ECTS - - Mühendislik Sistemlerinin Modellenmesi ve Tasarımı (MODES)

Zorunlu Bölüm Dersleri

MDES600 - Araştırma Yöntemleri ve İletişim Becerileri (3 + 0) 5

Titiz, bilimsel araştırma, özellikle tez veya doktora tezleri; literatür taraması; anketler; meta-analizler; deneysel araştırma tasarımı; araştırma sorularının hazırlanması; teori tasarlanması; nitel ve nicel verilerin toplanması ve analiz metotları; geçerlilik; güvenilirlilik; nirengi; bulguların tasarımı; araştırma önerisinin yazılması ve yayın

MDES682 - Seminer (0 + 0) 5

Bu seminer dersinde, doktora öğrencilerinin, tez çalışmaları hakkında bir sunum yapmaları ve diğer öğrencilerin ve akademisyenlerin seminerlerine aktif katılım sağlamaları beklenmektedir.

MDES689 - Yeterlilik Sınavı (0 + 0) 30

Ders dönemlerinde alınan dersler ve bu derslerle ilgili konular.

MDES691 - Tez Önerisi (0 + 0) 20

MODES kapsamında olan araştırma konuları.

MDES697 - Doktora Tezi (0 + 0) 150

Tez protokolünde belirtilen tez konusu.

Seçmeli Dersler

CE505 - Barajların Tasarımı (3 + 0) 5

Barajlara genel bakış, baraj tipleri (toprak, kaya, kemer, SSBB vb), baraj temellerinin iyilşetirlmesi, tünneler, dolusavaklar. dizaynını ve yapımını belirleyen ana koşullar, dizayn kriterleri, yeni dizayn ve yapım teknikleri, barajların yapımı, gözlenmesi ve gerekli iyileştirme şartları.

CE506 - Şehir Hidroliği (3 + 0) 5

Boru ve açık kanal akımlarının özeti, kent nüfusunun gelecekteki su talebi ve türleri, su şebekelerinin analizi ve tasarımı, evsel pissu proje debisinin tahmini ve şebeke elemanlarının tasarımı, yağmur suyu proje debisinin tahmini ve drenaj şebeke elemanlarının tasarımı, su tutma yapıları.

CE507 - Karayolu Malzemeleri ve Asfalt Karışım Tasarımı (3 + 0) 5

Bitümlü malzemelerin kimyasal ve fiziksel özellikleri, agregaların özgül ağırlıkları ve asfalt karışıma etkiyen özellikleri, sathi kaplama tasarımı, asfalt- agrega karşımı, Marshall karışım metodu.

CE508 - Bilgisayar Destekli Karayolu Tasarımı (3 + 0) 5

MicroStation CAD platformuna giriş, InRoads platformuna giriş, sayısal arazi modeli ve nokta tipleri semboloji tanımlama ve sayısal model öznitelikleri, yatay güzergah ve profil, düşey güzergah, tipik kesitler, değerlendirme.

CE510 - İleri Çelik Tasarımı (3 + 0) 5

LRFD tasarım yöntemi, örgülü kolonlar, kompozit eğilme elemanları, depreme dayanıklı tasarım.

CE511 - Ulaştırma Sistemlerinin Yapımı ve Tasarımı (3 + 0) 5

Ulaştırma sistemleri, işletme kapasitesi, şantiye kısıtlamaları ve güvenlik ilkeleri dikkate alınarak ulaşım tesislerinin geometrik tasarımı, üstyapı tasarımı, ulaştırma sistemleri ve terminaller, ulaştırma sistemlerinin operasyon planlaması ve inşaat yönetimi.

CE512 - Coğrafi Bilgi Sistemleri Prensipleri (2 + 2) 5

Uydular vasıtasıyla elde edilen değişik mekansal coğrafi bilgi sistemlerinde (CBS) işlenmesi, CBS için kullanılan temel kavramlar, yazılım ve elde edilebilir veri, mekansal verilerinden haritalar üretebilmek.

CE516 - Geoteknik Arazi Çalışmaları (3 + 0) 5

Geoteknik arazi çalışmaları, standart penetrasyon testi, koni penetrasyon testi, vane testi, dilatometere testi, dirençlilik.

CE517 - Kaya Mekaniği (3 + 0) 5

Kayaç özellikleri ve kuramsal davranımı, izotropik olmayan koşullar ve kayaç dayanımı, kayaç süreksizliklerinin kuramsal davranımı, kayaç ve süreksizliklerin mekaniğinin va davranışının analitik ve sayısal modellemesi, geniş yeraltı açıklıları ve tünellerinin etrafındaki yenilmeler.

CE518 - Şev Duraylılığı (3 + 0) 5

Şevlerin, duraylılık kavramlarının tanımlanması, şev kaymalarına örnekler verilmesi, şev kaymalarının sebepleri, zemin mekaniği prensiplerinin ve zemin kayma dayanımının gözden geçirilmesi: drenajlı ve drenajsız koşullar, toplam ve efektif gerilmeler, drenajlı ve drenajsız kayma dayanımı, şev duraylılığı için zemin laboratuvar ve arazi deneyleri.

CE519 - İleri Yapı Analizi (3 + 0) 5

Virtüel İş Prensibi, kuvvet metodu, deplasaman methodu, rijitlik yöntemi ile yapı analizinde özel teknikler, sonlu eleman yöntemine giriş.

CE521 - Uygulamalı Katı Cisim Mekaniği (3 + 0) 5

Gerilme ve gerinim analizleri, gerilme - gerinim ilişkileri, yüzey gerilim ve yüzey gerinim problemleri, akma kriteri, kirişlerde simetrik olmayan eğilmeler, enerji metodları, kolonlarda bükülme, yapısal elemanların plastik davranışları.

CE522 - Tünelcilik (3 + 0) 5

Tünelciliğe giriş: usul ve mühendislik, tünelcilikte jeolojik safha, tünelcilik yöntemleri: yumuşak zemin, kaya ve ters zemin durumları, tünelcilikte zemin iyileştirme yöntemleri, tünel açıklığı cıvarında oluşan gerilme ve deplasmanlar, tünellerin tasarım ve tahkimatı, tünelcilikte sayısal analiz yöntemlerinin uygulaması.

CE524 - Yapısal Sistemler (3 + 0) 5

Yapısal sistemlerin sınıflandırılması, yapısal sistemlere etki eden yükler, yapısal gereklilikler, betonarme yapılar, çelik yapılar, yığma yapılar, ahşap yapılar, kompozit sistemler.

CE525 - Yapı Planlaması ve Tahmini Değer Hesabı (3 + 0) 5

Yapım projesi işletmesine giriş, ihale süreci, kamu ihale kanunu, kamu ihale sözleşme kanunu, ihale dokümanları, birim fiyat ? metraj analizi, müteahhitin teklif bedeli, hakedişler, geçici ve kesin kabul.

CE527 - Deprem Mühendisliği (3 + 0) 5

Deprem hareketinin oluşumu ve mekanizması, yapıların deprem etkisi altında davranışı, tek serbestlik-dereceli sistemler, hareket denklemlerinin oluşturulması, serbest titreşim analizi, doğrusal sistemlerin deprem davranışları, doğrusal-elastik sistemler için kullanılan entegral yöntemleri.

CE529 - Sulama ve Drenaj (3 + 0) 5

Sulama yönteminin belirlenmesi, sulama suyu debisinin belirlenmesi, açık kanallarda uniform akım, boru sistemlerinde üniform akım, açık kanal tasarımı, borulu sulama sistemi tasarımı.

CE533 - Kıyı Yapıları Tasarımı (3 + 0) 5

Kıyı mühendisliğine giriş, dalga değişkenleri ve sınıflandırması, dalga ilerlemesi ve istatistiksel çözümleme, tasarım dalgası seçimi, dalga-yapı etkileşimleri, liman yapıları tasarımı, kıyısal kum taşınımı, kıyı koruma yapıları tasarımı, Türkiye?de kıyı yapıları planlaması ve tasarımı.

CE534 - İleri Ulaştırma Mühendisliği (3 + 0) 5

Güvenli karayolu tasarımı ilkeleri, kara nokta yönetimi, çatışma tekniği, karayolu güvenliği kontrolü tekniğinin projelerde ve trafiğe açık yol kesimlerinde uygulanması.

CE535 - İleri Trafik Mühendisliği (3 + 0) 5

Hız, hacim ve yoğunluk ilişkisi, temel trafik akım değişkenlerinin ölçüm yöntemleri, trafik için geometrik tasarım, otoyollar, bölünmüş yollar ve iki şeritli yollar için kapasite ve hizmet seviyesi analizleri, kaza analizi.

CE542 - İleri Yapı Malzemeleri (3 + 0) 5

Çeşitli inşaat malzemelerinin mekanik ve dayanıklılık özellikleri, çelik, beton, plastik ve kompozit malzemelerin mikro yapıları, özellikleri ve yük altında davranışları, inşaat malzemlerinde kullanılan son teknolojiler ve bu malzemelerin çevre ile olan etkileşimleri.

CE543 - İleri Beton Malzemeleri (3 + 0) 5

Çimento, beton karışımlarında kullanılan agrega ve katkılar, taze ve sertleşmiş betonun özellikleri, betonun dayanıklılık özellikleri, betonun çevre ile etkileşimi ve beton teknolojisinin gelişimi.

CE550 - Öngerilmeli Beton (3 + 0) 5

Öngerilmeli betonun felsefesi ve öngerme teknikleri, öngerme kayıpları, eğilme elemanlarının analiz ve tasarımı, kompozit kesitler, kesme analizi, burulma analizi, sehim kontrolü.

CE554 - Geoteknik Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları (3 + 0) 5

Geoteknik problemlerin tanımı, Geoteknikte ön çalışmalar ve tasarımın ele alınması, Sonlu elemanlar metodu, Plaxis, Plaxis paket programı kullanılarak alıştırma ve örnek çalışmalar, Plaxis programı ile geoteknik problemlerin çözümü.

CE556 - Yüksek Yapı Sistemlerinin Yapımı ve Tasarımı (3 + 0) 5

Yüksek yapılar için uygun olan yapısal sistemlerin seçimi ve tasarım felsefesinin tanıtılması, yapısal modelleme ve analiz, yapı ve temel tasarımı, yangın güvenliği mühendisliği, yüksek yapı projelerinde inşaat planlaması ve işletmesi

CE563 - Uluslararası İnşaat Sözleşmeleri (3 + 0) 5

Inşaat sözleşmelerinde yasal terminoloji, EPC ve PC sözleşmeleri, standart inşaat sözleşmeleri, sözleşme belgeleri, sözleşme süresi gibi standart koşullar, sözleşme ve maliyeti, tamamlanan inşaat çalışmalarının kalite ve kabul koşulları.

CE564 - İnşaat Programlaması ve Maliyet Analizi (3 + 0) 5

MS Project gibi bir programlama paketinin ileri seviyede öğretilmesi, uluslararası inşaat sözleşmelerinde sure uzatımı hükümleri ve kabul edilebilir gecikme nedenleri , iş gecikmesinden doğan, tazminat, belirlenmiş tazminat ve cezaların incelenmesi ve uygulamaları, tazminat hesaplarında en önemli şart olan sebep-sonuç ilişkisinin açıklanması

CE565 - Proje Risk Yönetimi (3 + 0) 5

Riske giriş, risk analizi ve yönetimi, risk tanımlama, risk değerlendirme yöntemleri, olasılıksal risk analizi, Monte Carlo Simülasyonu, duyarlılık analizi, risk yanıt stratejileri.

CE566 - İnşaat Mühendisliğinde İleri Matematiksel Yöntemler (3 + 0) 5

Birinci, ikinci ve daha yüksek mertebede lineer diferansiyel denklemler, diferansiyel denklem sistemleri, diferansiyel denklemlerin kuvvet serisi yöntemiyle çözümü, Laplace dönüşümleri, kısmi diferansiyel denklemler, sayısal entegrasyon ve türev, lineer cebirde sayısal yöntemler, diferansiyel denklemlerin sayısal çözümü.

CE567 - Yapı Mühendisliğinde Bilgisayar Destekli Tasarım ve Analiz (3 + 0) 5

Excel ve Visual Basic`e giriş, Excel ve Visual Basic ile programlama, Excel?in temelleri, database ve pivot tabloları, betonarme kirişlerin tasarımı, betonarme kolonların tasarımı, userform?lar, betonarme kirişlerin analizi, çelik kiriş ve kolonların tasarımı, SAP2000`e giriş, diğer programlarla Excel?in kullanılması.

