleri; Batılılaşma hareketleri ve I. Meşrutiyet; II. Meşrutiyet; Trablusgarp ve Balkan savaşları; I. Dünya Savaşı; Kurtuluş Savaşı öncesi dönemi, kongreler, Misak-ı Milli ve TBMM`nin açılışı.

HIST112 - Atatürk İlke ve İnkilâp Tarihi II (İngilizce) (2 + 0) 2

Kurtuluş Savaşı; Lozan Antlaşması; Cumhuriyetin ilanı; saltanatın ve halifeliğin kaldırılması; Atatürk devrimleri; milli ekonominin kurulması; II. Dünya Savaşı, öncesi ve sonrası; 1960 aonrası Türkiye Cumhuriyeti.

HIST221 - Uygarlık Tarihi (3 + 0) 3

Kronolojik bir sıra içerisinde Sümer medeniyetinden Bilim Devrimine kadar geçen süreçte yükselen medeniyetler.

IE305 - Mühendislik Ekonomisi (2 + 0) 5

Mühendislik ve yönetimsel karar vermede ekonomik analiz; nakit akışı, para ve fiziksel varlık üzerinde zamanın ve faiz oranının etkisi; alternatif değerlendirme metotları: şimdiki değer, gelecek değer, yıllık sabit değer, geri dönüş ve fayda/maliyet oranları; amortisman ve vergi; enflasyon etkisi.

KRY111 - Kariyer Planlama (1 + 0) 1

Atılımlı olmak, Öğrenci odaklı programlar, Fakülte, Bölüm tanıtımları, Kariyer Planlama ve Ortak Eğitim, Erasmus, CV yazım türleri, Mülakat teknikleri, Etkili İletişim ve sunum teknikleri

MATE207 - Malzeme Mühendisliğine Giriş (3 + 0) 5

Malzemelerin sınıflandırılması ve tarihçesi, atomik yapısı ve teorisi; katılarda bağlanmalar; kristal katıların yapısı; malzemelerin temel mekanik özellikleri; faz diyagramları; metal alaşımlarının termal prosesi; seramiklerin, camların ve kompozitlerin özellikleri ve kullanım alanları; malzeme seçimi; tasarım ve ekonomik yaklaşımlar.

MATH151 - Kalkülüs I (4 + 2) 7

Temel bilgiler, limit ve süreklilik, türev, türevin uygulamaları, L`Hopital kuralı, integral, integralin uygulamaları, integral ve transendental fonksiyonlar, integral teknikleri, has olmayan integraller, diziler

MATH152 - Kalkülüs II (4 + 2) 7

Sonsuz seriler, düzlemde vektörler ve kutupsal fonksiyonlar, uzayda vektörler ve hareket, çok değişkenli fonksiyonlar ve türevleri, çok katlı integraller: çift katlı integraller, alan hesapları, kutupsal koordinatlarda çift katlı integraller, Kartezyen, silindirik ve küresel koordinatlarda üç katlı integraller, eğrisel integraller

MATH275 - Lineer Cebir (4 + 0) 6

Doğrusal denklemler ve matrisler, gerçel vektör uzayları, iç çarpım uzayları, doğrusal dönüşümler ve matrisler, determinantlar, özdeğerler ve özvektörler.

MATH276 - Diferansiyel Denklemler (4 + 0) 6

Birinci basamaktan, yüksek basamaktan doğrusal adi diferansiyel denklemler, diferansiyel denklemlerin seri çözümleri, Laplace dönüşümleri, doğrusal adi diferansiyel denklemlerin sistemleri, Fourier analiz ve kısmi diferansiyel denklemler.

MATH380 - Mühendisler için Sayısal Methodlar (3 + 1) 5

Doğrusal olmayan denklemlerin çözümü, doğrusal sistemlerin çözümü, özdeğer ve özvektörler, interpolasyon ve polinom yaklaşımları, Spline fonksiyonları ile interpolasyon, en küçük kareler yaklaşımı, sayısal türev, sayısal integral

ME108 - Bilgisayar Destekli Katı Modelleme (1 + 3) 4.5

Parça ve yüzey tasarımı prensipleri; parça taslağı oluşturma, boyutlandırma ve toleranslarını belirleme; montaj tasarımı temelleri.

ME201 - Statik (3 + 0) 6

General introduction, statics of particles, statics of rigid bodies, equivalent force systems, equilibrium, analysis of trusses, analysis of beams, friction, and geometric properties of surfaces.

ME210 - Mukavemet (3 + 1) 6

Normal ve kesme gerilmesi kavramları, gerinim, eksenel yükleme, statik olarak belirsiz eksenel yüklü elemanlar, burulma, statik olarak belirsiz tork yüklü elemanlar, kirişlerin eğilmesi, birleşik yüklemeler, gerilme-gerinim dönüşümleri, basit yükleme gerilmesi, burulması ve eğilmesi, basit yükleme ile sehim, süperpozisyon teknikleri, statik olarak

ME316 - Makine Elemanları (3 + 1) 7

2 ve 3 boyutlu gerilim analizi, statik mukavemete göre tasarım, güvenlik katsayısı, yorulma, yorulma kriterleri, gerilim birikmesi; şaft tasarımı; vidalı bağlantı elemanlarının ve güç vidalarının tasarımı; bilyalı rulmanlar; güç aktarımı; dişli takımları, düz dişliler ve kayışlı aktarmaların tasarımı; yayların tasarımı; makine elemanlarının teknik

MECE204 - Dinamik (2 + 2) 6

Parçacıkların ve rijit cisimlerin düzlemsel hareketleri; kinematik ve kinetik; Newton?un ikinci kanunu, iş-enerji ve impuls-momentum metotları.

MECE303 - Makina Teorisi (3 + 1) 6

Mekanizmalara giriş: temel fikirler, hareketlilik, temel mekanizma tipleri; mekanizmalarda konum, hız ve ivme analizi; kam mekanizmaları; dişli zincirleri; mekanizmalarda statik ve dinamik kuvvet analizleri.

MECE306 - Kontrol Sistemleri I (3 + 0) 6

Sürekli zamanda denetleyici tasarlama, ayrık zamanda sistem ve denetleyici modellerini kurma, kapalı döngü sistemleri inceleme ve değerlendirme; Laplace dönüşümü, aktarım işlevi, kararlılık, kalıcı hata incelemesi, frekans cevabı, kök yereğrisi analizi, durum uzayında tasarım, denetlenebilirlik, gözlenebilirlik, kutup yerleştirme ve gözlemci

PHYS101 - Genel Fizik I (3 + 2) 6

Ölçme, doğrusal hareket, vektörler, iki ve üç boyutta hareket, kuvvet ve hareket I, kuvvet ve hareket II, kinetik enerji ve iş, kütle merkezi ve doğrusal momentum, dönme, yuvarlanma, tork ve açısal momentum, denge ve elastiklik.

PHYS102 - Genel Fizik II (3 + 2) 6

Elekrik yükü, elektrik alanı, Gauss kanunu, elektrik potansiyel, kapasitans, akım ve direnç, devreler, manyetik alan, akımdan kaynaklanan manyetik alan, indüksiyon ve indüktans.

TURK401 - Türk Dili I (2 + 0) 2

Yeryüzündeki diller ve sınıflandırılmaları; Türk diilinin tarihi, dünyadaki dağılışı ve diğer diller arasındaki yeri; Cumhuriyet döneminde Türk dili; yazım dili; Türkçenin söyleyiş özellikleri; yabancı kelimeler ve ekler; noktalama işaretleri; metinlerde dil ve anlatım.

TURK402 - Türk Dili II (2 + 0) 2

Yazılı anlatım ve türleri; kaynaklardan yararlanma; cümlenin yapısı ve türleri; anlatım bozuklukları; sözlü anlatım türleri.

Seçmeli Dersler

AE-AE4FA1 - Alan Seçmeli (0 + 0) 5

AE-AE4FA2 - Alan Seçmeli (0 + 0) 5

AE-GE3SP1 - Alan Dışı Seçmeli (0 + 0) 4

AE403 - Bilgisayar Destekli Tasarım (1 + 3) 5

Mühendislik tasarımının prensipleri, optimizasyonu, tasarımı ve üretimi; bilgisayar destekli çizim bölümleri, modelleme, montaj, CAD/CAM; sonlu elemanlar yöntemine giriş, bilgisayar destekli katı modelleme ve ticari bir FEA yazılımı kullanılarak sayısal mühendislik analizlerinin yapılması.

AE407 - Otomotiv Laboratuarı II (1 + 4) 5

Deneyin mühendislikteki önemi, deneysel yöntemler, temel kavramlar ve tanımlar, ölçme ve dinamik yanıt; istatistiksel analiz ve deneysel veri, hata tipleri ve hata analizi, belirsizlik, olasılık, ki-kare testi, en küçük kareler yöntemi, korelasyon katsayısı; temel elektriksel büyüklüklerinin ölçümü; basınç, akış, sıcaklık, kuvvet, tork, gerilme,

AE410 - Otomotiv Teknolojisinde Enerji Kavramları (3 + 0) 5

Taşıtta güç gereksinimi, yakıt verimliliği teknolojileri, sürdürülebilir taşıt teknolojileri.

AE411 - Hafif Metallerle Otomotiv İmalat İşlemleri (3 + 1) 5

Otomotiv uygulamaları için ileri hafif malzemeler ve üretim süreçleri; hafif otomotiv malzemeleri metalurjisi; mühendislik birleştirme işlemleri; hafif otomotiv malzemeleri kullanarak üretim için tasarım.

AE412 - Kalite Kontrol (3 + 1) 5

Metrolojiye giriş; doğrusal ölçüm, açısal ölçüm, karşılaştırmalı ölçüm; doğrusallık, düzlemsellik, karelik, paralellik; sınırlar ve örtüşme; inceleme, kalite ve kontrol, kalite kontrolünde istatiksel yöntemler; S.Q.C kontrol tabloları; numune inceleme, faaliyet karakteristik (OC) eğrisi.

AE413 - Otomotiv Mekatroniği (3 + 1) 5

Otnm araçlar; drive-by-wire, steer-by-wire ve brakebywire tek.araçlar arası iletişim ile akıllı ulaşım sistemleri elektrikli araçlar hibrid elk.araçlar yakıt hücreli araçlar şerit takip sis. uyarlamalı hız sabitleyici çarpışmadan kaçınma anti blokaj fren sis. elk. stabilite kontrolü, devrilme engelleyici sistemler içten yanmalı motorların modellenmesi ve kontrolü pasif aktif ve yarı-aktif sus.tasarımı ve analizi araç elk. kont. ünitesi(ECU)sürücü dikkat eksikliği sürücü uyarı sürücü destek sim.

AE414 - Aktif ve Pasif Otomobil Emniyeti (3 + 1) 5

Otomobil emniyetine giriş; kaza çeşitleri; fren sistemleri; çekiş ve stabilite sistemleri; yolcu emniyet sistemleri; enerji emilimi/sönümleme; intrüksiyon direnci; hibrid, elektrikli ve alternatif yakıtlı araçlarda emniyet; otonom araçlar; gelişmekte olan emniyet teknolojileri.