CE570 - Açık Kanal Hidroliği (3 + 0) 5

Açık kanallarda uniform akım, tedricen değişen akım, ani değişen akım ve sediment taşınımı.

CE571 - Kıyı Alanları Yönetimi (3 + 0) 5

Kıyı alanının tanımı ve fiziksel ve ekolojik özellikleri, kıyısal arazi biçimleri, okyanus ve küresel iklim, kıyısal süreçler, kıyı yapıları, kıyı alanları üzerindeki baskılar, kıyısal kirlenme, sürdürülebilirlik, bütünleşik kıyı alanları yönetimi (BKAY) ve Türkiye?de BKAY.

CE573 - Kıyı Hidroliği (3 + 0) 5

Küçük genlikli dalga teorisi, doğrusal olmayan dalga teorileri (Stokes, Cnoidal), soliter dalga, su parçacığı kinematiği, dalga dönüşümleri, dalga yüksekliği dağılımı ve dalga spektrumu.

CEAC501 - İleri Organik Kimya (3 + 0) 5

Stereokimya, karbokatyonlar, serbest radikaller, karbenler, nitrenler, alifatik sübstitüsyonlar, organometalik sübstitüsyonlar, aromatik sübstitüsyonlar, alifatik, alkenil ve alkinil sübstitüsyonlar, karbon-hetero çoklu bağ eklenmeleri, eliminasyonlar, yeniden düzenlenmeler.

CEAC502 - İleri Biyokimya (3 + 0) 5

Metabolik reaksiyonların temel mekanizması, reaksiyonların düzenlenmesi, metabolik reaksiyonların biyolojik sistemdeki önemi.

CEAC503 - İleri Anorganik Kimya (3 + 0) 5

Bronsted ve Lewis asit-baz, koordinasyon kimyası, moleküler yapı, nokta grubu tepkimeleri, redoks tepkimeleri.

CEAC504 - İleri Analitik Kimya (3 + 0) 5

Analitik süreç, analitik verilerin istatistiksel değerlendirmesi, çözeltilerin derişimi, gravimetrik analiz, asit baz dengesi, çökeltilerin çözünürlüğü, volümetrik analiz, çökeltme titrasyonu, kompleksometrik titrasyon, yükseltgenme-indirgenme tepkimelerinin prensipleri, yükseltgenme-indirgenme titrasyonu, spektroskopik analiz.

CEAC505 - İleri Fiziko Kimya (3 + 2) 5

Gazların özellikleri: ideal gazlar, gerçek gazlar, birinci kanun, termokimya, hal fonksiyonları, ikinci kanun, basit karışımlar, karışımların termodinamik tanımları, çözeltilerin özellikleri, aktiviteler.

CEAC507 - İleri Kimyasal Reaksiyon Mühendisliği (3 + 0) 5

Reaksiyon hiz kavraminin teorik temelleri, çarpışma teorisi ve geçiş hali teorisi, bileşenlerin ve reaksiyonların termokimyası, empirik ve kuantum kimyası metotlarını kullanarak reaksiyon hız parametrelerinin ve termokimyasal özelliklerin tahmini, gaz fazında elementer reaksiyonlar, yüzeyde elementer reaksiyonlar, difüzyon ve heterojen reaksiyonlar

CEAC509 - İleri Isı ve Kütle Transferi (3 + 0) 5

Moleküler ısı ve kütle taşınımın ilkeleri ve benzeşimleri, konvektif ısı ve kütle taşınımı, fazlararası ısı ve kütle taşınımı, kimyasal reaksiyonlu kütle aktarımı için temel vektör eşitliği, tek boyutlu yatışkın olmayan taşınım eşitliklerinin analitik ve sayısal çözümleri, kimyasal reaksiyonlu gaz absorpsiyonu.

CEAC511 - Moleküler Farmakoloji ve Toksikoloji (3 + 0) 5

Toksikoloji ve farmakolojinin tarihi, toksikolojinin temelleri ve doz-cevap ilişkisi, toksik maddelerin doz ve alım yolları, toksik cevabı etkileyen faktörler, toksik cevap için metabolizma ve yapıyı etkileyen biyolojik ve kimyasal faktörler, bazı kimyasal kullanımlarının yarattığı toksik etkilerin örneklerle incelenmesi, bulgular ışığında kullanıl

CEAC514 - Hücre Kültürü Teknikleri (3 + 0) 5

Biobilim araştırması ve ticari uygulamalar için Temel Hücre Teknikleri Hücre kaltivasyon metodlarına giriş, Biyolojik Güvenlik Kabininin doğru kullanımı bilgisi, Primer hücre kültürleri, Hücre hatlarının kültürü, Kontamnasyon tespiti, kryokoruma, transfeksiyon ve biyoprotokoller bilgisi.

CEAC515 - Protein Biyokimyası ve Proteomik (3 + 0) 5

Amino asitler ve protein yapısı, protein tayini, BCA yöntemi, Bradford Yöntemi, Lowry yöntemi, protein konsantrasyon hesaplanması, elektroforez, SDS jel, jel boyaması, protein konsantrasyonu ve çöktürme teknikleri, blot teknikleri ve protein boyamaları, immün boyama, proteomik temelleri, 'D elektroforez, peptid ve proteinler için kütle spectroskop

CEAC516 - Biyoloji (3 + 0) 5

Yaşamın hücre temelleri, kimyasal yapılar, hücre yapı ve fonksiyonları, madde alışverişi, hücre zarının görevleri, hücresel enerji, fotosentez, hücre solunumu, hücre aktivitesi, üreme ve yaşamın genetik temelleri.

CEAC519 - Biyokimyasal Hesaplamalar (3 + 0) 5

Asit baz kimyası, kan tanponları, biyolojik moleküller enzimler ile ilgili sayısal problemlerin çözümü, biyokimyasal enerjetikler, spektrofotometri.

CEAC524 - Grup Teorisi ve Kimyasal Uygulamalari (3 + 0) 5

Genel olarak nokta grubu, simetri operasyonları, Ligand alan teorisi.

CEAC529 - Spektroskopik Teknikler (3 + 0) 5

Spektroskopiye giriş, elektronik soğurma spektroskopisi, vibrasyonel ve raman spektroskopisi, nükleer manyetik rezonans spektroskopisi, elektron paramanyetik rezonanas spektroskopisi, kütle spektroskopisi, x-ışını spektroskopisi, SEM ve TEM.

CEAC540 - Kimyasal Proses Endüstrileri (3 + 0) 5

Kimyasal işleme ve kimya mühendisinin işi; su şartlandırma ve çevre koruma, seramik sanayi, Portland çimento, kalsiyum ve magnezyum bileşikler, cam sanayi, patlayıcı, zararlı kimyasal maddeler ve itici gazlar, yüzey kaplama sanayi, gıda ve gıda ile ürün işleme sanayi; tarım kimyasalları sanayi, kokular ve parfüm, tatlandırıcılar ve gıda katkı madde

CEAC551 - Fonksiyonel ve Akıllı Malzemeler (3 + 0) 5

Elektron ve enerji transferinin temel ilkeleri, teller ve ilgili sistemler, anahtarlanan elektron ve enerji transfer işlemleri, ışık-hasat antenleri, hafızalar, mantık kapıları, iletken polimerler, uyarılara-duyarlı polimerler, fulleren c60 ve karbon nanotüpler, algılayıcılar, aktüatörler, nanomekanik cihazlar, elektronik ve fotonik cihazlar, Shott

CEAC552 - Endüstriyel Polimerler (3 + 0) 5

Makromolekül biliminin kısa tarihçesi, polimer biliminde bazı temel kavramlar. Doğadaki polimerler ve sentetik polimerler. Plastiklerin yapılarının özelliklerine olan etkileri. Plastiklerin işlenmesi ve karakterize edilmeleri.

CEAC554 - Elektrokimyasal Yöntemler: Temelleri ve Uygulamaları (3 + 0) 5

Genel elektrokimyasal kavramlar, elektroanaliz, elektrokimyaya giriş, denge ölçümleri, potensiyometre, voltametre, kulommetre, kronoamperometre, polarografi, disk elektrotu, elektron transfer hız sabitleri, spektroelektrokimya, elektrokimyasal ESR spektrometresi, empedans, elektrot hazırlama yöntemleri, yüzey temizleme, elektrot yapımı, referans

CEAC555 - Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (3 + 0) 5

Elektronik ve optoelektronikler için organik malzemeler, iletken ve yarı iletken polimerler, organik alan-etki transistörleri, malzemelerde elektron taşınımı, p- ve n-tipi polimerler, organik küçük moleküller, organik ışık saçan diyotlar (LEDler), ışık saçım mekanizması, malzemelerde elektron ve boşluk taşınımı, ışıyan malzemeler, organik elektroni

CEAC556 - Nanomalzemeler, Nanoteknolojiler ve Tasarım (3 + 0) 5

Nanoyapı çeşitleri hakkında temel bilgi; sentez ve karakterizasyon teknikleri, nano ölçekte kazanılan özellikler, nanobilimin ve nanoteknoloji uygulamaları.

CEAC557 - İletken Polimerler (3 + 0) 5

İletken polimerlerin keşfi ve gelişimi, polimerizasyon teknikleri, kimyasal polimerizasyon, elektropolimerizasyon, iletken polimer sınıfları, poliasetilenler, polianilinler, politiyofenler, polikarbazoller, poliflorenler, vb ve bunların türevleri, yapı-özellik ilişkileri, yalıtkan-metal geçişi, iletken polimerlerde metalik hal, band aralığı, iletke

CEAC571 - Membran Bilimi ve Prosesleri (3 + 0) 5

Temel konseptler ve membran bilimi tanımları, membran malzemeleri, karakterizasyon, taşınım teorisi, kirlenme ve konsantrasyon polarizasyon, membran ayrışma süreçleri, iyon değişim membran süreçleri, enerji üreten süreçler ve yakıt hücreleri

CEAC572 - Elektromembran Prosesler (3 + 0) 5

Temel konseptler ve iyon değişim membran bilimi tanımları, malzemeler, karakterizasyon, elektrokimyasal ve termodinamik temeller, enerji dönüşüm teknolojileri, süreç ve ekipman tasarımı.

CEAC577 - Petrol Rafineri Mühendisliği (3 + 0) 5

Petrol rafinerisi ve petrokimya endüstrilerine giriş, buhar kraking ve olefin üretimi, olefin üretimi için gelişen yeni teknolojiler (metanolden olefinler (mto), kısmi oksidasyon , dehidrojenasyon, metatez gibi), katalitik reforming and aromatikler (btx) üretimi, c8 aromatikleri, aromatiklerin piroliz benzininden ve diğer kaynaklardan eldesi, küçü

CEAC578 - Endüstriyel Tesis Yatırımları (3 + 0) 5

Yatırım projesi fikri oluşturulması, proje gerekçesi ve yapılabilirliğinin ortaya konulması, konsept tasarım, temel tasarım ve detay tasarım seviyeleri, değişik mühendislik dallarının tesis tasarımında rolleri, proje fizibilitesi yapılması, yatırımlarda yasal süreçler ve izinler, proje yönetimi, planlama (takvim, maliyet, performans, riskler), fina

CMPE521 - İleri Çoklu Ortam Sistemleri (3 + 0) 5

Çoklu ortam sistemlerinin yazılım ve donanım gereksinimleri, çoklu ortam veri türleri (sayısal ses, video, resim), resim ve video sıkıştırma teknikleri, çoklu ortam haberleşme sistemleri, içerik tabanlı çoklu ortam erişimi, mobil çoklu ortam uygulamaları.