AE415 - Yakıt Hücreleri (3 + 0) 5

Giriş. Yakıt Hücrelerinin sınıflandırılması. Temel elektrokimya ilkeleri. Yakıt hücresi sistemlerinin termodinamiği. Performans karakteristikleri: verim ve açık devre voltajları. Çalışan yakıt hücresi sistemi. Taşınım. Polimer elektrolit yakıt hücreleri (PEFC) ? su yönetimi, yakıt hücrelerinin soğutulması ve sıcaklık kontrolü, hava temini, çalışma

AE416 - Otomotiv Tasarımı ve Üretimi (2 + 2) 5

Üretilebilirlik için genel tasarım ilkeleri; form tasarımını etkileyen faktörler; Otomotiv metalleri ve diğer mühendislik malzemelerinin metalurjisi; kaplama konsepti; motor malzemeleri; otomobil parçaları imalatındaki son eğilim ve yenilikler.

AE417 - Sonlu Elemanlar Analizine Giriş (2 + 2) 5

Mekaniğin kısmi diferansiyel denklemlerini sayısal olarak çözme; zayıf form, şekil fonksiyonları, izo-parametrik yaklaşım, Gauss karesi, eleman tipleri, montaj işlemi, 2B problemlere uygulamalı sparitite içeren sonlu elemanlar metodunun temelleri; MATLAB'da kendi kendine yazılmış sonlu elemanlar kodu; MATLAB kodu kullanarak elastik malzemelerin hesaplamalı simülasyonları ve gerilme analizi; etki alanı ayrıklaştırma, ön işleme ve son işleme bakış açıları.

AE418 - İleri Mukavemet (3 + 1) 5

Üç boyutta gerilme analizi; üç boyutta gerilme-gerinme ilişkileri; malzemelerin mekanik davranışları; hata teorileri; elastik temeller üzerinde kirişler; eksenel yüklü elemanların elastik stabilitesi ve enerji ve sonlu fark yaklaşımları ile çözüm teknikleri.

AE419 - İçten Yanmalı Motor Tasarımı (2 + 2) 5

Motor tasarımı temel kavramlarına giriş; kritik indeks; belirtilen ve etkin güç, basınç, tork, krank-biyel mekanizması.

AE420 - Emisyon ve Egzos Kontrolü (3 + 0) 5

Gaz salınımı ölçütlerinde temel kavramlar; temel yanma işlemi; hava/yakıt oranı; yakıt fazlası kuramı; gaz salınımı standartları.

AE422 - Araç Aerodinamiği (3 + 1) 5

Akışkanlar mekaniğinin temelleri; Navier-Stokes denklemleri: aerodinamik sürtünme analizi; sürtünme kuvveti hesabı, sürtünme katsayısı elde etmek için hesaplamalı ve deneysel teknikler.

AE423 - Otomotiv Kontrol Sistemleri (3 + 1) 5

Geri besleme yöntemi; dinamik sistemlerin matematik modeli; transfer fonksiyon (Laplace dönüşümü) ve durum-uzay (state-space) gösterimi ile sistem temsili; frekans bölgesinde tasarım teknikleri; root-locus, Nyquist ve Bode diyagramı teknikleri ile analiz; araç stabilite kontrolü, aktif süspansiyon kontrolü, ve otonom sürüş uygulamaları.

AE425 - Otomotiv Teknolojisinde Bilgisayar Tümleşik İmalat (3 + 0) 5

Giriş. Bilgisayar Destekli Tasarım (BDT) sistemleri. Bilgisayar Destekli Proses Planlama sistemleri. Bilgisayar Destekli İmalat (BDİ) sistemleri. Robotik sistemleri. Grup teknolojisi ve Hücresel imalat sistemleri. Otomatikleştirilmiş malzeme işleme sistemleri. Otomatikleştirilmiş denetim sistemleri. Esnek üretim sistemleri. BTİ bilgisi modelleme.

AE426 - Zırhlı Araç Tasarımı ve İmalatı (3 + 1) 5

Zırhlı araç beka kavramları; tehdit tipleri; zırh malzemelerinin temelleri; penetrasyon mekaniği; zırh tasarımında kullanılan metal, seramik ve kompozit malzemeler; patlayıcılara karşı koruma; malzemenin yapısal ve kırılma davranışını belirlemeye yönelik yüksek gerinim hızlarında testler; koruma seviyelerini doğrulamaya yönelik özel test yöntemleri; yapısal hasarı tahmin amaçlı hesaplamalı yöntemler.

AE427 - Termodinamik Çevrim Simülasyonu (2 + 2) 5

Termodinamik çevrimlere genel bakış; Rankine çevrimi ve termodinamik formülasyon; temel ve performans sonuçları; motorlar ve çalışma prensipleri; motor çevrimi simülasyonu.

AE428 - Şasi Tasarımı (3 + 1) 5

Giriş; otomobillerin şasisine ilişkin genel değerlendirme; araç gövdesi; tasarım konuları; ön aks ve istifleme sistemleri; frenler; süspansiyon; tekerlekler ve lastikler.

AE491 - Ortak Eğitim Uygulaması I (3 + 0) 5

XXXX

AE493 - Ortak Eğitim Uygulaması II (3 + 0) 5

Firmanın üretim kapasitesi, satış ve pazarlama politikaları, ürün maliyet analizi, finansal muhasebe, insan kaynakları, kalite yönetimi, stok yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, Raporlama

AE495 - Ortak Eğitim Uygulaması III (1 + 4) 4

XXXX

ART201 - Fotoğrafçılığa Giriş (3 + 0) 4

Fotoğraf ve fotoğrafçının genel tanımı; fotoğrafı oluşturan temel unsurlar, fotoğrafın farklı kullanım alanları, fotoğraf makinesi türleri, parçaları (gövde, objektif) ve değişkenler arası (iso, diyafram, enstantane) bağlantılar; fotoğrafın temel öğesi ışık, renk ve ışığın farklı kullanımları; fotoğrafta temel kompozisyon kuralları; dünya fotoğraf

ART202 - Karikatür (3 + 0) 4

Temel karikatür bilgisi; basit kurallarla çizim; mizah; kariyer odaklı karikatür çalışmaları.

ART221 - Açıklamalı Müzik Tarihi (3 + 0) 4

Müziğin insanlık tarihi içindeki gelişimi, sanatlaşması ve sanata ait özgünlükler; müziğin sanatlaşması sürecine dönük tarihsel analiz, bilgi alış-verişi; müzik sanatının tarihsel gelişimi; sanatı diğer kültürel alanlardan ayıran temel özellikler.

ART222 - Caz Tarihi (3 + 0) 4

1900`lü yıllar öncesindeki müziğin tarihçesini; Blues ve Ragtime müzikleri; caz müziğinin, New Orleans`ta ortaya çıkışından önce bölgenin müzikal, sosyal ve kültürel yapısı; bu yapının doğacak bu yeni müziğe etkileri; caz müziğinin ilk ana akımı olan Dixieland müziğinden, günümüzdeki Fusion caz akımına kadar farklı ana caz akımları.

ART223 - Caz Performansı (3 + 0) 4

İnsan sesini anatomisi ve fizyolojsi; ses teknikleri; diyaframın önemi; diyaframı aktif kullanarak doğru bir şekilde ses çıkarma teknikleri.

ART224 - Arjantin Tango Tarihi (3 + 0) 4

Tangonun doğuşu; tangonun kültürlere olan etkisi; Arjantin tangonun kökenleri, doğuşu, Avrupa ve Türkiye`ye yayılması; tangonun ekonomiye ve politik değişimlere olan etkisi.

ART225 - Klasik Gitara Giriş (3 + 0) 4

Temel müzik bilgileri; temel müzik terimleri, nota ve ritim; gitar çalgısında notaların yerleri, nota diyagram ve şekilleri.

ART235 - Çok Sesli Koro (3 + 0) 4

Doğru soluk alma, doğru ses üretme ve yayma becerisi kazandırmanın yanı sıra koro çalışmaları aracılığı ile senkronize seslendirme alışkanlığının kazandırılması amaçlanır.

ART251 - Sulu Boya Resim (3 + 0) 4

Suluboya resim sanatı ve tarihi; suluboya resim sanatının tekniği, malzeme ve gereçleri; suluboya resim tekniğini uygulamaları; suluboya resim örnekleri; suluboya resim sanatı teknikleri; uygulamalı suluboya resim sanatı teknikleri.

ART252 - Serbest Seramik Şekillendirme (3 + 0) 4

Seramik çamuru; elle şekillendirmeye yardımcı malzemeler; form tasarımları örnek alınarak seramik çamurunu serbest elle şekillendirme; bireysel yaratıcılığı sınırlamadan özgün seramik formlar oluşturabilme; seramik çamurunu kullanarak serbest şekillendirme yöntemi ile iki veya üç boyutlu biçim tasarımları oluşturma.

ART265 - İş Hayatında Yaratıcılık (3 + 0) 4

Yaratıcılık teknikleri; yaratıcılığın iş hayatımızda uygulanması; sektöre dışardan bakma ve eleştirme; sanat aracılığıyla yeni yaklaşımlar oluşturma; yenilikçi fikirler.

ART268 - Girişimcilik Becerilerinin Gelişimi için Tiyatro (3 + 0) 4

Tiyatro sanatı yoluyla girişimcilik becerilerinin geliştirilmesi.

ART269 - Çağdaş Sanatın Girişimci Dünyası (3 + 0) 4

Dünyada son yıllardaki en önemli yatırım araçlarından biri olarak kabul edilen çağdaş sanatın işlevi ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından küresel örgütlenmesi, etkinliklerin sosyo-ekonomik boyutu, sanat dünyası ile ilşkileri: kolleksiyoner, sponsor ve girişimcilik.

ART270 - Doğadan Esinlenen Girişimcilik: Disiplinlerarası Yaklaşımlar (3 + 0) 5

Biomimkri; yeryüzündeki yaşamı sürdürmenin ve onu sosyal ve ekonomik yenilikler için bir model olarak kullanmanın doğal süreçleri; ekosistem bileşenleri arasındaki entegrasyon: canlı organizmalar; iklim ve kimyasal çevre; disiplinler arası yaklaşımlarla yenilikçi girişimcilik uygulamaları için fırsatları keşfetmek; yenilikçi ve yaratıcı girişimcilik fırsatları için 21. yüzyıl becerileri ve doğanın ilkeleri.

ART271 - Yaratıcı Drama (3 + 0) 4

Viola Spolin tarafından bireylerin aksiyon, ilişki ve spontanlık kapasiteleri ile yaratıcılıklarını grup ortamı içinde stimule etmek için geliştirilmiş oyunlar ve egzersizler; ısınma oyunları, doğaçlamalar, rol oynama, yazı yazma, hikâye anlatma gibi teknikler.