CMPE524 - İleri Algoritma (3 + 0) 5

Algoritma dizaynı ve analizi, O?notasyonu, parçala?çöz algoritması, olasılık analiz ve rastgele algoritmalar, dinamik programlama, fırsatçı algoritmalar, alt sınır teoremi, sıralama ve arama algoritmalarının karmaşıklıkları, grafik algoritmaları, NP-zor ve NP-tamam (NPC) problemler, başlıca NPC problemleri, NPC ye problem sağlama, bazı dizgi işleme

CMPE525 - Nesneye Yönelik Tasarım ve Programlama (3 + 0) 5

Nesne-yönelimli düşünme, soyutlama, nesneye-yönelik analiz ve tasarım kavramları ve tasarım kalıpları, tümleşik modelleme dili (TMD): giriş, modellemenin rolü, modeller ve görünümler, temel diyagramlar, temel elementler, sıralama, sınıf ve paket diyagramları, geliştirme yaşam döngüsü, Java ve TMD: sorumluluk güdümlü tasarım ve CRC Kart, sınıflar, m

CMPE531 - İleri İşletim Sistemleri (0 + 0) 5

İşlem zamanlamada gelişmiş konular, çok işlemcili ve gerçek zamanlı zamanlama, eş-zamanlı programlama temelleri, işlem içi iletişimine genel bakış, semaforlar ve monitörler, senkronizasyon ve iletişim, hata toleransı, işletim sistemleri konusunda güncel gelişmeler.

CMPE532 - İleri Bilgisayar Mimarileri (3 + 0) 5

Bilgisayar tasarımının temel prensipleri, komut kümelerinin prensipleri ve örnekler, ileri seviyede ardışık hesaplamalar ve paralelleştirme, hafıza hiyerarşisi yapısı, depolama sistemleri.

CMPE533 - Bilgisayar ve Ağ Güvenliği (3 + 0) 5

Kripto teknikleri ve algoritmaları, açık anahtar kriptolaması, özet fonksiyonları, sayısal imzalar, yetkilendirme, ağ güvenliği, işletim sistemleri güvenliği (Unix ve Windows), Bell-LaPadulla modeli, yazılım ve veri tabanı güvenliği, anahtar oluşturma, web güvenliği.

CMPE535 - Siber Güvenlik (3 + 0) 5

Siber uzay ve siber güvenlikle ilgili temel kavramlar, siber suç, bilişim hukuku, bilgisayar hukuku ve siber hukuk, adli soruşturma ve bilgisayar, bilgi güvenliği ve kontrolü, bilgisayar ve ağ güvenliği, siber savaş, siber güvenlikte uluslararası standartlar.

CMPE536 - İleri Düzey Ağ Tabanlı Programlama (3 + 0) 5

Temel ağ konsepti, ders içeriklerinin uygulanacağı programlama dili hakkında genel bilgilendirme, izlek ve çoklu izlek, kuraldışı durumlar, soket, web soketleri, veri akışımları, dosya akışımları, hafıza girdi/çıktı akışımları, nesne akışımları, istemci ve sunucu tarafı ağ programlama, HTTP ağı, mesaj kuyruğu, senktron ve asenkron iletişim.

CMPE537 - Dağıtık Hesaplama (3 + 0) 5

Temel ?dağıtık hesaplama? konsepti ve prensiplerine giriş, hesaplama paradigması, protokoller, API, soket, çoğa gönderim, uzak metod çağırma (Remote Method Invocation (RMI)), CORBA, IDL, applet, servlet, CGI, REST, SOAP, MPI.

CMPE538 - İleri Bilgisayar Ağları (3 + 0) 5

TCP/IP bilgisayar ağlarında ileri teknik konular, yönlendirme prensipleri ve mekanizmaları, kablosuz bilgisayar ağları, çoklu ortam ağları, ağ güvenliği, ağ yönetimi.

CMPE543 - Büyük Veri Çözümlemeleri (3 + 0) 5

Servis olarak altyapı (IaaS), Hadoop çerçevesi, hive altyapısı, veri görselleştirme, MapReduce modeli, NoSQL veritabanları, geniş ölçekli veri iş akışları, sınıflandırma, R kullanımı.

CMPE562 - Çok Erkinli Sistemler (3 + 0) 5

Erkin paradigması, soyut erkin mimarileri, akıllı erkinlerin tasarımı, erkin işbirliği, ihale sistemleri, müzakere, tartışma, etkileşim dilleri ve protokolleri, dağıtık problem çözme, koordinasyon, çok erkinli sistem uygulamaları.

CMPE563 - Bilgi Erişimi (3 + 0) 5

Organizasyon, bilgi arama ve erişim; metin sınıflandırma, indeksleme ve içerik analizi, yapısal olmayan verilerin modelleri, erişim ve sınıflandırma şemaları, arama tekniklerinin ve ilişkin arama motorlarının analizi, yapısal özellikleri ve değerlendirmesi.

CMPE564 - Doğal Hesaplama (3 + 0) 5

Tarama yoluyla problem çözme, tepe tırmanma, tavlam benzetimi, yapay sinir ağları, genetik algoritmalar, sürü zekası (karınca kolonileri, parçacık sürü optimizasyonu) ve yapay bağışıklık sistemleri.

CMPE565 - Makine Öğrenmesi (3 + 0) 5

Kavram öğrenmesi, karar ağaçları öğrenmesi, yapay sinir ağları, hipotezleri değerlendirme, Bayes öğrenmesi, bilişimsel öğrenme kuramı, durum-tabanlı öğrenme, genetik algoritmalar, analitik öğrenme, pekiştirme ile öğrenme.

CMPE566 - İleri Veri Madenciliği (3 + 0) 5

Veri madenciliğine giriş, girdi elemanları, veri işleme (temizleme, ekleme, boyut azaltma), veri madenciliği ve OLAP, veri madenciliği algoritmaları, güvenirlik, basit sınıflandırma algoritmaları (karar ağaçları) ve ileri örüntü madenciliği, ileri sınıflandırma konuları, veri madenciliği uygulamaları.

CMPE567 - Semantik Web Programlama (3 + 0) 5

XML, kaynak tanımlama dili, web ontoloji dili, ontolojiler ve kuralları, sorgulama dilleri-SPARQL, ontoloji mühendisliği, semantik web uygulamaları ve servisleri.

CMPE568 - İleri Yapay Zeka (3 + 0) 5

Zeki erkinle, arama yolu ile problem çözme, yönlendirilmiş/yönlendirilmemiş arama metodları, keşfetme, kural doyumu, bilgi ve çıkarım, birinci seviye mantık ve çıkarım, makina öğrenmesi, seçimli konular: sinir ağları, doğal hesaplama.

CMPE571 - Biometrik Tanıma ve Kimlik Doğrulama Sistemleri (3 + 0) 5

Biyometrik kimlik tanıma ve doğrulama, biyometrik sistemlerde performans hesaplamaları, parmak izi tanıma, yüz tanıma, iris ve retina tabanlı tanıma sistemleri, el geometrisine ve DNA?ya dayalı kimlik tanıma sistemleri, çoklu kimlik tanıma sistemleri, biyometrik sistemlerle ilgili standardlar

CMPE575 - Paralel ve Öbek Hesaplama (3 + 0) 5

Paralel hesaplama modelleri ? mimariye bağımlılık, hesaplama ve iletişim maliyetleri arasındaki denge, paralel hesaplamalarda başarım kriterleri ? hesaplama karmaşıklığı, paralel hesaplama teknikleri ? böl ve keşfet, parçalama ve boru hatlama, sıralama, arama ve matris hesaplamaları için paralel algoritmalar, paralel programlama için MPI ve OpenMP

CMPE578 - Sızma Testleri (3 + 0) 5

Sızma testi kavramı, sızma testlerinde etik hususlar, sızma testi altyapısının hazırlanması, sızma testi ile ilgili yasal hususlar, port tarama, açıklık tarama, sömürme, parola saldırıları, web uygulamalarında sızma testleri, kablosuz ağlarda sızma testleri, test sonuçlarının raporlanması.

CMPE579 - Internetwork Teknolojilerindeki Güncel Eğilimler (3 + 0) 5

Internet teknolojileri ve standartları konusunda çalışma yapan kuruluşların ve organizanyonların tarihçelerine bakış, açık ve tescilli standartlar, yaygın kullanımda olan ve kabul görmüş teknolojiler ve teknikler, geliştirilmekte olan son teknolojiler, geliştirilmekte olan son teknikler, bunların durumları, üzerinde çalışma yapan guruplarla iligili

EE310 - RF ve Mikrodalga Mühendisliği (3 + 2) 6

RF ve mikrodalga sistemlerine giriş; iletim hattı ve dalga kılavuzlarının çözümlemesi; Smith abağı; saçılım parametreleri ve eşleme devreleri, Smith abağı kullanarak LC devreler, tek ve çift saplama ayarlama; RF ve mikrodalga pasif bileşenleri, filtre ve bunların sistem parametreleri; RF ve mikrodalga devrelerin baskı devre kartı ile gerçekleştiri

EE503 - Doğrusal Sistemler Teorisi (3 + 0) 5

Doğrusal cebir kavramlarının tekrarı, doğrusal sistem gösterimleri, çözümlerin varlığına ilişkin incelemeler, temel (kanonik) biçimler, denetleç tasarımları, gözlemleyici tasarımları, çok girdili çok çıktılı sistemlere giriş.

EE504 - Sistem Analizine Giriş (3 + 0) 5

Doğrusal cebir kavramlarının tekrarı, doğrusal sistem gösterimleri, sürekli ve ayrık zamanda sistemler, durum uzayında gerçekleştirim, analiz yöntemleri: frekans tanım alanı, Laplace tanım alanı ve z-tanım alanı, doğrusal sistemlerin çözümleri; bu yöntemlerin MATLAB gibi bir sayısal analiz ortamında uygulanması.

EE505 - Yapay Sinir Ağları ve Uygulamaları (3 + 0) 5

Temel sinir biyolojisi, sinir ağı mimarileri ve öğrenme algoritmaları, yapay sinir ağ uygulamaları, McCulloch Pitts nöronları, tek katlı pörseptran, çok katlı pörseptran, radyal taban fonksiyonlu ağlar, Kohonen kendini örgütleyen eşlemlemeler, öğrenen vektörel nicemleme.

EE506 - Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinde Sayısal Yöntemler (3 + 0) 5

Kök bulma ve sayısal entegrasyon, sabit ve kayar noktalı işlemler ve hata standartları, tek ve çok boyutlu iç ve dış değerleme, sayısal optimizasyon teknikleri, en az karesel değerler yöntemleri, istatistiksel (Monte-Carlo) yöntemler, doğrusal dönüşümlerde sayısal yaklaşımlar (Karhunen-Loeve, ayrık Fourier dönüşümü).

EE519 - Konuşma İşleme ve Uygulamaları (3 + 0) 5

Konuşma işaretinin temel özellikleri; zaman-bölgesi ve frekans-bölgesi konuşma işleme teknikleri; konuşma kodlama yöntemleri; konuşma işleme uygulamaları, konuşma tanıma, konuşma sentezleme, konuşmacı doğrulama.

EE525 - Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri ile Gömülü Sistem Tasarımı (3 + 0) 5

Verilog dilinin yapıları, birleşimsel ve ardışık devreler için davranışsal modeller; mantık, yazmaç aktarım ve yüksek seviyede birleşimsel ve ardışık devrelerin sentezi; veriyolu denetleyicileri; programlanır mantık ve depolama cihazları, temel sayısal sinyal işleme uygulamaları için donanım tanımlama dili mimarileri.

EE531 - Antenler ve Radyo Dalga Yayılımı (3 + 0) 5

Elektromanyetik dalgaların özellikleri; temel antenler ve parametreleri; dizi teorisi, genişbantlı, açıklık, mikroşerit antenler ve anten tasarım konuları; yayılım mekanizması; yerküre üzerinde dalga yayılımı, atmosferde, uzayda, kentsel ve kapalı alanlarda elektromanyetik dalgalar; antenler ve yayılım için bilgisayar destekli tasarımı.

EE533 - Kablosuz Ağlar (3 + 0) 5

Kablosuz ağlarda planlama, kapasite ve sinyal-girişim oranı (SIR), hareketlilik ve güç yönetimi; kablosuz ağlarda güvenlik; gezgin veri ağları, "ad hoc" ağlar, IEEE 802;11 ve WLAN, ATM ve HIPERLAN; WPAN, Wi Fi, Bluetooth ve HomeRF; kablosuz ağlarda girişim problemleri, kablosuz yer tespit ve lokalizayon sistemleri.

EE539 - Optik Haberleşme (3 + 0) 5

Optik lif yapıları, dalga kılavuzlama ve üretim, zayıflama, sinyal bozulması, kip bağlaşımı, LED ve LASERler, güç bağlaştırma, fotoalgılayıcılar, optik alıcılar, noktadan noktaya bağlar, hat kodlama, evre uyumlu optik sistemler, fotonik anahtarlama, kılavuzsuz optik haberleşme sistemleri.