ART282 - Şan, Solfej, Korrepetisyon (3 + 3) 4

Nefes, diyafram ve sesi doğru kullanma teknikleri, profesyonel şarkı söyleme eğitimi, müzik kulağını geliştirici egzersizler, teorik nota bilgisi ve ritim öğrenme, dikte (duyulan ses ya da müziği nota ve ritim şeklinde yazıya dökebilme), müzik kulağını geliştirici egzersizler, piyano eşlikli birlikte çalma ve çalışma.

ART284 - Tiyatro Reji ve Film Eleştirisi (3 + 0) 4

Dünya tiyatro tarihine yön vermiş oyunların felsefi izlek üzerinden incelenmesi, ana fikirlerinin bulunması ve boşluğa düşmüş dünya sanat yolculuğunun tiyatro uzam arayışlarının belirlenmesi, Dünya tarihinde çığır açmış ve önceden belirlenmiş filmlerin Sartre/Varoluşçuluk ve Spinoza/Ethica kapsamında tartışılması.

ART285 - Yenilikçi Görsel Anlatı (3 + 0) 4

Görsel anlatım süreçlerinin seçilen örnek eserler aracılığı ile irdelenmesi; belirlenen bir görsel anlatım türüne yönelik araştırma raporunun hazırlanması; görsellerin ve/veya görsel anlatımın düşünme, karar verme, kişisel ifade ve iletişimdeki etkinliğine yönelik bilgilendirme ve değerlendirme; yenilikçi yaklaşımların görsel anlatı uygulamalarına etki

ART286 - Sanat Eserlerinde Basit Onarım Teknikleri (3 + 0) 4

Eser onarımı hakkında genel ilke ve kabuller, farklı modern malzemeler üzerinden basit onarım uygulamaları.

ART287 - Eşli Danslar (3 + 0) 4

Temel müzik ve ritm eğitimi, beden farkındalığı, hareket, koordinasyon, jest, mimik ve eşli uyum eğitimine yönelik uygulamalar.

ART288 - Retorik: Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı (3 + 0) 4

Düşünce ve görüşleri en iyi, en etkili ve en doğru bir biçimde ifade etme, etkili konuşma ve toplulukları ikna etme.

ART291 - Beden Dili ve İkna Sanatı (3 + 0) 4

Duruş, mimik, jest, konuşma ve tonlamanın yerinde ve doğru kullanılması, bunlara bağlı olarak iş ve sosyal çevrede ikna edebilme yetisini geliştirme; liderlik; beden dilini kullanarak düşünceleri karşı tarafa kabul ettirebilme.

ART292 - İşaret Dili (3 + 0) 4

İşitme engelli vatandaşlarla günlük iletişim kurabilme becerisi kazandırma.

ART293 - Mimari Fotoğrafçılık (3 + 0) 4

Fotoğraf sanatında mimari dinamikler; yapıya uygun fotoğraf teknikleri; ekipman bilgisi ve kullanım teknikleri.

ART294 - Sahne Makyajı (3 + 0) 4

Plastik makyaj; model üzerinde form çalışmaları; oluşturulan silikon kalıplarının boyanması ve insan yüzüne uygulanması.

CHIN201 - Çince I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

CHIN202 - Çince II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

CHIN301 - Çince III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

CHIN302 - Çince IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

ECON442 - Yenilik İktisadı (3 + 0) 6

Mikro ve makro seviyelerde bilim, teknoloji ve yeniliğin ekonomi ile ilişkisi; yeniliğin yayılması ve içselleştirilmesi, ölçümünde karşılaşılan sorunlar; ulusal ve bölgesel seviyelerde yenilik ve kümeler; AR-GE destek mekanizmaları ve Türkiye`deki ekonomik performans.

EE448 - Örüntü Tanıma (0 + 0) 5

Örüntü tanımaya giriş, Bayes karar verme teorisi, maksimum benzerlik kestirimi, doğrusal ve doğrusal olmayan sınıflandırma, perceptron, yapay sinir ağları, destek vektör makineleri, kümeleme, proje bazlı uygulamalar

ENE303 - Modelleme, Analiz ve Benzetim (3 + 0) 5

Modelleme ve simülasyona giriş, system mühendisliği, çerçeve, tanım, modelleme ve simülasyon ile bağlantılı geliştirme, mekanik, elektriksel, termal, akışkan sistemlerin modellenmesi, enerji sistemlerinde modellerin tasarımı ve uygulama.

ENE312 - Rüzgar Enerjisi Teknolojileri (3 + 1) 5

Rüzgar nitelikleri, rüzgar enerjisi, rüzgar türbinleri, rüzgar türbinlerinin tasarımı, projelendirilmesi, planlaması ve ekonomisi, dalga enerjisi ve dalga enerjisi dönüşüm sistemleri.

ENE412 - Yakıt Hücreleri Teknolojileri (3 + 0) 5

Giriş, yakıt pili çalışma ilkeleri,tarihçesi, çeşitleri, bileşenleri ve sistemleri;yakıt hücresi termodinamiği ve elektrokimya:Nernst denklemi,Tafel denklemi,hücre gerilimi, yakıt hücresi verimliliği ve operasyonel yakıt hücresi gerilimleri için kayıplar;proton değişim membranı yakıt pilleri:bileşenler ve sistem, yapım ve performans,kritiksorunlar ve son gelişmeler;yakıt hücresi istif tasarımı ve hesaplamaları;hidrojen üretimi, depolanması, güvenliği ve altyapısı;yakıt pili santralinin dengesi.