EE542 - Elektronik Harp Sistemleri (3 + 0) 5

Elektronik harp (EH) bileşenleri, radar ve sensör sistemlerinin çalışma prensipleri, temel silah sistemleri, elektronik destek (ED) sistemleri, elektronik karşı tedbir (EKT), elektronik karşı karşı tedbir (EKKT) sistemleri, mevcut ve gelecekteki EH teknolojileri.

EE543 - Haberleşme Ağı Tasarımı (3 + 0) 5

Petri ağlarına ve renkli Petri ağlarına giriş; Omnet++? a giriş; kısıt yönetimi, verimlilik, görev zamanlama ve kaynak ayrımı; ağ mimarisi ve topolojileri; OSI ve TCP/IP referans modelleri.

EE545 - Radar Sinyal İşleme (3 + 0) 5

Radar çalışma prensipleri ve temel parametreleri; radar sinyal ve dalga formları; MTI, darbe Doppler ve SAR gibi farklı radar operasyonlarının analizi; bilgisayar araçlarının kullanımı, güncel ve gelecekte önemli olabilecek radar konuları.

EE551 - Güç İletim Hatları Mühendisliği (3 + 0) 5

İletim hattı planlama, yıldırımdan koruma, birer sistem bileşeni olarak hava hatları, topraklama, hava hattı sisteminin mekanik tasarımı, iletkenlerin seçimi, izolatörler, hava hattı teçhizatı, iletken titreşimleri, hava hattı mesnetleri, temeller, sehim ve gerilme hesapları, güzergah seçimi, inşa.

EE553 - Elektrik Makinalarının Dinamiği (3 + 0) 5

Magnetik devreler, MMK, akı dağılımı, döndürme momenti ve endüklenen gerilim, Park denklemleri, transformatörlerin, DA, endüksiyon, senkron makinaların ve PMSM?lerin modellenmesi, DA motor sürücüleri, senkron generatör geçici rejim davranışları, endüksiyon makinalarda dengesiz durum, tek fazlı asenkron motorlar, asenkron motor sürücüleri.

EE571 - Sayısal Sinyal Analizi (3 + 0) 5

Sinyal işleme için matemetik metodları, spektrum kestirimi, kesikli Karhunen-Loeve dönüşümü, gürültü içindeki bir sinyalin ayırt edilmesi, çoklu sinyal sınıflandırma (MUSIC), en küçük ortalama karesel algoritması, sınıflandırma sistemleri, Kalman süzgeçler.

EE572 - Haberleşme ve Sinyal İşleme Uygulamaları (3 + 0) 5

Haberleşme ve sinyal işleme uygulamaları gezgin/radyo haberleşmesi ve sinyal işleme teknikleri, enformasyon/haberleşme sistemleri, radyo iletim sistemleri, radar ve enformasyon sistemlerine yönelik sinyal işleme teknikleri, elektronik istihbarat gibi alanlardan seçme başlıklar.

EE573 - Bilgisayarla Görme (3 + 0) 5

İnsanın görmesi, geometrik kamera modelleri, imge bölütleme, nesne tanıma, video sinyalleri ve standartları, görme sistem tasarımı, bilgisayarla görme ve sayısal video uygulamaları.

EE574 - İleri Mühendislik Elektromanyetiği (3 + 0) 5

Temel kavram ve kuramlar; dalga denklemleri ve çözümü; dalgaların iletken ve dielektrik nesneler tarafından saçılması, ara kesitler ve saçılma genliği, radar denklemleri, Rayleigh saçılması, Born yaklaştırımı, fiziksel optik yaklaştırımı; integral denklemler; moment yöntemi; ters saçılma.

EE575 - RF Entegre Devre Tasarımı (3 + 0) 5

RF entegre devre tasarımı metotlarının temelleri; düşük gürültülü kuvvetlendiricileri, voltaj kontrollü osilatörleri, karıştırıcı ve güç kuvvetlendiricileri gibi yüksek frekanslı analog CMOS entegre devre tasarımı.

EE606 - Özel Konular (3 + 0) 5

O döneme ait ve o dönemle sınırlı kalmak üzere belirlenen bir ders içeriği.

IE502 - Doğrusal Programlama (3 + 0) 5

Simplex algoritması, doğrusal programlama, ikillik teorisi ve ekonomik anlamı, simplex, büyük-m, revize simplex, ikil-simplex yöntemleri, hassasiyet ve post-optimalite analizleri, doğrusal programlama için özel durumlar ve çözüm yaklaşımları.

IE503 - Sistem Analizi ve Tasarımı (3 + 0) 5

Sistem mimarisi, gereksinim analizi, modelleme, kullanıcı ara yüzü tasarımı, proje planlaması ve yönetimi.

IE504 - Sistem Simülasyonu (3 + 0) 5

Dinamik sistem modelleri ve simülasyonu, simülasyonda istatistiksel yöntemler, gerçek dinamik sistemlerin Monte-Carlo simülasyonu.

IE506 - Kesikli Programlama (3 + 0) 5

Teori, hesaplama, endüstriyel çalışmalara deterministik modellerin uygulanması, tamsayılı programlama, karmaşık tamsayılı programlama, 1-0 programlama, knapsack problemi, dal sınır algortiması, Lagrange esnetmeleri, sezgisel algoritmalar, karar analizi, oyun teorisi, doğrusal olmayan tam sayılı programlama.

IE508 - Stokastik Süreçler (3 + 0) 5

Stokastik süreçlerin tanımı ve sınıflandırılması, Poisson, yenileme, Markov gibi özel stokastik süreçleri ve bu gibi süreçlerin güvenilirlik ve envanter uygulamaları.

IE509 - Üretim Sistemleri (3 + 0) 5

Organizasyonel sistemlerde üretim yönetimi ve kontrol, farklı yaklaşımlarla malzeme yönetimi, master planlama ve üretim planlama kavramları, tümleşik planlama, parti miktarı belirleme, imalat sistemlerinde çizelgeleme, hizmet sistemlerinde çizelgeleme: tasarım ve uyarlama, malzeme-ihtiyaç-planlama (MRP) ve tam-zamanında-üretim (JIT) uygulama kıyasl

IE510 - Şebeke Modelleri (3 + 0) 5

Akış problemleri, özel amaçlı algoritmalar, sevkiyat modelleri için gelişmiş yöntemler, maksimum akış problemi için teori, algoritma ve uygulamalar, en kısa patika, minimum maliyet akış modelleri, şebeke simplex yöntemi, çok-ürünlü akış problemleri, genelleştirilmiş şebeke modeli, şebeke modellerinin üretim planlama uygulamaları, gezgin satıcı prob

IE511 - Sezgisel Yöntemler (3 + 0) 5

Optimizasyon amaçlı sezgisel yaklaşımlar ve çeşitli uygulama alanları, karmaşık optimizasyon problemleri ve sezgisel yöntemlerle çözüm stratejileri, sezgisel çözüm arama yöntemleri, benzetimli tavlama, tabu arama yapı, algoritmalar ve uygulama, yapay sinir ağları yapı, algoritmalar ve uygulama, tam sayılı ve sürekli uygulamalar.

IE512 - Çalışma Alanı Çevre Düzenlemesi (3 + 0) 5

Uygulamalı antropometri, çalışma alanı tasarımı, oturma tasarımı, görsel çevre, gürültü, çevre sıcaklığı, kimyasal maddeler, fiziki çalışma ve elle malzeme taşıma, tasarım için niosh yaklaşımı ve yük kaldırma görevlerinin değerlendirilmesi, biyomekanik, titreşim ve hız kazanma.

IE513 - Stratejik Planlama (3 + 0) 5

İleri yönetim konuları, firmaların görev ve amaçlarına ulaşabilmesini sağlayan formülasyon, uygulama ve değerlendirme işlemleri, stratejik yönetimin metod ve teknikleri, stratejik seçim ve karar verme, süreç yapısının stratejik uyarlanması ve planlama türü, stratejileri gözden geçirme, yeni bir araç olan kurumsal karne aracı kullanılarak değerlendi

IE514 - Karar Destek Sistemleri (3 + 0) 5

Karar destek sistemleri ve iş zekası kavramları, karar destek sistemleri ve iş zekası, karar verme, sistem modellemesi ve analizi, veri ambarı, veri görselleştirme, veri, yazı ve web madenciliği, yapay sinir ağları, iş performans yönetimi, etkileşimli ve bilgisayar destekli teknolojiler, grup karar destek sistemleri, bilgi yönetim sistemleri, yapay

IE515 - Çok Ölçütlü Karar Verme (3 + 0) 5

Karar vermeye giriş, belirsizlik ve risk altında karar verme, karar ağaçları, karar problemlerinin yapılandırılması, çok ölçütlü karar verme yöntemleri, temel yöntemler, etkileşimli yöntemler, electre yaklaşım, üstünlüğe dayalı yöntemler, pareto analizi, değer-fayda temelli yöntemler, hedef programlama ve uygulamaları.

IE516 - E-İş (3 + 0) 5

Stratejik seçim ve karar verme, süreç yapısının stratejik uyarlanması ve planlama türü, stratejileri gözden geçirme, yeni bir araç olan kurumsal karne aracı kullanılarak değerlendirme ve kontrol.

IE517 - Müşteri İlişkileri Yönetimi (3 + 0) 5

Operasyonel, analitik ve işbirlikçi müşteri ilişkileri yönetimi analizi, operasyonel CRM, analitik ve işbirlikçi CRM?e bağlantısı, müşterilerle ilişki kurmanın ve sürdürmenin önemi, müşteri sadakati, müşteri değeri ve karlılığı analizi, bireysel müşterilerle efektif ilişkilerin sağlanmasında teknolojinin kullanım olanaklarının araştırılması, CRM sü

IE518 - Mühendislik Tasarım Ekonomisi (3 + 0) 5

Yatırım projeleri ve akış diyagramları, faiz ve denklik, yatırım değerlendirme teknikleri, enflasyonist ortamda yatırım değerlendirme, çeşitli deterministik anapara bütçeleme modelleri (lineer programlama modelleri, kesikli modeller, dynamic modeller, çok kriterli optimizasyon modelleri), kazanç teorisi, risk altında yatırım değerlendirme teknikler

IE519 - Tahmin (3 + 0) 5

Genel tahmin metot ve teknikleri; dinamik Bayesian modellemesi; metodolojik tahmin ve analiz; varyans öğrenme; tahmin izleme ve uygulamaları; zaman serisi analizi ve tahmin; hareketli ortalamalar; arma modelleri için tahmin; arma modelleri; mevsimsel ve mevsimsel olmayan Box-Jenkins modelleri; Winter?ın üstsel yumuşatması; çözümleme modelleri; diğe

IE520 - Lojistik ve Envanter Sistemleri (3 + 0) 5

Büyük ölçekli imalat ve iş çevrelerinde lojistik için gereksinimleri belirlemek, lojistik performansı ve fiyat kontrolü, üretim sistem tasarımında lojistik kavramı; tedarik kavramına bir bakış, malzeme alınması, fiziki dağılım, satış sonrası servisler; paketleme imkanları, tamir, bakım ve lojistikte otomasyon; envanter kavramı ve envanter fiyatları

IE521 - Yönetim Bilgi Sistemlerinde İlerlemeler (3 + 0) 5

Bilgi sistemlerini ileri konuları, bilgi sistemleri teknolojisi, bilgi teknolojileri geliştirilmesi ve bilgi sistemleri yönetimi, yeni uygulamalar ve kullanılabilecek yöntemler.

ISE501 - Bilgi Teknolojileri Hizmetlerinde Temeller (3 + 0) 5

Bilişim altyapısı özeti; BT hizmetlerine giriş: olay ve hata yönetimi; sorun yönetimi; değişiklik yönetimi; konfigürasyon yönetimi; varlık yönetimi (envanter ve yazılım dağıtımı); performans ve kapasite yönetimi; güvenlik yönetimi; ağ yönetimi; depolama yönetimi; işyükü yönetimi; yedekleme ve geri alma yönetimi; son kullanıcı hizmetleri

ISE502 - Kurumsal Yönetim ve Değişim (3 + 0) 5

Kurumsal davranış ve yönetim; kişilik ve öğrenme; algılama, atıf ve diğerlerinin kararı; iş motivasyonu teorileri; uygulamada motivasyon; gruplar ve takım çalışması, liderlik; iletişim; karar verme; anlaşmazlık ve stres; kurumsal yapı; değişim yönetimi ilkeleri: sponsorluk, planlama, ölçme, sözleşme (yükümlülük), destek yapıları; değişim yönetimi s

ISE507 - Mobil Uygulama Geliştirme (3 + 0) 5

Mobil cihazlar, mobil platformlar, mobil işletim sistemleri, mobil uygulama geliştirme, mobil cihazlarda arayüz tasarımı, mobil cihazlarda veri depolama, harita ve konum tabanlı uygulamalar, arkaplan servisler, telefon ve kısa mesaj servisleri, sensörler.

ISE512 - BT Portföy Yönetimi ve BT Standartları (3 + 0) 5

Entegre proje yaşamı süreçleri (onay, tanımlama ve planlama, uygulama, yönetim ve takip, denetim ve iyileştirme); BT projelerini önceliklendirme; kaynak atama; risk ve maliyetlerin yönetimi; denetim ve yönetişim; yatırımın geri dönüşüne yönelik standart ölçümler; ITIL, COBIT, Val IT, Sarbanes Oxley ve ilgili IEEE ve ISO standartları.

ISE513 - Sistem Entegrasyonu (3 + 0) 5

Bilgi sistemleri entegrasyonu; farklı bilgisayarlı sistemlerin fiziksel ve fonksiyonel olarak birlikte çalışabilirlikleri; sistem entegrasyonuna yönelik kullanılaran araç, teknoloji ve yöntemlerin analizi ve uygulamaları.

ISE514 - Bulut Bilişim (3 + 0) 5

Bulut bilişimin temelleri, bulut bilişimin iş dünyası için önemi, bulut bilişimin avantajları, bulut bilişimin unsurları, bulut bilişimin teknik temeli, bulutta veri yönetimi, standartlar, bulut servislerinin yönetimi ve güvenliği, sanallaştırma, hizmet tabanlı mimari, bulut ortamının yönetimi.

ISE515 - Süreç Analizi ve İyileştirme (3 + 0) 5

İş süreç kavramları, süreç değişim sürücüleri, iş süreç planlaması, iş süreç stratejisi, iş kuralı analizi, süreç değerlendirmesi, iş süreç analizi, süreç iyileştirme yaklaşımları, altı Sigma, süreç yapılandırması, teknoloji olanaklarına genel bakış.

ISE516 - İş Süreci Yönetimi (3 + 0) 5

Bu dersin amacı, iş süreci yönetiminin (BPM) temel kavramlarını ve iş süreç yönetiminin, ihtiyaçları sürekli değişen ortamlarda nasıl kullanılacağını öğretmektir.

ISE542 - BT Güvenliği (3 + 0) 5

Bilgi teknolojileri güvenliğine giriş. Güvenlik planları, güvenlik politikaları. Güvenlik modelleri: TCSEC, Common Criteri, ISE/IEC 27000, CIBIT, ITIL. Güvenlik risk değerlendirmesi ve yönetimi. Güvenlik çözümleri. BT hizmetleri ve güvenlik. Personel güvenliği. BT güvenliğinde etik.

ISE543 - Internet Güvenliği ve Meşru Haklama (3 + 0) 5

Veri şifreleme teknik ve algoritmaları, açık anahtarlı şifreleme, hashing fonksiyonları, sayısal imzalama, kimlik denetimi, ağ güvenliği, web Güvenliği, sistem güvenliği, davetsiz misafir, virüsler, güvenlik duvarları; algoritma ve veri güvenliği araçları; meşru haklama.

ISE552 - E-Ticaret - Bir Yönetimsel Perspektif (3 + 0) 5

E-iş ve e-ticarete giriş, elektronik pazar yerleri, e-ticaretin teknik bakış açıları ve altyapısı, e-ticaret iş modelleri, şu anki teknolojik durum, çevrimiçi pazarlama, e-ticarette yasal çevre, e-ticarette mali çevre; fırsat veren teknoloji ve standartlara giriş; e-ticaret için iş-akış sitemleri; şu anki B2B e-ticaret çatıları: açık internetten al

ISE553 - Sağlık Hizmetinde Bilişim Teknolojileri (3 + 0) 5

Sağlık hizmetlerinde veri yönetimi; kişisel sağlık kaydı; sağlık istatistikleri, biyomedikal araştırma ve kalite yönetimi; sağlık hizmetlerinin organizasyonu ve dağıtımı; bilgi teknolojileri ve sistemleri.

ISE554 - E-Devlette BT Stratejileri (3 + 0) 5

e-devletin teorik altyapısı, e-devletin kullanımı: yerel ve global; e-devlet sistemlerinin gerçeklenmesinde teknik ve organizasyonel yaklaşımlar ve sosyoteknolojik metodolojiler; kurumsal mimariler, referans modeller ve çerçeve yapılar: Zachman, TOGAF, MoDAF ve DoDAF; birlikte çalışabilirlik standartları: yerel profil ile karşılaştırmalı eGIF, EIF,

ISE555 - BT Ekonomisi (3 + 0) 5

Ekonomi ve muhasebenin temelleri; stratejik karar verme; dış kaynak kullanımı; proje değerlendirme teknikleri; BT operasyonel bütçesi: SaaS, fiyatlandırma modelleri; hizmet ekonomisi; maliyet takip ve yönetimi; BT harcamaları ve kadrosuna yönelik gösterge ve ölçümler; performans değerlendirmesi.

ISE563 - Uygulama Yönetimi (3 + 0) 5

Uygulama ve servis yönetimine giriş; servis kalitesi (QoS), ITIL ve COBIT, olay yönetimi; sorun yönetimi; konfigürasyon yönetimi; değişiklik yönetimi; versiyon yönetimi; hizmet yönetimi; mali yönetim; kapasite yönetimi; BT servislerinin devamlılık ve kullanılabilirlik yönetimi; güvenlik yönetimi; uygulama servis sağlayıcıları.

ISE564 - Bilgi Teknolojileri Mimarisi ve Danışmanlığı (3 + 0) 5

İş hedefleri ile bilgi teknolojilerinin girişimlerinin uyumu; verimlilik ve bilgi teknolojileri altyapısının etkinliği; kurumsal mimari; büyük ölçekli yazılım sistemi geliştime; ürün alternatifleri analizi; sistem entegrasyonu; etik ve mesleki gösterim.

MATE506 - İleri Mikroskopi Teknikleri (3 + 0) 5

Taramalı electron mikroskobu ve farklı kullanm şekilleri, SEM içinde X-ışını oluşuımu, EDS, WDS, stereoloji, istatistiksel analiz, dijital görüntüleme ve görüntü analizinin temelleri, yapısal aşamalı değişmlerin ölçümü, tane büyüklüğü, partikül analizi, boyut ve şekil analizi, ara-mesafe ölçümü, yapı-özellik ilişkileri.

MATE541 - İleri Cam Bilimi ve Teknolojisi (3 + 0) 5

Çekirdeklenme, Kristal Büyüme, Cam oluşumu, Seramik Tozlarının Eritilmesi, Camların Yapısı, Cam Oluşumunda Ağdalık, Yoğunluk, Termal Genleşme, Mekanik Özellikler, Optik Özellikler

MATE585 - Malzeme ve Yöntem Seçimi ve Dizayn Problemleri (3 + 0) 5

Tasarım Prosesi Adımları; Tasarım Prensipleri; Bilgisayar Destekli Çizim; Çakışık Tasarım Mühendisliği; Yaratıcılık ve Problem Çözme; Karar Teorisi; Bilgisayarla Modelleme ve Simülasyon; Optimizasyon; Tasarım için Bilgi ve Birikim Kaynakları; Malzeme Seçimi Metotları; Prosesler ve Proses Seçimi; Malzemelerin Etkileşimi; Üretim için Tarasım; Risk

MATH521 - Sayısal Analiz I (3 + 0) 5

Matris ve vektör normları, hata analizi, lineer denklem sistemlerinin çözümü: Gauss eliminasyonu ve LU ayrışımı, kondisyon sayısı, kararlılık analizi ve hesaplama karmaşıklığı; en küçük kareler problemleri: tekil değer ayrışımı, QR algoritması, kararlılık analizi; matris özdeğer problemleri; lineer sistemler için yinelemeli yöntemler: Jacobi, Gauss

MATH522 - Sayısal Analiz II (3 + 0) 5

Lineer olmayan denklemler ve denklem sistemleri için yinelemeli yöntemler, interpolasyon ve yaklaştırım: polinom, trigonometrik ve spline interpolasyonu; en küçük kareler ve minimax yaklaştırımı; sayısal türev ve integrasyon: Newton-Cotes, Gauss, Romberg yöntemleri, ekstrapolasyon, hata analizi.

MATH524 - Kısmi Diferansiyel Denklemler İçin Sonlu Fark Metodları (3 + 0) 5

Sonlu fark metodu, parabolik denklemler: açık ve kapalı metotlar, Richardson, Dufort-Frankel ve Crank-Nicolson yöntemleri; hiperbolik denklemler: Lax-Wendroff, Crank-Nicolson, kutu ve leap-frog yöntemleri; eliptik denklemler: kısmi diferansiyel denklemlerin sonlu fark metotları ile sayısal çözümlerinde tutarlılık, kararlılık ve yakınsaklık.

MATH542 - Cebirsel Sayılar Kuramı (3 + 0) 5

Tamsayı, norm ve iz fonksiyonları, diskriminant, cebirsel sayılar, kuadratik sayı cismi, Dedekind bölgesi, değerleme, Dedekind bölgesinin genişlemesinde çatallanma, different, Galois genişlemesinde çatallanma, kuadratik sayı cisimlerinde çatallanma ve aritmetik, kuadratik kalanlar kuralı, siklotomik sayı cisimlerinde çatallanma, abelyen genişlemele

MATH543 - Grup Teori I (3 + 0) 5

Temel düzey grup teorinin tekrarı, matris grupları, bir grubun normal kapanışı ve çekirdeği, kümeler üzerinde grup etkisi, permütasyon gruplarının wreath çarpımı, bir grubun ayrıştırılması, seriler ve bileşim serileri, zincir koşulları, bazı basit gruplar, Sylow teoremleri, projektif özel lineer grupların basitliği, çözülebilir ve nilpotent gruplar

MATH545 - Kimlik Denetimini Sağlayan Kriptografik Algoritmalara Giriş (3 + 0) 5

Kriptografinin temelleri, blok tipi algoritmalar, DES, AES yarışması, kimlik denetimi, kullanım modları, kriptografik özet fonksiyonlar, çakışma direnci, doğum günü atağı, Merkle Damgard yapısı, MD5, SHA-1, SHA-3 yarışması, Keccak, kimlik denetimi ve şifreleme, CAESAR yarışması, kriptanalizde başarı olasılıkları, LLR yöntemi, hipotez testi, rastgel

MATH546 - Galois Kuramı (3 + 0) 5

Cismin karakteristiği, Frobenius morfizmi, cisim genişlemeleri, cebirsel genişlemeler, primitif elemanlar, Galois genişlemeleri, otomorfizmalar, normal genişlemeler, ayrılabilir ve ayrılamaz genişlemeler, Galois kuramının temel teoremi, sonlu cisimler, siklotomik genişlemeler, norm ve iz gönderimleri, devirli genişlemeler, diskriminantlar, üçüncü v

MATH547 - Cebirsel Geometri (3 + 0) 5

Afin uzayları, Hilbert?in baz ve sıfırlama teoremleri, Zariski topoloji, indirgenemez kümeler, cebirsel varyeteler, eğriler, yüzeyler, balyalar, halkalı uzaylar, ön şema, afin şema, afin şemalar ve değişmeli halkalar arasındaki denklik, projektif varyeteler, boyut, tekil noktalar, bölenler, diferensiyeller.

MATH552 - Kompleks Analiz (3 + 0) 5

Analitik fonksiyonlar, konformal gönderimler, komleks integrasyon, harmonik fonksiyonlar, seriler ve çarpımda geliştirmeler, tam fonksiyonlar, analitik sürdürülebilirlik, cebirsel fonsiyonlar.