FRE201 - Fransızca I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

FRE202 - Fransızca II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

FRE301 - Fransızca III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

FRE302 - Fransızca IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

FRE401 - Fransızca V (3 + 0) 4

İletişim becerileri geliştirme, sözcük ve dil yapıları pekiştirme, kitap, gazete, öykü okuma, anlama ve aktarma.

FRE402 - Fransızca VI (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; kutlamalar, hastane süreçleri, müze, banka ve kütüphane işlemleri ve kültürel ögeler.

GER201 - Almanca I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

GER202 - Almanca II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

GER301 - Almanca III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

GER302 - Almanca IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

GER401 - Almanca V (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

GER402 - Almanca VI (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; kutlamalar, hastane süreçleri, müze, banka ve kütüphane işlemleri ve kültürel ögeler.

HUM201 - Sosyal Sorumluluk Proje (3 + 0) 4

Toplumsal ve çevresel sorunlar; sivil toplum kuruluşları; sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği; takım çalışması.

HUM211 - Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Hakları (3 + 0) 4

Giriş; toplumsal cinsiyet algıları; kadın ve sağlık; kadın ve siyaset; kadın ve hukuk; modernleşme, toplumsal cinsiyet ve kadın hakları; kadına yönelik şiddet türleri ve önlenmesi; kadın ve edebiyat; küresel ekonomide kadın emeği; çalışma yaşamı ve kadın; kadın ve girişimcilik; kadın ve çevre.

HUM212 - Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (3 + 0) 4

Bu ders, eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı ekseninde cinsiyet ve toplumsal cinsiyete ilişkin temel konuları ve güncel sorunları kuramsal açıdan inceleme, Türkiye ve dünyadaki toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını takip etmelerini sağlama ve toplumsal hayatı eşitlikçi perspektiften değerlendirme ve davranış geliştirme yeteneklerini geliştirme

HUM312 - Dünya Edebiyatı Çalışmaları: Başyapıtlar (3 + 0) 4

İngiliz, Fransız, Rus gibi dünya edebiyatının önde gelen eserlerinden seçilen bir roman, iki kısa öykü, iki şiir ve bir oyun.

HUM316 - Dünya Edebiyatından Seçmeler: Kısa Öykü (3 + 0) 4

Farklı kültürler ve farklı ülkelere ait yazarların ürettiği İngilizce veya İngilizceye çevrilmiş kısa öyküler, ders sorumlusunun vereceği genel edebiyat ve edebiyat eleştirisi metinleri

HUM320 - Estetik (3 + 0) 4

Sanat, estetik, güzellik, çirkinlik, etik tanımları ve tanımlara bağlı içeriklerin incelenmesi, farklı filozofların görüşlerinin tartışılması ve karşılaştırılması, sanatta ve doğada estetiğin yerinin irdelenmesi.

HUM321 - Felsefe Tarihine Giriş (3 + 0) 4

Antik Çağ, Ortaçağ, Modern Felsefe ile 19. ve 20. Yüzyıl felsefesinden seçili düşünürler.

HUM331 - Go (3 + 0) 4

Go oyununun genel tanıtımı, Gonun kuralları, Go tarihçesi, Go kültürü ve etiği, Go felsefesi, Türkiye?de ve dünyada Go, Go terim ve kavramları, Go oyunu açılışı, Go oyunu içi stratejiler.

HUM360 - Bilim Tarihi (3 + 0) 4

Modern bilimin ve bilimsel düşüncenin tarihsel temelleri ve gelişim süreci; Dünyayı tanımanın farklı toplumlar ve kültürler üzerindeki etkisi; bilimin gelişiminin sanat ve dinler gibi farklı alanlarla ilişkisi ve etkileri; eski çağlardan günümüze bilimsel ilerlemenin ana konuları ve kazanımları.

IR423 - Enerji Politikaları (3 + 0) 5

Küresel ve bölgesel olarak enerji konuları; enerji kaynakları; enerji güvenliği ve enerji jeopolitiği; Türkiye'nin enerji politikaları ve siyaseti.

JAP201 - Japonca I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

JAP202 - Japonca II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

JAP301 - Japonca III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

JAP302 - Japonca IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

KOR201 - Korece I (3 + 0) 4

Kelime bilgisi, dil bilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecek ve içecekler, boş zaman aktiviteleri, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

MAN313 - 21. YY'da Yönetsel Yetkinlikler (3 + 0) 5

Kişisel Yönetim, Kişisel Finansal Yönetim , Zaman ve Stress Yönetimi ve Örgütsel Yetenekler, Etiket ve Profesyonel Giyim, Etik, Politika ve Çeşitlilik, Hesap verebilirlik ve İşyeri İlişkileri, İletişim ve Elektronik İletişim, Motivasyon, Liderlik ve Takımlar, Çatışma ve Müzakere, Sosyal Ağ Oluşturma, İş arama Yeteneği geliştirme, Özgeçmiş hazırlama, Mülakat teknikleri, Kariyer yönetimi

MAN328 - Girişimciler İçin Finansal Okur Yazarlık ve Mevzuat (3 + 0) 5

İş kurma aşamasında gerekli olan vergi mevzuatı, Ticaret kanunu bilgileri, yasal mevzuata ilişkin yükümlülükler, değişik şirket ve işletme türleri ve seçim esasları, mali tabloların (bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu) yorumlanması.

MAN408 - Sürdürebilirliğe Giriş (3 + 0) 5

Sürdürülebilirlik nedir; sürdürülebilirlik ve ilgili politikalar, iklim ve küresel değişim; çevre ve kaynak ekonomisi, sürdürülebilir iş uygulamaları, sürdürülebilirlik: etik, kültür ve tarih; sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilirlik göstergeleri.