MATH555 - Bernstein Polinomları (3 + 0) 5

Düzgün süreklilik, düzgün yakınsaklık, Bernstein polinomları, Weierstrass yaklaşım teoremi, pozitif lineer operatörler, Popoviciu teoremi, Voronovskaya teoremi, eş zamanlı yaklaşım, şekil koruyucu özellikleri, De Casteljau algoritması, karmaşık Bernstein polinomları, Kantorovich polinomlar.

MATH556 - Uygulamalı Fonksiyonel Analiz (3 + 0) 5

Fonksiyonel analizin temel kavramları tekrarı, Hilbert uzayında kendine eş operatörlerin spektral teorisi, operatörlerin yarı-grupları ve evrim denklemlerine uygulamaları, Banach uzaylarında optimal kontrol. 

MATH557 - Fonksiyonel Analiz (3 + 0) 5

Kümeler ve eşlemeler, sayılabilir kümeler, metrik uzayları, tam metrik uzayları, Baire kategori teoremi, kompaktlık, bağlantılılık, normlu uzaylar, lineer topolojik uzaylar, Hilbert uzayları, Cauchy-Schwartz eşitsizliği, lineer operatörler, sınırlı ve sınırsız operatörler, ters operatörler; Hahn-Banach genişleme teoremi, açık eşleme ve kapalı grafi

MATH562 - Diferansiyel Denklemler Teorisi (3 + 0) 5

BDP: çözümlerin varlık ve tekliği, sürdürülebilirliği, parametreye bağlı olarak sürekliliği; lineer sistemler: sabit ve değişken katsayılı lineer homojen(olmayan) sistemler; periyodik katsayılı sistemlerin çözümlerinin yapısı, yüksek basamaktan lineer diferansiyel denklemler, Sturm teorisi, kararlılık: Lyapunov tipi kararlılık (Kararsızlık); Lyapun

MATH563 - Fark Denklemleri (3 + 0) 5

Fark analizi, birinci mertebeden lineer fark denklemi, ikinci mertebeden lineer fark denklemi, ayrık Sturm teorisi, Green fonksiyonu, ayrık Riccati denklemi, salınım teorisi, ayrık Sturm-Liouville özdeğer problemi, yüksek mertebeden lineer fark denklemleri, fark denklem sistemleri.

MATH564 - İmpalsif Diferansiyel Denklemler (3 + 0) 5

İmpalsif diferansiyel denklemlerin (İDD) genel tanımı, sabit zaman impalslı sistemler, değişken zaman impalslı sistemler, süreksiz dinamik sistemler, çözümlerin genel özellikleri, çözümlerin kararlılığı, eşlenik sistemler, Perron teoremi, İDD?e lineer Hamilton sistemleri, direk Lyapunov metod, periyodik ve hemen hemen periyodik İDD sistemler, homo

MATH565 - Zaman Skalasında Dinamik Sistemler (3 + 0) 5

Zaman skalasında diferensiyelleme, zaman skalasında integralleme, zaman skalasında birinci mertebeden lineer diferensiyel denklemler, başlangıç değer problemi, zaman skalasında üstel fonksiyonlar, zaman skalasında ikinci mertebeden lineer diferensiyel denklemler, sınır değer problemi, Green fonksiyonu, Sturm-Liouville özdeğer problemi.

MATH571 - Topoloji (3 + 0) 5

Topolojik uzaylar, homeomorfizmler ve homotopi, çarpım ve bölüm topolojileri, ayırma aksiyomları, kompaktlık, bağlantılılık, metrik uzaylar ve metriklenebilirlik, örtü uzayları, temel gruplar, Euler karakteristik, yüzeylerin sınıflandırılması, yüzeylerin homolojileri, geometri ve analize örnek basit uygulamalar.

MATH572 - Diferansiyellenebilir Çokkatlılar (3 + 0) 5

Topolojik çokkatlılar, diferansiyellenebilir çokkatlılar, teğet ve koteğet demetler, bir dönüşümün diferansiyeli, vektör alanları, altçokkatlılar, tensörler, diferansiyel formlar, bir çokkatlıların üzerinde yönlendirme, çokkatlılar üzerinde integral, Stokes teoremi.

MATH573 - Cebirsel Topoloji (3 + 0) 5

Temel grup, örtü uzayları, singüler homoloji, hücresel homoloji, simpleksel homoloji, kohomoloji, homoloji ve kohomoloji için evrensel katsayı teoremleri, Künneth formülü, kap çarpım ve çapraz çarpım.

MATH574 - Riemann Geometrisi (3 + 0) 5

Türevlenebilir manifoldların tekrarı, tensör alanları, Riemannian metrikler, Levi-Civita konveksiyonu, jeodezikler ve üstel gönderim, eğrilik tensörü, kesitsel eğrilik, Ricci tensör, sayısal eğrilik, Riemann altmanifoldları, Gauss ve Codazzi denklemleri.

MATH575 - Çokkatlılar Üzerinde Analiz (3 + 0) 5

Öklit uzayları, çokkatlılar, teğet uzayları, vektör alanları, diferansiyel formlar, çok katlılar üzerinde integral, Stokes teoremi.

MATH576 - Diferansiyel Topoloji (3 + 0) 5

Çokkatlılar ve diferansiyellenebilir yapılar, teğet uzay, vektör demetleri, daldırmalar, altdaldırmalar, gömmeler, dik kesişim, Sard Teoremi, Whitney gömme teoremi, üstel dönüşüm ve borusal komşuluklar, sınır bileşenli çokkatlılar, Thom dik kesişim teoremi.

MATH577 - Düşük Boyutlu Topolojiye Giriş (3 + 0) 5

Düğümler, bağlar ve onların değişmezleri, Seifert yüzeyler, örgüler, gönderim sınıf grubları, Heegaard parçalanması, lens uzayları, yüzey homeomofizmaları, üç boyutlu çokkatlıların ameliyatı, dallanmış örtüler.

MATH582 - Yaklaştırım Teorisi (3 + 0) 5

Düzgün yakınsaklık, düzgün yaklaşım, Weierstrass yaklaşım kuramları, en iyi yaklaşım, Chebyshev polinomları, süreklilik miktarı, yakınsaklık oranı, Jackson`ın kuramları, pozitif doğrusal işlemciler, Korovkin`in kuramı, Müntz kuramları.

MATH584 - Uygulamalı Matematikte Doğrusal Olmayan Problemler (3 + 0) 5

Sonlu aralıkta, doğrusal olmayan ikinci mertebeden diferansiyel denklemler için sınır değer problemleri, doğrusal olmayan sınır değer probleminin sabit nokta problemine indirgenmesi, Banach ve Schauder sabit nokta teoremlerinin uygulamaları, doğrusal olmayan fark denklemleri için sınır değer problemler, Brouwer sabit nokta teoreminin uygulaması, do

MATH585 - Matematiksel Modelleme (3 + 0) 5

Birinci mertebeden diferansiyel denklemler ile modelleme: radyoaktiflik, büyüme ve çürüme hızı, tek-tür popülasyon modelleri, ısı akışkan modeli, RL ve RC elektrik devrelerini modelleme; ikinci mertebeden DD ile modelleme: elastik bir yaya bağlı kütlenin hareketi, RLC elektrik devrelerini modelleme, difüzyon modelleri; DD sistemleri ile modelleme:

MATH591 - Analitik Olasılık Teorisi (3 + 0) 5

Olasılığın tanımı ve temel özellikleri, koşullu olasılık ve bağımsızlık, rasgele değişkenler, olasılık dağılımları ve çeşitleri, klasik dağılımlar, momentler, rasgele vektörler, bağımsız rasgele değişkenler, moment çıkaran ve karakteristik fonksiyonlar, bağımsız rasgele değişkenlerin toplamları, limit teoremleri.

MATH670 - Biyolojide Matematiksel Modeller (3 + 0) 5

Fark denklemleri ile doğrusal ve doğrusal olmayan biyolojik modeller; diferansiyel denklemler ile doğrusal ve doğrusal olmayan biyolojik modeller; av-avcı modelleri, SI, SIS, SIR epidemik modelleri, iki ve üç türün rekabet modelleri, Van Der Pol denklemi, Hodgkin-Huxley ve FitzHugh-Nagumo modellerini de içeren matematiksel biyolojide özel başlıklar.

MDES601 - Özel Konular (3 + 0) 5

O döneme ait ve o dönemle sınırlı kalmak üzere belirlenen bir ders içeriği.

MDES632 - Tasarım için Güvenilirlik (3 + 0) 5

Sistem güvenilirliği kavramları ve yöntemleri, sistemlerin değerlendirilmesi için gerekli teknikler, güvenilirlik optimizasyonu.

MDES646 - İleri Yönetim Bilgi Sistemleri (3 + 0) 5

Yönetim bilgi sistemlerindeki ileri konulara giriş; yönetim bilgi sistemleri modelleme ve tasarımı; bilgi teknolojilerindeki gelişmeler ve buna bağlı geliştirme teknikleri, yeni sistem fırsatlarının ortaya çıkması; bu uygulamaları etkili yönetme ihtiyacı; yeni uygulama alanları ve başarılı uygulamalar için gerekli olan sistem yönetimi yaklaşımı.

MDES660 - Hesaplama Teorisi (3 + 0) 5

Hesaplama modelleri, Church-Turing Tezi, karar verilebilirlik ve karar verilemezlik, özyinelemeli numaralandırma, zaman karmaşıklığı, P ve NP sınıfları, uzay karmaşıklığı, LOGSPACE ve PSPACE tamlık.

MDES661 - Biçimsel Diller ve Özdevinirler (3 + 0) 5

Diller ve gösterimleri, sonlu özdevinirler ve düzenli gramerler, bağlamdan bağımsız gramerler, soyut makine kavramı ve dil kabulü, belirlenimci ve belirlenimci olmayan sonlu durumlu makinalar, son giren ilk çıkar özdeviniri, Turing makinaları ve hesaplama kuramına giriş.

MDES667 - Hedef Takibinin Temelleri (3 + 0) 5

Olasılık teorisinin ve lineer cebirin kısaca gözden geçirilmesi, kestirimdeki temel konseptler, doğrusal ve doğrusal olmayan sistemler için durum kestirimi, manevra yapan hedeflerin takibi, adaptif kestirim, adaptif kestirim algoritmalarının yapıları ve karşılaştırılması, çoklu model yaklaşımı.

MDES672 - Sayısal Görüntü İşlemede İleri Konular (3 + 0) 5

Görüntü işleme ilkelerinin tekrarı, frekans ve uzay uzamı görüntü işleme yöntemleri; dalgalar, çok çözünürlüklü işlemler ve orthogonal transformlar; görüntü ve video sıkıştırma standardları; görüntü parselleme ve gösterilmesi; doğrusal olmayan görüntü işleme yöntemleri.

MDES674 - Tedarik Zinciri Yönetimi (3 + 0) 5

Tedarik zinciri yönetiminin amacı ve süreçleri; tedarik zinciri tasarlanması, değerlendirme ve ölçme modelleri; stratejik harekâtlarda eğilimler ve tedarik zinciri içinde lojistik uygulamaları.

MDES675 - Çoklu Erkin Sistemleri (3 + 0) 5

Erkin paradigması, soyut erkin mimarileri, akıllı erkin tasarımı, erkin işbirliği, ihale sistemleri, tartışma, etkileşim dilleri ve protokolleri, dağıtık problem çözme, koordinasyon, erkin tabanlı sistem uygulamaları.

MDES677 - İleri Yapay Zeka (3 + 0) 5

Akıllı erkinler, arama yoluyla problem çözme, bilgilendirilmiş/bilgilendirilmemiş arama yöntemleri, keşif, kısıt sağlama problemleri, oyun oynama, bilgi ve uslamlama: birinci-derece mantık, bilgi gösterimleme, öğrenme, seçilmiş başlıklar: evrimsel hesaplama, yapay sinir ağları, çok erkinli sistemler, karınca kolonisi optimizasyonu.

MDES678 - Sürekli Ortamlar Mekaniği Teorisi I (3 + 0) 5

Tansör analizi ve entegral teoremleri; yer değiştirmenin kinematiği, gerinme tensörü, uygunluk şartı; maddesel türev, şekil değiştirme hızı, dönme ve girdap tansörleri; dış ve iç kuvvetler, Cauchy?nin ilkesi ve gerilme tensörleri; sürekli ortamların temel kanunları (kütle korunumu, süreklilik denklemi, lineer ve açısal momentum prensibi, hareket de

MDES679 - Sürekli Ortamlar Mekaniği Teorisi II (3 + 0) 5

Enerji ve virtüel iş denklemleri, termodinamiğin ikinci kanunu, entropi, tersine çevrilebilir ve tersine çevrilemeyen işlemler; termoelastisite teorisi, Gibbs ilişkisi; diyabatik ve izotermal şekil değiştirmeler; Clausius-Duhem eşitsizliği; bünye denklemleri, malzeme simetrisi kısıtları; viskoelastisite teorisi, plastisite teorisi, uygulamalar.

MDES681 - Yapı Dinamiği için Bilgisayar Programlaması (3 + 0) 5

Diferansiyel hareket denklemleri, serbest titreşim, harmonik yükleme tepkisi, ani ve deprem yükleme tepkisi, yayılı parametre sistemleri.

MDES683 - Plastisite Teorisi (3 + 0) 5

Vektörler ve tensörler; genel mukavemet kavramları-gerilim ve gerinim; sürekli ortam mekaniğinde deformasyon: yer değiştirme, gerilme ve uyumluluk koşulları; sürekli ortam mekaniği: gerilme ve gerilme hareket denklemleri; elastik bünye denklemleri; inelastik bünye denklemleri; akma kriteri, akma kuralları ve pekleşme; kristal plastisitesi ve kum, k

MDES684 - Kompozit Malzemelerin Mekaniği (3 + 0) 5

Kompozit malzeme türleri; anizotropik malzemelere ait temel bağıntılar; tekil laminaların makromekanik davranışı; tek yönlü laminalarda mukavamet ve göçme; laminatların makromekanik davranışı; laminat plaklarda eğilme, burkulma ve titreşim.

MDES685 - Tünelcilikte İleri Konular (3 + 0) 5

Tünelciliğe giriş: sanat ve mühendislik, ön çalışmalar ve tasarım, tünelcilik yöntemleri: NATM, TBM ve diğer yöntemler; tünel kazılarında oluşan gerilme ve birim deformasyon olgusu; tünellerin tahkimat ve tasarımı; tünelcilik tasarımında sayısal analiz programlarının uygulanması (FLAC, PLAXIS gibi).

MDES686 - Doku Mühendisliği Temel Prensipleri (3 + 0) 5

Hücre-doku kavramları, hücre doku temel prensipleri, doku mühendisliği, biyomalzemeler, proteinler, biyomalzeme yüzey etkileşimleri, doku mikroçevresi, organ kayıpları ve yenilenmesi.

MDES687 - Polimer İşlemenin Prensipleri (3 + 0) 5

Polimerlerin mekanik ve fiziksel özellikleri, polimer eriyik reolojisi, polimer işleme ve şekillendirmede temel aşamalar.

MDES688 - Malzeme İşlemede Transport Fenomeni (3 + 0) 5

Vektör ve tensör notasyonları, momentum transport, eşsıcaklık sistemlerinde değişim denklemleri, enerji transport, kütle transport.

ME610 - Bilgisayar Destekli Makine Tasarımı (3 + 0) 5

Bu dersin amacı öğrencilerin lisansüstü programlarının başlarında araştırma ve tez çalışmalarını daha iyi planlama, yürütme ve sunma amacıyla araştırma ve iletişim yeteneklerini geliştirmektir.

ME611 - Nükleer Mühendislik I (3 + 0) 5

Bu ders;atom enerjisi, radyoaktivite, nötron kesitleri, nötron-atom etkileşimleri, nötron saçılımı, çekirdek parçalanması ve kaynaşması tepkimeleri, nötron dağılımı teorisinin temel ilkeleri, nükleer santraller ve bunların sınıflandırılması konularını içermektedir. Bu dersin amacı nükleer enerjinin temellerini, nötron saçılımını ve nötron dağılımı

ME612 - Nükleer Mühendislik II (3 + 0) 5

Bu ders; zamana bağlı dağılma kuramı, çok gruplu dağılma kuramı, nötron taşınım kuramı, füzyon kesitleri, fizyon ve füzyon reaktörleri, nükleer santral işletimi konularını içermektedir. Bu dersin amacı; zamana bağlı dağılma kuramını, çok gruplu dağılma kuramını, nötron taşınım kuramını, füzyon kesitlerini, fizyon ve füzyon reaktörlerini tanıtmak

ME621 - İleri Akışkanlar Mekaniği (3 + 0) 5

Bu ders akışkanlar mekaniğinde temel kavramlar ve yöntemleri inceleyecektir. Bu ders; kütle korunumu, momentum ve enerji, süreklilik denklemleri; viskoz akışlar için Navier-Stokes denklemi; benzeşim ve birim analizi; kayganlaştırma kuramı; sınır tabakalar ve ayrışma; dolaşım ve girdap kuramları; potansiyel akış; türbülansa giriş; kaldırma

ME625 - Hesaplamalı Akışkanlar Mekaniği (3 + 0) 5

Sıvı akış problemlerini çözmek için sayısal yöntemlerin formülasyonu ve uygulaması; kısmi diferansiyel denklemlerin sınıflandırılması ve iyi pozlanmış problemlerin formülasyonu; kısmi diferansiyel denklemlerin ayrık yaklaşımı: kararlılık, tutarlılık ve yakınsama; hiperbolik, eliptik ve parabolik problemlerin çözümü için yöntemlerin araştırılması.

ME631 - İleri Isı İletimi (3 + 0) 5

Isı iletiminin diferansiyel denklemi, sınır değer problemleri, değişkenlere ayırma metodu, nümerik metodlar, yarı sonsuz bölgelerde ısı iletimi, yaklaşık analitik metodlar, nümerik metodlar.

ME633 - Faz Değişimli Isı Transferi (3 + 0) 5

Faz değişim problemlerinin matematiksel formülasyonu, faz değişim problemleri için boyutsal olmayan parametreler, faz değişim problemlerinin analitik çözümleri; integral yöntemi; faz değişiminin sayısal çözümleri.

ME635 - Isı Transferinde Sayısal Yöntemler (3 + 0) 5

Denklemlerin köklerinin sayısal olarak belirlenmesi, doğrusal olmayan denklem sistemlerinin sayısal olarak çözülmesi, sayısal entegrasyon, diferansiyel hesaplamalar için sonlu fark metotlarının kullanılması, adi diferansiyel denklemlerin sayısal olarak çözülmesi, ısı transfer uygulamalarına sonlu fark metotlarının kullanılması, en küçük kareler metodu.

ME641 - İleri Termodinamik (3 + 0) 5

Termodinamiğin birinci yasası, termodinamiğin ikinci yasası, entropi, ekserji, tersinir ve tersinmez süreçler, işlemlerin termodinamik analizi, enerji üretimi, entropi üretim minimizasyonu.

ME651 - Enerji Kaynakları ve Sürdürülebilirlik (3 + 0) 5

Sürdürülebilirlik, kaynak kullanılabilirliği, teknik performans, çevresel etkiler ve ekonomi açısından enerji kullanımı; fosil yakıtlar: kömür, petrol ve doğal gaz; yenilenebilir enerji kaynakları: güneş, rüzgar, jeotermal, gelgit, biyokütle ve hidro ve nükleer enerji.

ME652 - Enerji Sistemlerinin Optimizasyonu (3 + 0) 5

Optimizasyonun temelleri, grafiksel optimizasyon, doğrusal ve doğrusal olmayan programlama, kısıtlanmamış ve kısıtlanmış optimizasyon, global optimizasyon, MATLAB uygulamaları, enerji sistemleri mühendisliğinde vaka çalışmaları.

ME653 - İleri Güç Sistemleri Analizi (3 + 0) 5

Enerji sistemlerinde kararlılık tanımları, simülasyon yöntemleri, salınım denklemi, eşit alan kriteri, senkron makinaların matematiksel modelleri, uyarma ve mekanik regülatör modelleri, çok makineli sistem modellemesi, sayısal yöntemler ve tek ve çok makineli sistemlerin kararlılık analizleri.

ME654 - Enerji Yönetiminde İleri Konular (3 + 0) 5

Enerji yönetiminde temel kavramlar, Türkiye'nin enerji durumu, enerji denetim metodolojisi, mühendislik ekonomisi, enerji modellemesi, enerji çevre ekonomisi arasındaki ilişkiler, enerji tasarrufu ve talep yönetimi uygulamaları, HVAC sistemleri ve enerji verimliliği, endüstride enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği.

ME661 - Sürekli Ortam Kuramı I (3 + 0) 5

xxxx

ME662 - Sürekli Ortam Kuramı II (3 + 0) 5

Enerji ve sanal iş denklemleri, termodinamiğin ikinci kanunu, entropi, geri dönüşümlü ve geri döndürülemez süreçler; termoelastisite teorisi, Gibbs ilişkisi; adyabatik ve izotermal deformasyonlar; Clausius-Duhem eşitsizliği; yapısal denklemler, malzeme simetri kısıtlamaları; viskoelastisite teorisi, plastiklik teorisi; uygulamalar.

ME665 - Hesaplamalı Malzeme Mekaniği I (3 + 0) 5

Temel reolojik modeller, esneklik, viskozite ve plastisite kavramları, temel sayısal algoritmalar ve ayrıklaştırma teknikleri dahil olmak üzere malzemelerin hesaplamalı mekaniğinin temel kavramları.

ME666 - Hesaplamalı Malzeme Mekaniği II (3 + 0) 5

Sonlu gerinme teorisi, elastikiyet, viskoplastisite, hasar, yorulma ve sürünme modellemesi için 3D yapısal yaklaşımlar gibi malzemelerin hesaplamalı mekaniği kavramları.

ME667 - Plastisite Kuramı (3 + 0) 5

Vektör ve tensör hesabı; malzeme mekaniği ile ilgili genel kavramlar - gerilme ve şekil değiştirme kavramı; süreklilik deformasyonu: yer değiştirme, şekil değiştirme ve uyumluluk koşulları; sürekli cisimlerin mekaniği: gerilme ve gerilme hareket denklemi; elastik kurucu ilişkiler; elastik olmayan kurucu ilişkiler; verim kriterleri, akış kuralları ve sertleştirme.

ME668 - Metal Şekillendirme Kuramı (3 + 0) 5

Plastisite teorisinin unsurları, metal işlemenin temelleri, dövme işlemi, haddeleme işlemi, ekstrüzyon işlemi, çubukların, tellerin ve boruların çekilmesi, sac şekillendirme işlemi, yüksek enerji hızı oluşturma.

ME669 - Metal Kesme Kuramı (3 + 0) 5

Giriş; tezgahlar ve talaşlı imalat işlemleri; tornalama, delme ve frezeleme, aşındırıcı işleme; talaşlı işlem mekaniği; takım ömrü ve takım aşınması; talaşlı işlemlerin ekonomisi; talaş kontrolü; takım tezgahı titreşimleri; taşlama; üretim sistemleri ve otomasyon; bilgisayar destekli üretim.

ME671 - İleri Tezgâh Tasarımı (3 + 0) 5

Takım tasarımı; takım malzemeleri; kesici takım tasarımı; iş ilkeleri; delme ve bağlama kalıbı tasarımı; güç presleri; metal kesme, biçimlendirme ve çekme; muayene ve ölçme için alet tasarımı; birleştirme işlemleri için takım tasarımı; modüler ve otomatik takım kullanımı; takım tasarımında bilgisayar; geometrik boyutlandırma ve toleranslama.

ME672 - Saç Şekillendirme ve Kalıp Tasarımı (3 + 0) 5

Malzeme özellikleri, sac şekillendirme işlemleri, düzlemsel gerilme altında sac şekillendirme, basitleştirilmiş presleme analizi, yük dengesizliği ve yırtılması, sac bükülmesi, dairesel kabukların basitleştirilmiş analizi, silindirik derin çekme, dairesel kabukların gererek şekillendirilmesi, sacların birleşik eğilmesi ve çekilmesi, hidro-şekillendirme, sonlu elemanlara giriş.

ME673 - Çarpılma Mühendisliği (3 + 0) 5

xxxx

ME674 - Malzeme İşlemede Taşınım Olayları (3 + 0) 5

Vektör ve tensör notasyonları, momentum taşınımı, izotermal sistemler için değişim denklemleri, enerji taşınımı, kütle taşınımı.