MAN409 - Girişimcilik (4 + 0) 5

Girişimcilik kavramının tanıtımı, girişimcilik kavramı ve tarihsel süreci, girişimci özellikleri, iç girişimcilik, yeni bir iş kurma, aile işletmeleri, kadın ve genç girişimciler, iş planı hazırlama aşamaları, iş ahlakı ve sosyal sorumluluk, girişimcilik fikrinin toplumda yaygınlaştırılması.

MAN412 - Ürün Geliştirme ve Marka Yönetimi (3 + 0) 5

Ürün ve marka kavramları, ürün sınıflandırması ve stratejileri, yeni ürün geliştirme, stratejik marka yönetimi, marka değeri ve marka yaratma stratejileri.

MAN414 - Girişimcilik ve İş Planı (3 + 0) 5

Girişimciliğin temel kavramları, girişimci kişilik özellikleri, yaratıcı düşünme biçimleri ve teknikleri, stratejik yönetim ve planlama, iş kurma alternatifleri, iş planı ve temel öğeleri, iş planı hazırlama teknikleri, iş planını uygulamaya taşıma yöntemleri, pazarlama, üretim yönetimi süreçleri, insan kaynakları yönetimi, finansal planlama

MAN415 - Yönetimde Yeni Yaklaşımlar (3 + 0) 5

Bu ders örgütlerin, çeşitli ve güncel yönetsel yaklaşım ve uygulamaları, belirli kaynakları elde etmek, yönetmek ve sürdürmek adına nasıl kullandıkları ve çevresel koşullarda rekabete katkısına dair derinlemesine bilgi sunmaktadır.

MAN428 - Marka Yönetimi (3 + 0) 5

Marka tanımı, marka adı, marka özellikleri, marka konumlandırma, imaj oluşturma, marka imajı ile marka kişiliği arasındaki fark, marka farkındalığı, marka sadakati ve marka savunuculuğu, marka sermayesi, müşteri temelli marka değeri, müşteri sermayesi.

MAN437 - Girişimcilik ve Yenilikçilik Seminerleri (3 + 0) 5

Girişimcilik ve girişimcilik kavramları, girişimci kişilik özellikleri, yaratıcı düşünme biçimleri, yaratıcılığı destekleyen ve geliştiren teknikler, yaratıcılığın önündeki engeller, girişimciliği etkileyen içsel ve dışsal faktörler, içgirişimcilik kavramı, stratejik yönetim ve planlama, iş kurma alternatifleri, iş planı ve temel öğeleri

MATE440 - Metallerin Korozyonu ve Oksidasyonu (3 + 0) 5

Korozyona giriş, korozyon ve oksitlenmenin termodinamiği ve kinetiği, korozyon çeşitleri, değişik ortamlarda korozyon, mühendislik malzemelerinin korozyonu, korozyon test, kontrol ve önleme teknikleri, malzeme seçim ve dizaynında korozyon.

MATE442 - Kaynak Metalurjisi ve Teknolojisi (3 + 0) 5

Kaynakla ilgili terim ve tanımlamalar, kaynak proseslerinin sınıflandırılması, yaygın kullanılan kaynak prosesleri, uygulama alanları, avantajları ve dezavantajları; tipik kaynak süreksizlikleri; kaynaklı birleştirmelere uygulanan tahribatlı ve tahribatsız testler; kaynakta kalite; demir esaslı ve demir dışı malzemelerin kaynak metalurjisi; kaynak

MATE462 - Nanomalzemeler (3 + 0) 5

Nanoteknolojinin temelleri, tarihçesi, uygulamaları ve yeni materyaller, nanomalzemelerin sentezi ve uygulamaları ve mevcut teknoloji uygulamaları ile ilgili olarak endüstrideki uygulamaları, gelecek trendler ve yeni gelişen teknolojiler.

ME302 - Akışkanlar Mekaniği II (3 + 0) 5

Introduction to differential analysis of fluid motion, continuity, momentum and energy equations, incompressible inviscid flow, velocity potential, stream function, elementary plane flows, dimensional analysis and similitude, incompressible viscous flow, Navier-Stokes equations, boundary layer in laminar and turbulent flow, fluid flow about immerse

ME408 - Isıl Sistem Tasarımı (3 + 0) 6

Systems design concepts, mathematical modeling, optimization methods, steady-state simulation of large systems, fans, pumps, heat exchangers, expanders, fluid in conduits, dynamic behavior of thermal systems.

ME425 - Mekanik Titreşimler (3 + 0) 5

Basic definitions, single-degree-of freedom systems, vibration isolation, two-degree freedom systems: equations of motion, coordinate transformation, principal coordinates, vibration modes, torsional vibration, multi-degree-of freedom systems, coordinate transformation and normal coordinates, modal analysis, response to harmonic excitation.

ME431 - Hata Analizi (3 + 0) 5

Types of failures, macro and microfracture mechanisms, causes of failures: defective material, faulty design, improper material selection, faulty manufacturing and construction, analysis of failures, case studies.

ME435 - Kırılma Mekaniği (3 + 0) 5

Types of fracture in metals, Griffith theory of brittle fracture, crack propagation, ductile fracture, elastic-plastic fracture mechanics, notch effects, energy-temperature curves, determination of stress intensity factor, fracture design philosophy; temper brittleness, hydrogen embrittlement, unstability of linear elastic and elastic-plastic fract

ME436 - Akışkanlar Mekaniği II (3 + 0) 5

Akışkan hareketinin diferansiyel analizine giriş, süreklilik, momentum ve enerji denklemleri, sıkıştırılamaz sürtünmesiz akış, hız potansiyeli, akım fonksiyonu, temel düzlemsel akış, boyut analizi ve benzerlik, sıkıştırılamaz viskoz akış, Navier-Stokes denklemleri, laminer, türbülanslı akışta sınır tabaka, daldırılmış cisimler etrafında akış.