ME675 - Polimer İşlemenin Esasları (3 + 0) 5

Polimerlerin mekanik ve fiziksel özellikleri, polimer eriyik reolojisi, polimer işlemede temel adımlar, şekillendirme.

ME677 - Kalite Kontrolü ve Metroloji (3 + 0) 5

Temel metroloji, doğrusal-açısal ve karşılaştırmalı ölçümler, düzlük, karlılık, paralellik, sınırlar, uyarlar ve ölçerler, endüstrideki kalite fonksiyonu, kalite kontrolünde istatistik kavramının temelleri, kalite kontrol, örnekleme muayene, işletme özellikleri.

ME678 - Küresel Otomobil İmalatı (3 + 0) 5

Hem otomotiv tasarım hem de imalatının temel unsurlarını birleştirmek, bir mühendislik uzmanlığında derinlik, mühendislik ve temel yönetim konularında geniş bir bilgi birikimi, otomotiv sistemleri ve ürün geliştirme bilgisi ve otomotiv sistemlerinin temelini tam anlamıyla anlamakla birlikte otomotiv sistemlerinin imalatı.

ME679 - İmalat Sistemlerinde Optimizasyon Uygulamaları (3 + 0) 5

Doğrusal olmayan optimizasyon ve stokastik süreç modellemeye giriş; doğrusal olmayan süreç optimizasyonunun matematiksel temelleri; yapı optimizasyonu: topoloji, form ve malzeme; doğrusal olmayan sonlu elemanlara giriş; toleranslar ve takım yükleri bakımından imalat sistemlerinin optimizasyonu; dinamik sistemlerin optimizasyonu.

ME683 - Sınır Elemanı Yöntemi (3 + 0) 5

Giriş; ön kavramlar: vektör ve tensör cebiri, gösterge gösterimi; diverjans teoremi, Dirac delta fonksiyonu; tekil integraller; Cauchy ana değeri 1 ve 2D'de integraller; Laplace denklemi için sınır eleman formülasyonu; Laplace denklemi: ayrıklaştırma; elastostatik için sınır eleman formülasyonu; elastostatik.

ME684 - Katı ve Akışkanların Sonlu Eleman Analizi I (3 + 0) 5

Sonlu eleman analizi kavramları (sanal iş prensibi vb.), sonlu eleman çözüm süreçleri, ısı transferi analizi; katıların, akışkanların ve yapıların sonlu eleman analizi.

ME685 - Katı ve Akışkanların Sonlu Eleman Analizi II (3 + 0) 5

Çözüm yöntemleri ve kararlılık, doğrusal olmayan gerilme ve gerilme ölçüleri, büyük deformasyonlar, yineleme yöntemleri ve yol takip teknikleri ve birleşik alan problemleri gibi sonlu elemanlar analizinin ileri kavramları.

MECE511 - Duyucular, Eyleyiciler ve Arayüz (3 + 0) 5

Mekatronik ürünlerin yapı taşları, algılayıcılar; algılayıcıların sınıflandırılması; mesafe, açısal deplasman, dönme ölçüm algılayıcıları; kuvvet ve tork ölçme algılayıcıları; basınç algılayıcıları; ivme ölçerler; jiroskoplar; sıcaklık ve nem algılayıcıları; ışık dedektörleri ve CMOS görüntü algılayıcılar; eyleyiciler, eyleyicilerin sınıflandırılma

MECE521 - Kontrol Mühendisliği I (3 + 0) 5

Sistemlerin durum uzayında analizleri, durum geribesleme, gözlemleyiciler, Lyapunov kararlılık teorisi, faz portreleri.

MECE522 - Kontrol Mühendisliği II (3 + 0) 5

Ders, durum gözlemleyicileri, regulator ve denetleyici tasarımı, stokastik sistemler, Kalman süzgeci ve MatLab-Simulink kullanımı; mekatronik sistemler laboratuvarında yer alan dinamik sistemlerin modelleme ve denetimleri.

MECE525 - Akıllı Kontrol (3 + 0) 5

Akıllı denetim metodolojileri, öğrenen denetim sistemleri, puslu denetim, nörodenetim, nöro-puslu denetim.

MECE531 - İleri Dinamik (2 + 0) 5

Newton dinamiği prensipleri, rijit cisimler için düzlemsel kinematik ve kinetik, üç boyutlu kinematik ve kinetik, titreşim.

MECE539 - Uçan Robotlar (3 + 0) 5

Döner kanatlı sistemler ve matematiksel modelleri, denetleyici tasarımı, algılayıcı sistemleri, sistem tanılama ve kestirim algoritmaları, denetleyici donanımları, deney düzenekleri.

MECE570 - Sistem Kuramı (3 + 0) 5

Mekatronik sistemlerde modelleme, formülasyon ve çözümleme; zaman bölgesinde ve frekans bölgesinde teorik ve uygulamalı durumlarda her türlü mekatronik sistemi modelleme, formüle etme ve çözme; Liapunov kararlılık yöntemleri.

MECE574 - Endüstriyel Otomasyon ve Robotik Teknoloji (3 + 0) 5

Endüstriyel otomasyon prensipleri, makina ve üretim otomasyonu; pnömatik ve hidrolik ekipman ve sistemlerde ileri düzeydeki konular ve bu sistemlerin tasarımı; endüstriyel robotların prensipleri ve endüstriyel otomasyondaki rolleri; mobil robotlar, robot kollar; endüstriyel otomasyon ve robot teknolojilerinde tasarım konuları; örnek çalışmalar.

MFGE505 -  Uygulamalarla Sonlu Elemanlar (3 + 0) 5

Sonlu elemanlar yönteminin geçmişi ve uygulamaları, direkt çözüm yaklaşımı, differansiyel denklemin güçlü ve zayıf formu, ağırlık fonksiyonları ve Gauss entegrasyonu, bir boyutlu problemler için SE formulasyonu, düzlemsel genleme/gerilme, eksenel simetrik problemler, deplasman tabanlı sonlu elemanlar, izoparametrik formülasyon.

MFGE508 - Sınır Eleman Yöntemi (3 + 0) 5

Giriş, başlangıç kavramları, vektörler ve tensörler, indis gösterimi, vektör cebri, diverjans (ıraksama) teoremi, Dirac delta fonksiyonu, tekil integraller, Cauchy asal değer integrali (1 ve 2 boyutta), Laplace denklemi için sınır eleman yöntemi, Laplace denklemi, ayrıklaştırma, elastostatik problemler için sınır eleman yöntemi, elastostatik, ayrık

MFGE509 - Sürekli Ortamlar Mekaniği Teorisi (3 + 0) 5

Giriş, vektör ve tensör işlemleri; gerilme vektörü ve gerilme bileşenleri, asal gerilme ve yönler, şekil değiştirme hızı tensörü, burgu tensörü, Euler ve Lagrange formülasyonları, dönme ve uzama tensörleri, uyumluluk koşulları, kütlenin doğrusal ve açısal momentumun korunumu, termodinamiğin birinci yasası, entropi ve termodinamiğin ikinci yasası, C

MFGE534 - Çarpılma Mühendisliği (3 + 0) 5

Çarpılma, çarpılma potansiyeli, çarpılma potansiyeli taşıyıcıları, telafi potansiyeli, süreç bazlı çözümler, akıllı süreç tasarımı, deterministik yöntemler, süreç içi ölçüm süreç içi kontrol yöntemlerinin uygulaması.

MFGE541 - Talaşlı İmalat Teorisi (3 + 0) 5

Giriş, imalat tezgahları ve imalat işlemleri; tornalama, delik delme, frezeleme ve taşlama, metal kesme mekaniği, takım ömrü ve takım aşınması, talaşlı işlemlerin eniyilenmesi, talaş kontrolü, tezgah titreşimleri, taşlama.

MFGE542 - Metal Şekillendirme Teorisi (3 + 0) 5

Plastisite teorisi, metal şekillendirmenin temelleri, dövme, haddeleme, akıtma, boru, tel ve çubuk çekme işlemleri, saç metal şekillendirme işlemi, yüksek enerjili oranda şekillendirme.

MFGE543 - Sac Metal Şekillendirme Teorisi ve Kalıp Tasarımı (3 + 0) 5

Sac malzemelerin mekanik özellikleri, sac şekillendirme prosesleri, düzlemsel gerilme altında deformasyon, basit indirgenmiş şekillendirme analizleri, instabilite ve yırtılma, sac metalin bükülmesi, dairesel sacların analizi, dairesel derin çekmenin analizi, dairesel gerdirmenin analizi, kombine bükme ve gerdirme, hidroforming, sac şekillendirme iş

MFGE544 -  Kalıp ve İş Takımlarının Tasarımında İleri Teknikler (3 + 0) 5

Kalıp tasarımı, takım malzemeleri, kesici uçların tasarımı, iş parçasını tutma prensipleri, mastar dizaynı tutucu dizaynı, presler, metal kesme, dövme ve derin çekme, ölçme ve değerlendirme için kalıp tasarımı, birleştirme işlemleri için kalıp dizaynı, modüler ve otomatize imalat teknikleri, bilgisayar destekli kalıp ve takım tasarımı,

MFGE547 - Metallerin Mekanik Karakterizasyonu I (3 + 0) 5

Giriş, metallerin mekanik karakterizasyonu için uygulama temelleri, metallerin mekanik davranışı, mekanik test ekipmanları, çekme testi, basma testi, hidrolik şişirme testi, yüksek sıcaklıkta mekanik test yöntemleri, elastik özelliklerin belirlenmesi, akma eğrilerinin belirlenmesi, düzlemde elastik ve plastik anizotropinin belirlenmesi.

MFGE549 -  Deneysel Gerilim Analizi (3 + 0) 5

Elastisite teorisi, gerinim ölçüm yöntemleri, gerinim ölçer seçimi, gerinim ölçerlerin uygulanması, gerinim ölçümü için elektrik devreler, hatalar ve kaynakları, kuvvet, tork ve basınç ölçümleri, özel amaçlı gerinim ölçerler, rozet analizi, transvers etkiler için düzeltmeler, endüstriyel uygulamalar.

MFGE560 - Ön-Gerilim Mühendisliği (3 + 0) 5

Kalıntı gerilimler, ölçüm yöntemleri, kalıntı gerilimlerin etkileri, kalıntı gerilim kontrolü, ön-gerilimleme teknikleri.

MFGE561 - Yüzey ve Arayüzeyler (3 + 0) 5

Arayüzeyler, arayüzeylerin termodinamiği, katı yüzeyleri, katı-sıvı arayüzeyleri, yüzey temizleme yöntemleri, yüzey aşınması, kaplama yöntemleri, deniz cihazlarının yüzeyinde biyolojik birikimler, biyolojik birikmeleri önleyici biyomateryal ve marin yüzeyleri, akıllı yüzeyler.

MFGE576 - Doğrusal Olmayan Sonlu Elemanlar Metodu (3 + 0) 5

Linear sonlu elemanlar metodunun kısa tekrarı, doğrusal olmayan denklemlerin çözümleri, tek boyutta doğrusal olmayan problemler, iki-üç boyutta pür plastik sonlu elemanlar metodu ve uygulamaları, iki-üç boyutta büyük genlemeli elasto-plastik sonlu elemanlar metodu.

MFGE577 - Kalite Kontrol ve Metroloji (3 + 0) 5

Metrolojiye giriş, doğrusal, açısal ve karşılaştırmalı ölçümler, doğrusallık, düzlemsellik, karelik, paralellik ölçümlerinde kullanılan cihaz ve müşirler, sınırlar, müşirler, teftiş, sanayide kalite kavramı, kalite control de istatiksel kavramlar, SQC?de kontrol tabloları, numune teftişleri, operasyon karakteristiği (OC) diyagramı.

Teknik Seçmeli Dersler

MDES615 - Analitik Olasılık Teorisi (3 + 0) 5

Kümeler sigma-cebiri, ölçme, ölçmeye bağlı integral, olasılık uzayı, bağımsız olaylar ve bağımsız denemeler, rasgele değişkenler ve olasılık dağılımları, momentler ve nümerik özellikleri, rasgele vektörler ve bağımsız rasgele değişkenler, rasgele değişkenlerin yaklaşması, dönüşüm yöntemleri, bağımsız rasgele değişkenlerin toplamları ve dağılımları,