ME437 - Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiğine Giriş (3 + 0) 5

Introduction to CFD, basic equations of fluid mechanics, basic computational techniques, properties of numerical schemes, the finite difference method, the finite element method, solution methods for systems of equations, mesh generation.

ME452 - Akışkan Güç Kontrolüne Giriş (3 + 0) 5

Elements of hydraulic and pneumatic systems, their characteristics and fields of application, pumps and their performance characteristics, hydraulic and pneumatic valves and their flow characteristics, direction, flow and pressure control valves, reservoirs, accumulators, actuators, filtering, hydraulic and pneumatic circuit design.

MECE425 - Davranış Tabanlı Mühendislik Tasarımı (3 + 0) 6

Mühendislik tasarımı teorisi ve metodolojisine giriş, tasarımda modelleme, mühendislik tasarımında fonksiyon-davranış-yapı modellemesi, davranış tabanlı modelleme; genel küme teorisi ve çizge teorisi; ayrık olay sistem modelleme; Petri ağları; geleneksel tasarım yaklaşımları; mühendislik tasarımında yeni yaklaşımlar; davranış tabanlı tasarım uygula

MECE447 - Yol Planlama ve Navigasyon (3 + 0) 5

Giriş, mobil robotlar için kinematik modeller, mobil robot kontrolü, robot tutumu, robot gezinme, yol bulma, engel eşleme ve uygulama, robot navigasyonu, Kalman filtreleme uygulaması.

MFGE418 - İleri Mukavemet (3 + 0) 5

Gerilme ve gerinme analizi, asal gerilme ve gerinmeler, genelleştirilmiş Hooke kanunu, gerinme enerjisi, akma kriterleri, düzlem gerilme ve gerinme problemleri, Airy gerinme fonksiyonu, kirişlerde simetrik olmayan eğilme ve kayma merkezi, dairesel kesitli olmayan çubuklarda burulma, Prandtlın mambran analojisi, enerji yöntemleri, temel yapı elemanl

MFGE432 - Polymer Şekillendirme Süreçleri (3 + 0) 5

Hidrokarbonlara ve makromoleküler yapılara giriş,homopolimerler,kopolimerleri elastomerler,polimer karışımları ve termosetler,polimer morfolojisi,yarıkristal ve amorf yapılar,polimer katkı maddeleri ve dolgular, mekanik özellikler,DSC ve dilatometri uygulamaları,reolojik özellikler,Newtonian ve Newtonian olmayan akışlar,viskoelastisite, ergiyik akış endeksi ve reometreler,ekstrüzyon, ergime ve karıştırma, ekstrüzyon kalıpları,ekstrüzyon bazlı şekillendirme süreçleri,enjeksiyon kalıplama

MFGE484 - Plastik Enjeksiyon Kalıplama Teknolojisi (3 + 1) 5

Plastik malzemelerin temel özellikleri, enjeksiyon kalıp tasarımı, enjeksiyon kalıp tipleri, enjeksiyon kalıplama süreci; dolum, ütüleme ve soğutma aşamaları, enjeksiyon kalıplama sürecinin bilgisayar destekli analizi, analiz programının tanıtılması, kullanımı ve sonuç verilerinin yorumlanması, farklı enjeksiyon kalıp tipleri, enjeksiyon kalıplamada yeni süreçler.

PR491 - Gazetecilik I (0 + 3) 5

Gazetecilik kavramlarının ve araçlarının tanımı ve işlevleri, Atılım Haber gazetesi için haber, makale, röportaj, yorum gibi metinler üretme, metinlere eşlik edecek görsellerin üretimi, dönem boyunca 3 sayıyı basıma hazırlama.

PR492 - Gazetecilik II (0 + 0) 5

Gazetecilik kavramlarının ve araçlarının tanımı ve işlevleri, Atılım Haber gazetesi için haber, makale, röportaj, yorum gibi metinler üretme, metinlere eşlik edecek görsellerin üretimi, dönem boyunca 3 sayıyı basıma hazırlama.

RUS201 - Rusça I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

RUS202 - Rusça II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

RUS301 - Rusça III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

RUS302 - Rusça IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

RUS401 - Rusça V (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; gazete, dergi ve kitaplardaki güncel konular.

RUS402 - Rusça VI (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; gazete, dergi ve kitaplardaki güncel konular.

SPAN201 - İspanyolca I (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler.

SPAN202 - İspanyolca II (3 + 0) 4

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveris konuları.

SPAN301 - İspanyolca III (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; meslekler, hobiler, ülkeler gibi temalar ve soru sorma ve bilgi verme, teklif ve kabul etme gibi fonksiyonlar.

SPAN302 - İspanyolca IV (3 + 0) 4

Başlangıç üstü düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak daha fazla kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; seyahat, mekânlar, fiziksel görünüş, sağlık, hava durumu, planlar, telefon konuşmaları ve kültürel olgular.

SPAN401 - İspanyolca V (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; gazete, dergi ve kitaplardaki güncel konular.

SPAN402 - İspanyolca VI (3 + 0) 4

Orta altı düzeyde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; gazete, dergi ve kitaplardaki güncel konular.